Merkel castiga detasat alegerile, dar extrema dreapta obtine cel mai bun scor de dupa caderea lui Hitler

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 22:26
34351 citiri
Merkel castiga detasat alegerile, dar extrema dreapta obtine cel mai bun scor de dupa caderea lui Hitler
Foto: Hepta.ro

Angela Merkel va obtine un nou mandat de cancelar al Germaniei, dupa alegerile parlamentare de duminica, pe care alianta sa CDU-CSU le-a castigat detasat, cu 32,5% din voturi, conform sondajelor realizate la iesirea alegatorilor din sectiile de votare.

In acelasi timp, AfD a obtinut o victorie istorica, fiind pentru prima data dupa 1949 cand extrema dreapta intra in Bundestag, in vreme ce social-democratii SPD, care il sustineau pe Martin Schultz pentru postul de cancelar, au suferit o infrangere istorica, reusind sa convinga doar 20% dintre alegatori ca merita votati.

Toate celelalte partide mici, cum ar fi cel de extrema stanga, Die Linke, sau Verzii au obtinut scoruri mai bune ca la ultimele alegeri parlamentare, semn ca partidele traditionale, de centru, nu mai reusesc sa-i multumeasca pe germani la fel ca pe vremuri.

Si asta in conditiile in care peste 75% dintre alegatorii germani au mers duminica la vot.

Ziare.com v-a tinut la curent in format LIVE TEXT cu evenimentele de duminica:

22:25 - Angela Merkel i-a recomandat lui Martin Schulz, presedintele SPD, sa reanalizeze decizia privind trecerea in opozitie, exprimand speranta prelungirii coalitiei guvernamentale.

"Martin Schulz ar trebui sa reanalizeze pozitia. Poate ca vom putea discuta din nou despre acest lucru maine", a declarat Angela Merkel, conform The Guardian.

22:19 - De unde a luat AfD voturile? De peste tot.

22:15 - E trist, duminica seara, in cortul SPD, pregatit pentru aplauze si urale.

22:05 - Ca de fiecare data dupa alegeri, liderii partidelor sunt la masa rotunda, la TV. Mare parte din discutie se concentreaza pe AfD si ce e de facut mai departe.

Degeaba incearca presedintele partiduolui, Jorg Methuen, sa apere formatiunea, afirmand ca nu sunt rasisti printre membrii sai, arata The Local.

21:48 - Sondajele realizate la iesirea de la urne de catre Infratest arata ca AfD a fost al doilea cel mai votat partid in estul Germaniei. 26% dintre barbatii din estul Germaniei au votat pentru AfD. In vestul tarii, 8% dintre femei au votat pentru aceasta formatiune.

21:32 - Atat SPD, cat si CDU au obtinut rezultate extrem de proaste, record din acest punct de vedere. E cel mai prost rezultat al SPD din intreaga sa istorie, iar in cazul CDU e cel mai slab din anii '40.

21:30 - Sondajele de opinie realizate de ARD infatiseaza principalele ingrijorari ale celor care au votat cu AfD: terorismul, criminalitatea si valul de refugiati.

Sondajul mai arata ca alegatorii care au votat AfD au procedat asa mai cu seama pentru ca sunt dezamagiti de alte partide si nu neaparat pentru ca sunt convinsi de doctrina formatiunii.

21:23 - Apar si primele incidente violente de la manifestarile anti-AfD, arata jurnalistii prezenti la fata locului.

"Sunt aici ca sa arat AfD ca Germania nu le apartine", afirma un protestatar pasnic, Ramin, in varsta de 24 de ani.

21:20 - Marine Le Pen, liderul partidului nationalist francez Frontul National, a transmis felicitari AfD pentru scorul obtinut in scrutinul parlamentar.

"Felicitari aliatilor nostri AfD pentru acest scor istoric! Este un nou semnal privind trezirea popoarelor europene", a transmis Marine Le Pen prin intermediul Twitter.

21:05 - AfD a reusit, duminica, ce nu a mai reusit niciun partid de extrema dreapta din 1949. Atunci, Deutsche Rechtspartei, care atrasese fostii nazisti, a castigat cinci locuri in Parlament. Le-a pierdut insa la urmatoarele alegeri.

De data aceasta, AfD a intrat in parlament pe locul al treilea si va avea 88 de locuri in Bundestag.

