Peste 591 de milioane de cetățeni europeni au primit certificat verde. Obligativitatea documentului ar putea fi prelungită

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 18:00
2195 citiri
Peste 591 de milioane de cetățeni europeni au primit certificat verde. Obligativitatea documentului ar putea fi prelungită
20 de țări din UE folosesc deja certificatul verde FOTO News.ro

Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale privind COVID, arată un raport adoptat luni, 18 octombrie, de către Comisia Europeană.

Oficialii spun că ar putea propune o prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului referitor la certificatul digital.

Comisia a adoptat un raport referitor la certificatul digital al UE privind COVID şi la punerea sa în aplicare în întreaga UE, care a avut următoarele concluzii:

• Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID.

• 43 de ţări sunt deja conectate la sistemul UE: 27 de state membre ale UE, 3 ţări din Spaţiul Economic European (SEE), Elveţia şi alte 12 ţări şi teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de ţări terţe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuţii tehnice cu 28 dintre aceste ţări.

• Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operaţional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară. Asociaţia Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori faţă de iulie 2020. ACI Europe atribuie această evoluţie introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum şi relaxării restricţiilor de călătorie.

• Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65 %) dintre respondenţi au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.

• 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare şi în restaurante, cinematografe şi muzee, cu o bază juridică naţională suplimentară.

Declaraţiile oficialilor CE

Comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat: Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID a contribuit la atenuarea efectelor economice negative înregistrate în timpul pandemiei. Acest sistem le-a oferit pasagerilor încrederea de a călători în siguranţă în UE şi a stimulat călătoriile în această vară. Europa a stabilit rapid şi cu succes un standard mondial inovator care respectă viaţa privată, în perioade de criză, multe ţări din întreaga lume fiind interesate să adere la acest sistem.

Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a adăugat: În timp record, Uniunea Europeană a instituit un sistem digital, securizat şi interoperabil de certificate privind COVID. Acesta a fost un factor-cheie pentru redresarea ecosistemului turistic şi a numeroaselor sale întreprinderi mici şi familiale din Europa. În plus, sistemul UE este adoptat de ţări din întreaga lume, demonstrând modul în care Europa poate stabili standarde globale printr-o acţiune decisivă şi coordonată.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat: Certificatul digital al UE privind COVID este simbolul unei Europe deschise şi sigure. Introducerea rapidă a sistemului, nu numai în UE, ci şi la nivel internaţional, este un exemplu de cooperare şi de reuşită la nivelul UE, în circumstanţe extraordinare. Este un instrument european puternic care ne-a permis să ne îndreptăm către redeschiderea economiilor şi a societăţilor noastre şi către exercitarea liberei circulaţii într-un mod sigur şi coordonat.

Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE . Acest raport poate fi însoţit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ţinând seama de evoluţia situaţiei epidemiologice. Comisia nu exclude faptul că va prezenta o astfel de propunere într-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată în timp util.

Conform prevederilor actuale, regulamentul referitor la certificatul digital al UE, intrat în vigoare la 1 iulie 2021, se aplică până la 30 iunie 2022.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
Reacția NATO și a UE după atacul terorist care a zguduit Moscova
NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, revendicat de Statul Islamic. ”Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de...
#certificat verde digital, #Uniunea Europeana, #pandemie Europa, #vaccinare covid , #Uniunea Europeana