Alegeri in Grecia: Cine este liderul Syriza, "narcisistul periculos" care promite sa revolutioneze Europa

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 19:35
8445 citiri
Alegeri in Grecia: Cine este liderul Syriza, "narcisistul periculos" care promite sa revolutioneze Europa
Foto: Hepta.ro

Alexei Tsipras, liderul partidului de extrema stanga Syriza, care a obtinut o victorie istorica la alegerile legislative din Grecia, promite sa scoata statul elen din austeritate.

Liderul grec, in varsta de 40 de ani, care va deveni noul premier al Greciei, este un fost activist al Tineretului Comunist si un ateu declarat, relateaza The Guardian, adaugand ca politicianul extremist pare hotarat sa rastoarne situatia nu numai din propia sa tara, ci si din intreaga Europa, iar nonconformismul vine la pachet cu aceste planuri.

El este omul sub conducerea caruia lucrurile se vor schimba radical la Atena: masurile de austeritate, politicile fiscale si modul in care statul face afaceri cu institutiile internationale.

Alegeri in Grecia: Cum isi poate asigura Syriza majoritatea absoluta

"Viitorul nostru comun in Europa nu este austeritatea, este un viitor al democratiei, solidaritatii si cooperarii. Astazi decidem daca troica se intoarce in Grecia sau daca, prin negocieri dure, tara isi va recastiga demnitatea", a declarat el, la scurt timp dupa afisarea exit-poll-urilor.

Asadar, creditorii Greciei, printre care Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, care au imprumutat statul elen cu 240 de miliarde de euro in schimbul unor masuri severe de austeritate, trebuie sa se astepte la negocieri dure, dupa victoria zdrobitoare a partidului de extrema stanga, care poate face demersuri pentru iesirea Greciei din zona euro.

Politicienii greci au fost retinuti in a-si spune cuvantul cu vehementa in fata oficialilor UE, insa Alexei Tsipras a reusit sa spuna lucrurilor pe nume si sa ii incurce pe marii jucatori ai Uniunii Europene.

Syriza, victorie zdrobitoare in Grecia - "Copilul crizei europene" a intors politica cu susul in jos (Video)

Faptul ca este un orator de exceptie si o figura telegenica l-a ajutat enorm pe Tsipras sa vorbeasca in numele unui sector al societatii care a fost, timp de decenii, hartuit de regimul autoritar de dreapta.

Liderii de stanga au fost intotdeauna considerati limitati si lipsiti de experienta in Grecia, iar cu aceste etichete s-a confruntat si Alexei Tsipras, fiu de inginer, care nu a studiat niciodata la universitati de prestigiu din afara tarii si nu a invatat limbi straine.

Alexei Tsipras s-a confruntat, pe parcursul vietii, cu hibele care au imbolnavit societatea greaca: clientelismul, coruptie si lipsa meritocratiei. A studiat ingineria si a inceput sa faca politica din cauza frustrarii.

Opozantii il numesc un narcisist periculos

Opozantii lui sustin ca Tsipras este un narcisist periculos, fara pregatire economica. Unii l-au comparat chiar cu Harry Potter, criticandu-l ca a facut promisiuni care tin mai mult de zona fanteziei.

Insa liderul Syriza, poate mai mult decat orice politician grec, a crescut pe spatele crize financiare care a lovit statul elen in urma cu cinci ani, avand o retorica anti-austeritate remarcabila si devenind un politician cu tot mai multa dexteritate.

Ambitia cu care a invatat foarte bine limba engleza, studiind mult in timpul liber, l-a transformat intr-un orator exceptional si l-a ajutat sa castige respectul si sa starneasca invidia celor mai mari adversari ai sai.

Un admirator ardent al lui Che Guevara, liderul grec, care are doi fii, si-a numit copilul cel mic dupa revolutionarul argentinian. Un alt aspect interesant din viata lui Tsipras este ca nu poarta niciodata cravata.

Alianta cu Grecii Independenti

Partidul grec antiausteritate Syriza a obtinut o victorie clara in fata partidului conservator aflat la putere, duminica. Grupul de stanga va face echipa pentru un nou Guvern cu un mic partid de dreapta, Grecii Independenti, cu care are in comun opozitia la politicile economice ale Europei.

Alegeri in Grecia: Syriza, aproape de o victorie istorica - exit-poll (Video)

Sprijinul gruparii de dreapta va permite Syriza sa formeze Guvernul, dupa victoria inregistrata duminica la urne. In pofida faptului ca a iesit pe primul loc, partidul a ratat la limita majoritatea absoluta.

Astfel, Syriza si Grecii Independenti vor controla 162 de mandate in Parlamentul cu 300 de locuri al Greciei.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Alexis Tsipras Grecia, #Alexis Tsipras premier Grecia, #alegeri Grecia, #Syriza Grecia , #Grecia