Alexander Gauland, reprezentant de top al partidului, a anuntat triumfator, duminica seara, ca formatiunea sa va "recupera tara si poporul", promitand sa "schimbe" Germania si sa o "vaneze" pe Merkel, arata The Local.

"Am venit ca sa ramanem", a spus el.

20:40 - "Nu vreau sa ascund faptul ca ne doream un rezultat mai bun. Dar am trecut printr-o perioada legislativa incredibil de dificila", a spus Merkel in primul discurs dupa castigarea alegerilor. Conform The Local, a afisat mimica unui om multumit.

"Voiam sa fim cei mai puternici. Am ajuns unde ne doream. De noi depinde sa formam un guvern", mai aratat cancelarul ajuns la al patrulea mandat.

"Va trebui sa-i recastigam pe cei care au votat pentru AfD rezolvandu-le problemele, tinand cont de ingrijorarile lor - frici, in anumite cauzuri", a mai afirmat Merkel.

20:16 - Horst Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), filiala bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), si-a exprimat nemultumirea privind rezultatul obtinut in scrutinul parlamentar federal.

"Nu este un rezultat chiar bun, am avut si rezultate mai bune in alti ani. Dar cred ca trebuie sa avem tarie si curaj", a declarat Seehofer, care a criticat in mai multe randuri politicile Guvernului Angela Merkel in materie de imigratie. Horst Seehofer este unul dintre rivalii Angelei Merkel din cadrul CDU-CSU.

19:58 - In aceste momente au loc mai multe proteste langa sediile AfD din Berlin. Se fluiera si se striga sloganuri impotriva AfD. Politia e prezenta in numar mare.

19:53 - Daca aceste procente vor fi confirmate de numararea voturilor, CDU-CSU s-ar afla sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% in anul 2009.

19:50 - SPD are cel mai slab rezultat dupa anul 1945. Intr-o prima reactie dupa aceste estimari, social-democratii au anuntat ca nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coalitie guvernamentala.

Liderul formatiunii, Martin Schulz, a anuntat ca SPD intentioneaza sa treaca in opozitie.

19:30 - Desi partidul lui Merkel a castigat alegerile, in CDU se vorbeste despre o pierdere grea. Acum, CDU va trebui sa discute cu Verzii si FDP despre un guvern comun. Asa-numita coalitie Jamaica pare in acest moment "destul de fezabila".

FDP nu a transmis nimic deocamdata.

19:10 Exit poll oficial, cifre de la finalul scrutinului:

  • CDU/CSU 32,5%
  • SPD 20%
  • AfD 13,5%
  • FDP 10,5%
  • GRUNE 9,5%
  • LINKE 9%

Partidul Angelei Merkel (CDU) a castigat detasat alegerile, chiar daca scorul obtinut este cu 6% mai mic fata de ultimele alegeri parlamentare, in vreme ce SPD-ului lui Schultz, de centru-stanga, a ajuns la un minim istoric, cu cele 20% dintre sufragii.

De asemenea, intrarea AfD in parlament cu 13,5% din voturi reprezinta o premiera istorica pentru Germania, dupa caderea regimului nazist. "AfD socheaza tara" - este unul dintre titlurile folosite de Bild.

18:50 - Cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, strazile s-au umplut de politisti in marile orase, inclusiv in Berlin. Partidul de extrema dreapta AfD este asteptat sa inregistreze o victorie istorica, pe care o va sarbatori in strada, iar vestea i-a scos deja din case pe cei mai vehementi oponenti, cei de stanga, asa ca fortele de ordine sunt in alerta, pentru a preveni eventuale confruntari.

18:33 - Ies la iveala probleme din campania AfD, informeaza Bild. Se pare ca formatiunea extremista a folosit in campanie o fotografie trucata, "fake". Initial, in februarie 2011, cand a fost facuta, in Piata Tahrir, din Cairo, in poza aparea jurnalista americana Lara Logan, care lucra pentru CBS si relata despre "primavara araba" si despre caderea presedintelui egiptean Hosni Mubarak. Cateva minute mai tarziu, jurnalista a fost agresata sexual chiar in piata.

Fundalul din fotografia ei a fost pastrat, cu multimea din piata, insa a fost inlocuit chipul jurnalistei cu cel al unui model, tot o femeie blonda.

Imaginea astfel obtinuta a fost folosita de AfD in campanie, alaturi de sloganul: "Mai stii...? Revelion...! #Hai la vot", o referire la noaptea dintre anii 2015 - 2016, cand mai multe femei din Germania au fost agresate de refugiati in Koln si nu numai.

