Apogeul geopolitic al lui Viktor Orban e propaganda sau realitate?

Autor: Petrisor Peiu - analist
Marti, 07 Februarie 2017, ora 08:38
9571 citiri

Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump (sustinut moral in mod zgomotos, ostentativ, de catre premierul maghiar Orban Viktor) devenea al 45-lea presedinte al Statelor Unite, puterea dominanta a lumii.

La mai putin de doua saptamani, Vladimir Putin (liderul celei mai mari puteri militare europene) facea o vizita istorica la Budapesta, marcand oficial relatia privilegiata dintre Federatia Rusa si Ungaria.

Intre cele doua evenimente s-a petrecut si numirea lui Sebastian Gorka in pozitia de adjunct (deputy assistant) al strategului-sef (chief strategist) al presedintelui Trump pentru securitate nationala, Steve Bannon.

Gorka este nascut la Londra din parinti azilanti politici maghiari, a lucrat in anii '90 la Ministerul Apararii de la Budapesta timp de cinci ani si va fi membru al Consiliului National pentru Securitate (National Security Council), cel mai inalt for de decizie american in domeniul securitatii nationale.

Toate aceste trei evenimente, desfasurate pe parcursul a doua saptamani, dau senzatia unui apogeu al carierei geopolitice a premierului maghiar Orban Viktor.

Acesta a mizat pe victoria lui Donald J. Trump in alegerile americane si a fost confirmat pe 8 noiembrie 2017; apoi s-a apropiat vizibil si constant de Rusia lui Vladimir Putin, fiind singurul lider al unei tari UE care cere public incetarea sanctiunilor impuse de lumea occidentala uriasului stat euroasiatic.

Sebastian Gorka este un fost apropiat al lui Orban, dar mai ales al lui Janos Ader (actual presedinte al Ungariei).

Sa fie adevarat ca Orban Viktor a devenit din copilul neascultator al Europei favoritul sortii?

Sa fie adevarat ca Ungaria devine brokerul de putere si de influenta din regiunea central si est europeana? Sa fi devenit Ungaria placa turnanta a geopoliticii regionale?

In primul rand, ar trebui sa vedem daca Ungaria are un statut care sa ii permite sa aspire la pozitia de influenta pe care lasa sa se inteleaga ca a atins-o. Dupa clasamentul FMI pentru anul 2016, Ungaria este a 58-a cea mai mare economie a lumii (metodologia PPP) cu 258 miliarde de dolari, in urma Poloniei (a 24-a cea mai mare economie a lumii, 1000 miliarde), a Romaniei (a 42-a cea mai mare economie a lumii, 435 miliarde), a Ucrainei si a Cehiei (locurile 48 si 49) si a Greciei (locul 53).

Ungaria are o populatie de 9,835 milioane de locuitori (locul 18 european), mult mai mica decat cea a Poloniei (locul 9 european cu 38 milioane locuitori), de doua ori mai mica decat cea a Romaniei (locul 10 european cu 20 milioane locuitori), mai mica decat cea a Greciei (locul 14 european cu 10,9 milioane locuitori) si decat cea a Cehiei (10,5 milioane locuitori).

Ungaria este unul dintre cele mai sarace state europene in resurse naturale, singura resursa notabila fiind bauxita, toate celelalte fiind in cantitati nesemnificative; doua treimi din apa consumata in acest stat este provenita din Dunare, solul Campiei Panonice este fertil, dar inferior cernoziomului din Romania, Croatia sau Serbia.

Ungaria este o intinsa campie, fara munti sau alte forme de relief, motiv pentru care nu are practic parte de hidroenergie. Ungaria nu are iesire la mare, dar are cea mai mare rezerva de apa termala subterana din lume, iar emblema nationala Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrala si al doilea cel mai mare lac termal din lume.

Ungaria datoreaza statutul de tara prospera, membru OECD (din 1996), numai si numai harniciei si seriozitatii poporului sau, ceea ce o face sa supraperformeze, fiind al 36-lea exportator al lumii, a 20-a tara in topul mondial al calitatii vietii, a 32-a tara in clasamentul progresului social si a 19-a cea mai sigura tara de pe glob, toate aceste performante (inclusiv statutul de membru OECD) fiind peste valorile similare ale Romaniei sau Poloniei.

Ca o curiozitate, populatia Ungariei detine totusi si tristul record al pozitiei secunde in topul european al ratei sinuciderilor (19 cazuri pe an la 100.000 locuitori) dupa Federatia Rusa (19,5 cazuri pe an la 100.000 locuitori) si aproape dublu fata de Romania (10,5 cazuri la 100.000 locuitori pe an).

Dimensiunea demografica si cea economica nu fac asadar din vecinul nostru din vest un stat foarte important pentru marile puteri; marimea teritoriului (93.000 kmp, locul 109 mondial), precum si amplasarea sa, nu sunt nici ele motive de interes special pentru Statele Unite, Germania sau Federatia Rusa, in contextul in care extremitatile nordica (Polonia) si sudica (Romania) ale granitei lumii transatlantice sunt mult mai mari si mai "strategic" plasate.

