Inca un pas pentru finalizarea acordului care va aduce in Romania 30 de miliarde de euro, bani europeni: "Am batut palma"

Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 11:01
3446 citiri
Inca un pas pentru finalizarea acordului care va aduce in Romania 30 de miliarde de euro, bani europeni: "Am batut palma"
FOTO Pixabay

Parlamentul European si Consiliul UE au ajuns la un acord asupra Mecanismului European de Rezilienta si Redresare, care va aduce in Romania peste 30 de miliarde de euro, anunta europarlamentarii romani. Europarlamentarul Siegfried Muresan precizeaza ca toate prevederile acordului sunt in interesul Romaniei, in timp ce europarlamentarul Dragos Paslaru anunta cele sase teme principale pentru alocarea acestor fonduri.

"Negocieri incheiate cu succes - avem acord pe Mecanismul European de Rezilienta si Redresare care va aduce in Romania peste 30 de miliarde de euro. Dupa 5 luni de munca legislativa si negocieri, am ajuns in cursul acestei nopti la un acord intre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene asupra Mecanismului European de Rezilienta si Redresare in valoare totala de 672,5 miliarde de euro pentru urmatorii 3 ani", a anuntat intr-o postare pe Facebook europarlamentarul Sigfried Muresan.

El subliniaza ca este cel mai mare program de investitii pe care l-am adoptat vreodata la nivelul Uniunii Europene.

Romania va beneficia de 30,5 miliarde de euro din acest mecanism pentru a finanta Planul National de Redresare si Rezilienta.

Banii vor merge in infrastructura, spitale, combaterea schimbarilor de clima, digitalizare, sprijinirea mediului de afaceri si crearea de locuri de munca."Toate prevederile acordului sunt in interesul Romaniei", afirma europarlamentarul.

Dragos Paslaru: Am batut palma cu Consiliul si Comisia pentru cei 672,5 miliarde Euro ai Mecanismului de Redresare si Rezilienta (MRR) dintre care 30 de miliarde Euro vor reveni Romaniei

"Avem acord la nivel european pe Mecanismul de Redresare si Rezilienta! Dupa indelungi negocieri, am ajuns in sfarsit la un acord! Inchei in aceasta seara munca mea in calitate de co-raportor al Parlamentului European. Am batut palma cu Consiliul si Comisia pentru cei 672,5 miliarde Euro ai Mecanismului de Redresare si Rezilienta (MRR) dintre care 30 de miliarde Euro vor reveni Romaniei.

Romania va trebui sa finalizeze un Plan National care sa inteleaga si sa puna in practica ce am negociat in Bruxelles. Un plan ambitios, dar si matur in adresarea principalelor reforme necesare in Romania. Un plan care va fi elaborat in consultare cu societatea civila!", afirma Paslaru, care adauga:

"Am facut munca mai usoara statelor membre: am propus si obtinut in discutiile comune acordul pentru o structura de 6 teme principale pentru aceste fonduri":

1. Revolutia Digitala

2. Tranzitia Verde

3. Antreprenoriatul si Competitivitatea

4. Administratie Rezilienta

5. Noua Generatie (tineri si copii)

6. Coeziune Sociala

"Daca ma intreba acum 4 luni cineva ce cred ca vom obtine, nu as fi sperat la atat de multe: structura de 6 teme, conditionalitati pe statul de drept, principiul de a nu "face rau" pe mediu, fonduri pentru investitii private, includerea copiilor si tinerilor intr-un pilon dedicat, un "tablou de bord" digital privind evolutia proiectelor propuse si a fondurilor folosite, avem 13% pre-finantare pe Mecanism si 4% transferuri pe InvestEU si instrumentul de asistenta tehnica, consultari obligatorii cu societatea civila", scrie europarlamentarul.

Dacian Ciolos cere sa se incheie cat mai repede "saga asta cu impartirea de functii" si solicita reformarea Programului de Rezilienta si Redresare, criticat de UE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
O reuniune extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, pentru a discuta despre viitorul economic al Uniunii Europene, războiul din Ucraina şi...
#Parlamentul European, #Consiliul Europei, #bani europe , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Să sperăm că nu vom fi iarăși flituiți cu "statu' de drept"...
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
L-as vede cu placere pe europarlamentarul Siegfried Muresan