18:15 - Cu mai putin de doua ore pana la inchiderea urnelor, liderii partidelor merg la sediile formatiunilor lor. Conform DPA, "vinul curge in cantitati mari" la sediul CDU.

17:20 - Pana la ora 14:00, votasera 41,1% dintre germani. Prezenta la vot este mai mare decat de obicei in marile orase, unde germanii s-au mobilizat pentru a nu permite intrarea populistilor de extrema dreapta in parlament.

"Alegatorii din mediul urban ies la vot pentru a opri extrema dreapta", titreaza The Independent.

"Ziua de astazi este foarte importanta. Parca ne-am intors in anii de dinaintea razboiului, cand Hitler se ridica la putere. Faptul ca AfD ar putea intra in parlament este repetarea istoriei cu Hitler", spune un alegator, care a votat la o sectie din Berlinul de est.

Tot la ora 14:00, in Munchen votasera deja 71,6% dintre cetatenii cu drept de vot. In urma cu patru ani, pana la aceeasi ora votasera 57,6% dintre locuitorii orasului.

16:44 - Echipele de observatori OSCE supravegheaza votul, pentru a se asigura ca nu au loc fraude. Conform The Local, in Germania se afla 60 de observatori OSCE in acest weekend.

16:30 - In Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land, cu 13,1 milioane de locuitori, votasera 40% dintre cetatenii cu drept de vot pana la orele pranzului.

16:00 - Cancelarul german Angela Merkel a votat in urma cu putin timp, la Berlin. A venit la sectia de vot impreuna cu sotul sau, iar la iesire nu a declarat nimic multimii de reporteri care o asteptau.

Merkel a venit imbracata in pantaloni negri si o jacheta portocalie, in timp ce sotul ei, care tinea o umbrela, a purtat o jacheta neagra cu butoni de aur si o cravata verde.

La orele pranzului, a votat si presedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, la o sectie amenajata intr-o scoala din Berlin, informeaza News.ro. Acesta a venit la vot impreuna cu sotia sa si s-a asezat la rand.

15:20 - In Berlin votasera, pana la pranz, 27,2 cetateni, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decat la alegerile din 2013.

15:01 - Un corespondent al cotidianului The Independent este in Franzosisch Buchholz, in districtul electoral din Pankow 1, unde AfD a obtinut 22% din voturi in alegerile locale din Berlin de anul trecut.

Atmosfera e calma, parintii cu copii si persoanele in varsta voteaza. Oamenii sunt atenti la mass-media, pe fondul zvonurilor din ce in ce mai alarmante legate de cresterea AfD. Insa sprijina neconditionat grupul de extrema dreapta.

Jens Birkholz, in varsta de 56 de ani, este un sustinator al AfD si spune ca a votat intotdeauna partidele nationaliste din Germania. El spera ca AfD va primi mai mult de 10% din voturi: "Aceasta este o zi importanta pentru Germania. Astazi suntem optimisti".

"AfD ar putea fi principala opozitie fata de guvern. Problemele (cu care se confrunta Germania) sunt Islamul, Europa si sistemul capitalist", mai spune el.

"Islamul, ca religie, este o problema. Islamistii doresc sa duca un razboi cu civilizatia noastra si trebuie sa luptam cu asta", mai afirma el.

Christel Silg este de acord. In varsta de 78 de ani, femeia a trait toata viata in Berlinul de Est. Se considera a fi nationalista: "Voi vota AfD impotriva islamului", a spus ea. "Asta e problema".

14:32 - Pana la aceasta ora, prezenta la vot pare sa fie mai buna decat la alegerile din 2005 si 2013, scrie presa straina.

14:10 - Martin Schulz a scris azi de patru ori pe Facebook, generand mii de comentarii. Rivala sa, Angela Merkel nu a avut nicio astfel de interactiune cu alegatorii.

13:55 - Presa germana aminteste celor care merg la urne ca selfie-urile sunt interzise in cabinele de vot. Codul electoral federal a fost actualizat in acest an si interzice expres acest lucru.

13:25 - Presedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, la votat intr-o sectie amenajata intr-o scoala din Berlin. El a venit la vot impreuna cu sotia sa si s-a asezat la rand.

13:05 - In Munchen, participarea la vot este mai buna decat la precedentele alegeri. Deja, aici au votat peste 40% dintre electori, arata Bild.

12:55 - Fiecare al treilea om a votat in Dresda.

