Ambasadorul Jinga in The Telegraph: Romanii nu trebuie sa se simta vinovati ca sunt romani

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 11:44
2288 citiri
Ambasadorul Jinga in The Telegraph: Romanii nu trebuie sa se simta vinovati ca sunt romani

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, comenteaza reactia britanicilor inainte de deschiderea granitelor pentru cetatenii romani si bulgari povestind cateva cazuri ale unor romani stabiliti in Marea Britanie.

In cadrul unui articol publicat in The Telegpraph, Jinga povesteste cum a primit o scrisoare de la un medic roman ce lucreaza intr-un spital din Londra. Femeia a venit in Marea Britanie in 2005, dupa ce a absolvit facultatea in Bucuresti si este unul dintre cei 2.000 de medici romani ce s-au lasat convinsi de agentii de recrutare de faptul ca britanicii au nevoie de medici.

"Nu e nevoie sa spun ca si sistemul medical din Romania are nevoie de medici, chiar daca inteleg faptul ca banii si oportunitatile profesionale din Marea Britanie nu se compara cu ceea ce este acasa", scrie Ion Jinga.

Ambasadorul roman isi mai aminteste despre cazul unui alt medic roman, o femeie-chirurg care profesa in Londra dupa ce a dat o serie de examene foarte dure. "Avea familie si o casa in capitala Marii Britanii. Avea succes, din punct de vedere profesional, dobandise un statut social si in niciun caz nu se plangea de discriminare sau rasism", mai scrie Ion Jinga.

"Mi-a scris o scrisoare in care spunea: 'Este greu sa traiesti si sa lucrezi, ca roman, in Marea Britanie, tara care este impotriva rasismului. Din nefericire insa, ne vom confrunta cu rasismul, din ianuarie 2013, din cauza unor politicieni si a unei parti a presei. Romanii si bulgarii hranesc presa in fiecare zi. Daca pana acum, atunci cand spuneam ca sunt romanca, totul era bine, acum trebuie sa fac fata suspiciunilor. Este incorect. Romanii care sunt aici muncesc din greu, sunt onesti, platesc taxe si contribuie la dezvoltarea Marii Britanii'", mai scrie ambasadorul.

In ultimele opt luni, publicul britanic a fost continuu servit cu o informatie sperietoare si distorsionata raspandita prin mass-media de scandal si de un partid politic al carui unul dintre lideri a numit recent o camera plina de delegati de sex feminin "curve".

"29 de milioane de romani si bulgari/intreaga populatie combinata din ambele tari/ va cobori in Marea Britanie la 1 ianuarie 2014", "Stop migratiei in masa a bulgarilor si romanilor in 2014", "Romania si Bulgaria sunt doua tari macinate de coruptie si crima organizata", "Noul val de imigranti din UE este de a ne lua locurile de munca" sau "Oamenii din Romania si Bulgaria traiesc ca animalele si de aceea vor sa traiasca intr-o tara civilizata ca Marea Britanie", - pentru a cita doar cateva remarci ingrozitoare, mai noteaza Ion Jinga.

Mare parte a britanicilor respinge orice manifestare xenofoba si multe personalitati britanice si-au exprimat aprecierea fata de romani. "Cel mai incurajator lucru pentru mine sunt opiniile venite de la oameni simpli", mai scrie ambasadorul Romaniei in Marea Britanie.

Pe de alta parte, oficialul roman subliniaza, inca o data, ca "nimeni nu stie cati romani si bulgari vor veni, anul viitor, in Marea Britanie, la fel cum nimeni nu poate spune cati vor ajunge in Spania sau Franta".

"Pentru toate acestea, romanii nu au niciun motiv sa se simta vinovati ca sunt romani in Marea Britanie", isi incheie Ion Jinga articolul din The Telegraph.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ion Jinga The Telegraph, #Ion Jinga romani Marea Britanie , #Marea Britanie