Alegeri în Bulgaria: Noua mişcare anti-corupţie, aproape pe picior de egaliate cu partidul conservator GERB

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 20:43
1878 citiri
Alegeri în Bulgaria: Noua mişcare anti-corupţie, aproape pe picior de egaliate cu partidul conservator GERB
Rata de participare, cea mai scăzută din alegerile organizate în acest an FOTO Hepta

O nouă mişcare anti-corupţie, lansată de doi oameni de afaceri formaţi în SUA, a creat surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria, reuşind să întrunească aproape acelaşi număr de voturi ca şi conservatorii, în urma acestei a treia runde de alegeri legislative în decurs de un an, potrivit estimărilor la ieşirea de la urne, informează AFP.

Întrunind, potrivit exit-poll-urilor, peste 23% dintre sufragii, formaţiunea "Continuăm Schimbarea" se află aproape pe picior de egalitate cu partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, creditat cu aproape 25% şi care nu va putea forma un guvern în lipsa unui aliat.

Rata de participare, cea mai scăzută din alegerile organizate în acest an

Bulgarii votează duminică în a treia serie de alegeri legislative din acest an, însă rata de participare se conturează a fi cea mai slabă de până acum, informează AFP.

Numeroşi bulgari nu s-au prezentat la urne, astfel că la orele locale 16:00 (14:00 GMT) rata de participare era de 26%, potrivit Comisiei Electorale, cea mai slabă din alegerile organizate în acest an.

După eşecul celorlalte două scrutinuri, în aprilie, apoi în iulie 2021, din cauza lipsei unui acord între partide, electoratul bulgar pare să-şi fi pierdut speranţa într-un viitor mai bun, mai ales că aceste noi alegeri se desfăşoară în toiul celui de-al patrulea val de pandemie de COVID-19, care a lovit puternic Bulgaria.

Cu toate acestea, responsabili ai diferitor partide s-au declarat hotărâţi să scoată Bulgaria din impas, cel mai grav de după căderea regimului comunist.

Printre subiectele cele mai urgente se numără criza sanitară, în condiţiile în care guvernul interimar pare neputincios în faţa degradării situaţiei. Spitalele din Bulgaria sunt copleşite de numărul tot mai mare de contaminări, iar numărul de decese asociate COVID-19 este de aproape 200 în fiecare zi, în această ţară din Balcani unde mai puţin de un sfert dintre cei 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinaţi.

De asemenea, rata de mortalitate este una dinte cele mai mari din lume, pe fondul unui sistem sanitar vetust. Trei pacienţi au decedat în acest sfârşit de săptămână într-un incendiu izbucnit într-un spital.

În cadrul unui parlament care se anunţă din nou "fragmentat", în condiţiile în care nu mai puţin de 27 de partide s-au înscris în cursă, sondajele de opinie plasează pe poziţii bune "feţele noi". Ultimele sondaje dau formaţiunea de dreapta GERB a fostului premier conservator Boiko Borisov drept formaţiunea cu cele mai mare procent al intenţiilor de vot, 23%, în faţa Partidului Socialist Bulgar (BSP), cu 15%. Însă, pe locul trei în sondaje apare acum formaţiunea ''Continuăm Schimbarea'', un partid creat cu numai câteva săptămâni în urmă de doi miniştri din actualul guvern tehnocrat, Kiril Petkov, ministrul economiei, şi Asen Vasilev, ministrul finanţelor.

În paralel cu alegerile legislative, bulgarii aleg duminică şi preşedintele ţării, favoritul în acest scrutin fiind preşedintele în exerciţiu, Rumen Radev, al cărui principal adversar este rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

Secţiile de votare se vor închide la orele locale 20:00 (18:00 GMT), atunci când vor fi anunţate primele estimări la ieşirea de la urne.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite...
#alegeri, #Bulgaria, #Europa , #Bulgaria