Alegeri in R. Moldova: Socialistii recastiga Chisinaul, pe fondul unui absenteism masiv, mai ales din partea tinerilor UPDATE

Duminica, 03 Noiembrie 2019, ora 23:18
11313 citiri
Alegeri in R. Moldova: Socialistii recastiga Chisinaul, pe fondul unui absenteism masiv, mai ales din partea tinerilor UPDATE
Foto: Ziare.com Arhiva

Victorie pentru primul candidat de stanga la fotoliul de primar al capitalei. Ion Ceban a iesit invingator cu votul a 52,82% dintre alegatori care si-au exercitat dreptul la vot in turul II de scrutin pentru alegerile locale, castigand detasat in fata contracandidatului sau, Andrei Nastase, scrie Unimedia.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorala Centrala, dupa numararea a 300 din totalul de 307 procese verbale, socialistul Ion Ceban a castigat alegerile pentru sefia capitalei, cu o diferenta de 5,64% in fata concurentului sau, Andrei Nastase, care a beneficiat de sustinerea a 47,18% din electorat.

In conditiile in care doar 37,78% dintre alegatorii cu drept de vot din municipiul Chisinau s-au prezentat, duminica, la sectiile de votare. In toata tara, in turul doi de scrutin au votat circa 647 de mii de alegatori, ceea ce reprezinta 40,34%.

Rezultatele exit poll aratau o lupta umar la umar intre cei doi. Potrivit sondajului de tip exit-poll, Ion Ceban avea 37,1% din voturi, iar Andrei Nastase, 37,0%. Aproape 26% din respondenti au refuzat sa spuna pentru cine au votat, informeaza Unimedia.

Alegerea primarului municipiului Chisinau a fost principala miza a alegerilor din Republica Moldova desfasurate duminica. Lupta s-a dat intre reprezentantul socialistilor Ion Ceban si Andrei Nastase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean).

Principalele evenimente din ziua alegerilor

23:59 - Dupa numararea a 300 din totalul de 307 procese verbale, socialistul Ion Ceban a castigat alegerile pentru sefia capitalei, cu 52,82% din voturi, la diferenta de 5,64% in fata concurentului sau, Andrei Nastase, care a beneficiat de sustinerea a 47,18% din electorat.

23:30 - La nivelul intregii tari, in turul doi de scrutin au votat circa 647 de mii de alegatori, ceea ce reprezinta 40,34%.

23:15 - Rezultatele preliminare dupa prelucrarea a 290 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 53,18%, iar Andrei Nastase - 46,82%.

23:12 - Doar 37,78% dintre alegatorii cu drept de vot din municipiul Chisinau s-au prezentat, duminica, la alegerile locale pentru functia de primar al Capitalei Republicii Moldova, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorala Centrala (CEC), citate de Agerpres.

Datele statistice arata ca la urne s-au prezentat doar 240.574 din cei peste 636.000 de alegatori inscrisi in listele electorale permanente. Dintre votanti, 55,66% au fost femei, in timp ce 44,34% au fost barbati.

Pe categorii de varsta, cea mai mare pondere a votantilor din Chisinau au intre 56 si 70 de ani (33,29%), in timp ce cea mai scazuta rata de prezenta a fost la categoria de varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani (5,75%).

22:30 - Rezultatele preliminare dupa prelucrarea a 270 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 53,83%, iar Andrei Nastase - 46,17%.

22:10 - Rezultatele preliminare dupa procesarea a 210 din 307 procese verbale: Ion Ceban a acumulat 54,15%, iar Andrei Nastase - 45,85%

21:20 - Potrivit sondajului de tip exit-poll, Ion Ceban acumuleaza 37,1% din voturi, iar Andrei Nastase, 37,0%. Aproape 26% din respondenti au refuzat sa spuna pentru cine au votat, informeaza Unimedia. Exit-poll-ul a fost organizat pentru prima data in ultimii doi ani. Sondajul a fost realizat in 67 de sectii de votare in raza municipiului Chisinau.

21:00 - Socialistul Ion Ceban si Andrei Nastase, candidatul Blocului "ACUM", sunt la egalitate in turul decisiv al scrutinului pentru Primaria Chisinaului, potrivit proiectiilor realizate pe baza unui sondaj de tip exit-poll efectuat de IMAS, informeaza site-ul Cotidianul.md.

21:00 - s-au inchis sectiile de vot.

19:30 - Peste 32% dintre alegatorii din municipiul Chisinau s-au prezentat la urne, pana la ora 18:00, a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil. Prezenta la vot este cu aproximativ doua puncte procentuale mai mare fata de primul tur al alegerilor pentru Primaria Chisinau, desfasurat in urma cu doua saptamani.

Reprezentantii CEC sustin ca pe parcursul alegerilor locale au fost inregistrate 52 de incidente, aflate in ancheta la Inspectoratul General de Politie.

