A fost investit noul Guvern al Olandei. De ce este o veste buna pentru Romania

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 15:10
6176 citiri
A fost investit noul Guvern al Olandei. De ce este o veste buna pentru Romania
Foto: Twitter/@markrutte

Regele Willem-Alexander al Olandei a investit, joi, un nou guvern sub conducerea premierului conservator Mark Rutte, punand astfel capat celor mai lungi negocieri pentru formarea unei coalitii din istoria tarii.

Alegerile de la 15 martie au erodat baza partidelor traditionale, ceea ce a dus la nevoia gasirii unui acord intre patru formatiuni politice, relateaza Reuters.

Acest al treilea guvern condus de Rutte de la venirea sa la putere in 2010 mizeaza pe cea mai puternica crestere economica din ultimul deceniu, de peste 3%, insa are o majoritate cu doar un mandat in plus in ambele Camere ale Parlamentului. Prin urmare, orice plecare a unui parlamentar al coalitiei ar pune in pericol planurile de guvernare.

Negocierile au durat 225 de zile, in contextul in care partidele au avut neintelegeri in chestiuni precum imigratia, eutanasia sau nivelul taxelor pentru companii.

Conform unui acord guvernamental de la inceputul lunii, de ample reduceri fiscale vor beneficia deopotriva companiile si angajatii. Acest lucru ar trebui sa duca la cresterea puterii de cumparare a consumatorilor, iar economia Olandei, a cincea din zona euro, ar urma sa devina mai atractiva pentru investitorii straini.

Din coalitie fac parte partidul liberal VVD, al lui Rutte, partidul de centru D66 si partidele crestin-conservatoare CDA si Uniunea Crestina, ceea ce marcheaza un viraj spre dreapta comparativ cu guvernul care isi incheie acum mandatul si din care au facut parte VVD si Partidul Laburist, de centru-stanga.

Venirea noului Guvern inseamna si plecarea presedintelui Eurogrup si ministru de finante Jeroen Dijsselbloem, care a anuntat ca va parasi politica olandeza.

Intram in Schengen?

Pentru Romania investirea acestui nou Guvern este o veste buna pentru ca acum premierul Rutte se pare ca are o pozitie ceva mai flexibila in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Surse de la Haga au declarat, pentru Ziare.com, ca "noua coalitie de guvernare din Olanda este constienta de blocajul creat in ceea ce priveste extinderea Schengen cu Romania si Bulgaria si doreste sa faca eforturi pentru gasirea unei solutii".

In schimb, insa, olandezii pun ca principala conditie rezultate concrete in ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.

"Olanda asteapta rezultate concrete din partea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, principalul motiv pentru care autoritatile de la Haga au fost sceptice fata de extiderea Schengen spre Est", ne-au mai spus sursele citate.

Lunile care urmeaza vor fi importante in stabilirea strategiei noului Cabinet olandez in aceasta chestiune.

La sfarsitul lunii septembrie, Comisia Europeana a cerut oficial Consiliului si Parlamentului European sa ia masurile necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Spatiului Schengen.

"Este deja demult timpul ca Bulgaria si Romania sa devina membri pe deplin ai Schengen. Bulgaria si Romania au demonstrat ca pot apara granitele externe ale UE, astfel ca ar trebui sa devina membri ai spatiului de libera circulatie", arata Comisia Europeana.

Chiar daca aceasta solicitare a fost doar o chestiune formala ce certifica faptul ca Romania si Bulgaria indeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderare, ea a reprezentat un semnal puternic dat de Comisie si presedintele ei, Jean Claude Juncker.

De altfel, Juncker a declarat si in cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene ca Romania si Bulgaria trebuie acceptate cat mai rapid in spatiul de libera circulatie.

Olanda, insa, alaturi de Austria si Germania, au insistat ca nu ar dori inca Romania si Bulgaria in Schengen. Cum tehnic conditiile sunt indeplinite, ramane ca tara noastra sa poarte negocieri politice pentru atingerea acestui obiectiv.

Ca un semnal ca negocierile merg mai bine decat ne-am gandi si ca sustinerea e in crestere ar putea fi interpretat si anuntul premierului Mihai Tudose de la inceputul lunii octombrie.

"Am convingerea ca in maximum un an si Romania si Bulgaria sunt in Spatiul Schengen", a afirmat premierul Tudose, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau bulgar Boiko Borisov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Olanda guvern Rutte Romania Schengen , #Olanda
Comentarii