Alegerile locale de la Londra, prin ochii unui turist roman obisnuit cu fraudele de acasa

Duminica, 08 Mai 2016, ora 12:09
12153 citiri
Alegerile locale de la Londra, prin ochii unui turist roman obisnuit cu fraudele de acasa
Foto : Ziare.com

Cinci milioane de londonezi au fost asteptati, joi, la urne pentru a-si alege primarul si pe cei 25 de membri din Adunarea Londrei. Spre deosebire de Bucuresti, unde strazile sunt intesate de corturi, bannere si meshuri pentru alegerile din 5 iunie, la Londra scrutinul s-a desfasurat cu o discretie desavarsita.

Ca simplu turist, nici n-ai fi banuit ca esti prezent la Londra intr-un moment politic atat de important. In schimb, rezidentii romani care traiesc aici au avut drept de vot si unii dintre ei l-au si exercitat. Si asta pentru ca Marea Britanie este (inca) membra a Uniunii Europene.

Astfel, alegatorul roman, lituanian, portughez, francez sau polonez care locuieste legal in marea metropola are drept de vot la alegerile locale si a fost foarte bine informat in acest sens de catre organizatorii scrutinului, care l-au pus la curent cu tot ce trebuia sa stie din punct de vedere procedural, prin intermediul unor pliante distribuite gratuit si din timp in cutiile postale.

Foto:Ziare.com

De acolo, votantul a aflat numele candidatilor la primarie si listele depuse de partide pentru consilieri. Coincidenta, anul acesta la primaria Londrei au fost 12 candidati, la fel ca la Bucuresti.

Fiecare dintre pretendentii la fotoliul de primar si-a putut publica in acest pliant de informare un "mini-manifest", adica principalele sale obiective si angajamente. Doar 10 dintre ei au ales sa faca asta, platind fiecare cate 10.000 de lire, conform legii, ordinea prezentarilor (cu continut si design ales de fiecare strateg de campanie in parte) fiind trasa la sorti.

Totodata, alegatorii au fost informati pe scurt in legatura cu atributiile si responsabilitatile primarului Londrei si ale Adunarii Londrei. De asemenea, au fost explicate in detaliu procedurile de vot si listate sediile sectiilor de votare, unde au fost puse la dispozitie materiale informative in 18 limbi, printre care si romana.

De altfel, si site-ul special dedicat alegerilor, London Elects, are versiuni in 19 limbi. Tot acolo au fost publicate si rezultatele.

Laburistul Sadiq Khan devine primul primar musulman al Londrei (Video)

Povestea primului primar musulman al Londrei: Fiu de sofer de autobuz, a crescut intr-un bloc de locuinte sociale

Spre deosebire de Romania, unde problema alegerii primarului in unul sau doua tururi este in dezbatere chiar si acum, fiind asteptata o decizie definitiva a Curtii Constitutionale, in Marea Britanie sistemul este limpede si eficient. Alegatorul trebuie sa exprime doua optiuni, bifand in doua coloane alaturate listei candidatilor numele preferatilor sai. Prima optiune este cea care se ia in considerare mai intai, a doua contand doar daca niciun candidat nu obtine peste 50%. Un sistem in doua tururi elegant si mult mai putin costisitor.

Remarcabil este si faptul ca la Londra fraudele sunt de neconceput. O persoana poate vota fie la sectie, fie prin posta, fie printr-o "persoana imputernicita", cu conditia sa se fi inregistrat din timp in Registrul electoral.

"Aceasta este o persoana careia ii spuneti sa voteze in numele dvs. pentru candidatul sau partidul ales de dvs.", se precizeaza in pliant, pentru ultimele doua variante fiind necesara depunerea unei cereri la consiliul local, cu cateva saptamani inainte.

De asemenea, odata ajuns la sectia de vot, alegatorul nici macar nu se legitimeaza, doar isi spune numele si adresa, dupa care primeste buletinele de vot, merge in cabina care nu este ascunsa in spatele unor panze, ca in Romania, iar la final asaza buletinele intr-un anumit fel intr-o cutie similara unei imprimante, pentru ca numaratoarea sa se faca rapid si usor.

Am intrebat o doamna din personalul sectiei de votare "St. John School Nursery" de unde stie ca persoana care voteaza este chiar cea a carei identitate din lista si-o asuma, cata vreme nu este legitimata. Cu alte cuvinte, de unde stiu ei ca nu se falsifica voturile. Mai intai mi-a raspuns ca nu se pot inregistra erori, pentru ca tu vii, semnezi si votezi, nu mai poate vota altcineva in locul tau. Am repetat intrebarea, explicand ca ma refer la fraude. S-a uitat stupefiata la mine, intrebandu-ma din ochi: "Cine ar face asa ceva?!".

Foto:Ziare.com

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri locale Londra, #alegeri locale 2016 Londra , #Marea Britanie