"Pana la aceasta ora am fost informati de organele de drept despre inregistrarea a 52 de cazuri de incalcari sau incidente. Dintre acestea, 14 cazuri de agitatie electorala in preajma sectiilor de votare, sase despre afisajul electoral in zone neautorizate, zece cazuri de transportare a alegatorilor, sapte situatii de banuiala de corupere a alegatorilor, trei cazuri de impiedicare a dreptului la vot si 12 alte incalcari care pot influenta procesul electoral", a afirmat Cimil.

15.55 - Andrei Nastase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean), candidat la Primaria orasului Chisinau, lanseaza pe Facebook un apel la vot.

"Hai la Vot! Voteaza, Frate! Voteaza azi asa cum iti dicteaza constiinta, dar voteaza! Suna-ti prietenii, colegii, vecinii, indeamna si pe altii sa iasa la vot. Pentru Chisinau si pentru Moldova fiecare vot conteaza! Hai la vot!"

11.51: Presedintele Republicii Moldova Igor Dodon a mers impreuna cu familia la sectia de votare si a indemnat alegatorii sa fie activi.

El a declarat ca exista riscul ca actuala coalitie de guvernare sa piarda sustinerea in Parlament si, implicit, guvernul condus de Maia Sandu sa cada, ca urmare a faptului ca unii dintre parteneri "au trecut niste limite".

Dodon a declarat ca o decizie privind ruperea coalitiei de guvernare va fi adoptata saptamana viitoare, in contextul in care democratii din Republica Moldova au depus o motiune de cenzura impotriva cabinetului Maiei Sandu.

11.00: Candidatul partidului Socialistilor la postul de primar de Chisinau, Ion Ceban, a votat.

Potrivit Unimedia, el a declarat ca a votat pentru un viitor mai bun, pentru un oras si suburbii amenajate, moderne, dezvoltate, curate: "Am votat ca aceste schimbari sa vina cat de curand posibil".

Sandu: "Sper ca vom putea continua efortul impotriva coruptilor"

10.30: Prim ministrul Maia Sandu s-a prezentat la sectia de vot neinsotita de paza.

"Probleme sunt foarte multe, dar sper ca vom putea continua efortul de curatare a institutiilor de elemente corupte, de oameni iresponsabili, care au delapidat averile publice, care au creat problemele existente", a declarat Sandu, citata de Unimedia.

10.28: Liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanii, a venit la o sectie de votare din Chisinau impreuna cu sotul sau.

"Am votat pentru un primar ce-si va exercita mandatul intreg, toti cei patru ani si nu doar un an, ca mai apoi sa plece in alta functie. Am votat pentru un primar care sa faca ordine in Chisinau", a spus Zinaida Greceanii.

10.27: Candidatul Blocului ACUM Platforma DA si PAS, Andrei Nastase, a venit la sectia de votare impreuna cu sotia si fiica sa.

"Am votat cu certitudinea ca nimeni nu va mai indrazni si nu va reusi de aceasta data sa ne fure decizia, sa nefure votul", a declarat Nastase, referindu-se la anularea alegerilor locale din iunie 2018, pentru sefia Primariei Capitalei.

"Am votat cu gandul la suburbii si la Chisinau. De acest vot depinde drumul si viitorul Moldovei".

Sectiile de vot s-au deschis la 7:00 si se vor inchide la 21:00.

Rezultatele din primul tur

In primul tur de scrutin pentru functia de primar general al Chisinaului, Ion Ceban si Andrei Nastase, presedintele Partidului Platforma 'Dreptate si Adevar' (PPDA), au obtinut cele mai multe voturi, 41% si, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obtinute la alegerile din mai 2018. Atunci, in turul doi, Andrei Nastase l-a invins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instantele judecatoresti.

Totodata, la 20 octombrie, au fost alesi 515 primari, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cele mai multe mandate, in teritoriu, le-au obtinut democratii, 191, fiind urmati de socialisti, care au castigat 124 de primarii. Blocul ACUM a obtinut 82 de functii de primar.

Pentru prima oara in ultimii opt ani, Comisia electorala a permis organizarea unui exit-poll la Chisinau, care va fi realizat de Asociatia pentru Dezvoltare Echitabila din Moldova in cooperare cu compania de consultanta Poliexpert, la iesirea din cele 67 de sectii de votare de pe raza municipiului Chisinau.

Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a fost un esec pentru ca, potrivit expertilor, a prezentat date total diferite fata de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau fata de alte sondaje anterioare.

Pentru exit-poll-ul de duminica, Comisia electorala a acreditat 164 de persoane si a aprobat modelul legitimatiei operatorului care va intervieva alegatorii la iesirea de la urne.

Alegeri in Moldova: Socialistii au castigat in cele mai multe raioane. Care este situatia la Chisinau

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alegeri tur doi Moldova Chisinau , #Moldova