12:35 - Pana la aceasta ora nu exista semnale ale unui eventual amestec al Rusiei in alegerile din Germania, arata presa britanica.

11:50 - Cele mai recente sondaje, pana la deschiderea urnelor, arata ca o treime dintre germani sunt inca indecisi cu privire la votul lor.

11:30 - Inainte de inchiderea campaniei electorale, Martin Schultz a avut o ultima intalnire cu electorii, in fapt o baie de multime, fiind prezente circa 4.000 de persoane, carora le-a cerut sa voteze impotriva a inca "4 ani de stagnare si letargie".

Cat despre Merkel, aceasta a fost intampinata cu vuvuzele in Munchen, unde din multime i s-a strigat "dispari", arata The Local. In replica, Merkel a spus multimii: "Tipatul si urlatul sigur nu vor asigura viitorul acestei tari".

11:14 - Bloomberg a publicat o harta cu intentiile de vot, in functie de regiune. Conform acesteia, CDU nu ar trebui sa-si faca niciun fel de griji.

10:50 - Sprijinul pentru AfD este cel mai puternic in nord-estul Germaniei, scrie The Telegraph.

10:20 - Martin Schulz a votat putin dupa ora 10:00. acesta a fost insotit la vot de sotia sa, Inge.

10:00 - Ultimele cinci sondaje, publicate inainte de deschiderea urnelor, arata ca AfD s-ar situa pe locul trei, dupa CDU si SPD, cu 10 pana la 13% din voturi, relateaza The Guardian.

9:00 - Urnele de vot s-au deschis la ora locala 8:00. Sunt asteptati la vot 61,5 milioane de germani, dintr-o populatie de 82,7 milioane.

*****

Sistemul de vot

Germania are un sistem de vot mixt, direct si proportional, in care alegatorii primesc doua buletine: unul direct pentru candidatul din circumscriptia sa si al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileste distributia fotoliilor in Parlament.

De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscriptia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea candideaza acolo ca reprezentant al formatiunii crestin-democrate CDU, dupa ce a castigat de sapte ori in district, de la reunificarea Germaniei, in 1990.

Partidele care nu reusesc sa obtina mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obtin cel putin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proportiile celorlalte formatiuni sunt recalculate in consecinta.

Aceasta prevedere poate avea urmari majore pentru procesul construirii de coalitii. De fapt, in 2013, FDP (partid pro-afaceri) si AfD (extrema dreapta) au obtinut putin sub 5% din sufragii. Cum voturile lor au fost redistribuite celorlalte formatiuni, conservatorii lui Merkel au fost aproape de a putea sa guverneze singuri, desi obtinusera numai 41,5% din sufragii.

Sondajele preconizeaza toate o victorie confortabila a liderei conservatoare Angela Merkel, aflata la putere din 2005, in pofida faptului ca partidul ei a scazut, in ultima linie dreapta, in fata ascensiunii extremelor.

Saptamana aceasta, tabara sa, crestin-democrata, era creditata cu 36%, cu mult inaintea social-democratilor lui Martin Schulz (22%), a carui campanie pe tema justitiei sociale nu mobilizeaza intr-o tara in care aproape toata lumea are un loc de munca.

Daca sondajele se vor confirma, conservatorii germani vor fi aproape de nivelul la care au fost infranti in 1998 (35,1%) si vor fi nevoiti sa-si caute unul sau doi aliati. Un lucru care va pata succesul lui Merkel. Si care ii va complica sarcina de a forma o coalitie majoritara in viitoarele saptamani.

Noul Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului, se anunta divizat, in el urmand sa intre cel putin sase partide, un lucru care s-a intamplat ultima oara in 1990, astfel ca urmatorul Guvern va avea nevoie, probabil, de cel putin 47% sau 48% din voturi pentru o majoritate stabila.

Surpriza de la aceste alegeri ar putea fi ca un partid extremist sa aiba reprezentanti in Parlament. Daca niciun partid de extrema dreapta nu a reusit sa-si trimita reprezentanti in Parlament de la infrangerea nazistilor in 1945, acest lucru s-ar putea schimba, deoarece "Alternativa pentru Germania" ar putea fi al treilea partid in ordinea procentelor obtinute, dupa crestin-democratii lui Merkel si social-democratii lui Schulz.

Citeste si despre eventualele coalitii si scenarii posibile.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#alegeri Germania live, #alegeri parlamentare Germania , #alegeri Germania