Si, atunci, de ce ar fi Ungaria interesanta pentru America lui Donald Trump?

Are ceva special din punct de vedere militar? Nu, cheltuielile de aparare anuale nu depasesc 1% din PIB (adica sub 1 miliard de dolari).

Are Ungaria vreun loc fruntas printre partenerii comerciali ai Statelor Unite in regiune? Exportul american pe 2016 se ridica la 1,6 miliarde miliarde, iar importul la 4,8 miliarde. Spre comparatie, SUA exporta in Polonia in valoare de 3,3 miliarde de dolari si importa in valoare de 5,5 miliarde; cu Cehia cifrele sunt: 1,8 miliarde export si 4 miliarde import, iar cu Romania sunt: 0,65 miliarde export si 1,8 miliarde USD import.

Statele Unite sunt responsabile de numai 4% din stocul de investitii straine (aproape 100 miliarde de dolari) din Ungaria, in comparatie cu 3% din cele 175 miliarde investite in Polonia sau cu cele 2,5% din totalul de 75 miliarde investite in Romania.

Toate aceste cifre indica faptul ca nimic special nu leaga economia maghiara de cea americana.

In plus, Statele Unite nu au niciun proiect important in zona de aparare legat de Ungaria si niciun obiectiv militar sau contingent militar pe teritoriul maghiar, iar contributiile vecinilor nostri la efortul militar NATO din teatrele de operatiuni s-a redus la participari simbolice cu echipe de medicina militara.

Nu exista, in consecinta, nimic care sa justifice vreo pozitie importanta a Ungariei in ierarhia internationala a noii administratii americane, iar statul vecin noua nu este mentionat nici in programul candidatului Trump, nici in vreo alta aparitie publica a prioritatilor de politica externa americana.

Este, atunci, Federatia Rusa mai interesata de Ungaria?

Exportul Ungariei (anul 2015) este dominat de urmatorii parteneri: Germania (25 miliarde de euro, dintr-un total de 90,5 miliarde de euro exporturi maghiare), Romania (4,8 miliarde de euro), Slovacia (4,5 miliarde), Austria (4,3 miliarde), Italia si Franta (4,2 respectiv 4,1 miliarde), Cehia si Polonia (3,5 respectiv 3,4 miliarde), SUA (3,24 miliarde de euro), Olanda si Spania (3 miliarde de euro).

Federatia Rusa cu cele doar 1,5 miliarde de euro este o piata comparabila cu Serbia, undeva spre locul 15 in ierarhia pietelor de export maghiare.

In ceea ce priveste importurile, Germania este principalul furnizor catre Ungaria (21,5 miliarde de euro dintr-un total de 82 miliarde), urmata de Austria (5,5 miliarde), Polonia, Slovacia si Cehia (4,5, 4,3 si 4 miliarde), Franta (4,3 miliarde), Italia si Olanda (cate 3,7 miliarde).

Rusia este abia al 9-lea furnizor catre Ungaria cu 3,3 miliarde de euro, urmata de Romania (2,6 miliarde de euro).

Dinamica adusa de sanctiunile internationale este impresionanta, dar nu decisiva (-40% la importuri din Federatia Rusa si - 28% la exporturi catre Federatia Rusa), in contextul in care importurile din UE catre Rusia au scazut cu 10%, iar exporturile rusesti catre UE cu 13%.

Ungaria nu se afla printre primii 15 parteneri de comert ai Rusiei, desi tari din Europa de Est se afla pe aceasta lista, precum Belarus (locul 6), Polonia (locul 10), Ucraina (locul 12) si Lituania (locul 15).

Daca luam in calcul ca primii 15 parteneri de comert exterior ai rusilor sunt responsabili de peste 70% din comertul exterior al acestora, importanta Ungariei se arata a fi minora, dupa acest considerent.

Principalele destinatii ale investitiilor rusesti in lume (cam 150 miliarde de dolari in total) sunt, in ordine: Olanda, Statele Unite, Luxemburg, Ucraina, Cipru, Marea Britanie, Elvetia, Belarus, Austria si Germania. Evident ca Ungaria nu este interesanta nici din acest punct de vedere.

Dintre cei peste 30 milioane de rusi care traiesc in afara granitelor, cei mai multi se afla (se aflau inainte de anexarile din 2014) in Ucraina vecina, urmata de Kazakhstan, Republica Moldova, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania, Kirghistan si Uzbekistan, prin Ungaria aflandu-se cel mult cateva sute de rusi.

Iata deci ca, in mod natural, Ungaria nu se afla printre statele de interes nici pentru America lui Trump, nici pentru Rusia presedintelui Putin.

Si, atunci, fortat si de izolarea "de facto" a sa in interiorul Uniunii Europene, premierul Orban Viktor incearca sa induca o imagine "imbunatatita" despre relevanta strategica a tarii pe care o conduce cu autoritate.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viktor Orban Putin Trump, #Ungaria Rusia SUA , #Ungaria
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Contextul geopolitic actual aduce aminte de anul 1940, oare DE CE ?
Poza Caliman Eugen
Caliman Eugen
rank 4