Romania, fata in fata cu UE. Viteza a doua

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Martie 2017, ora 08:42
11045 citiri
Romania, fata in fata cu UE. Viteza a doua

"Dati-mi o buna politica interna, ca sa pot face o buna politica externa", spunea Nicolae Titulescu, vorbe care mi se par mai actuale ca niciodata, acum cand ar trebui sa participam la negocierea viitoarei configuratii a UE.

Vad ca PSD-ALDE se dau de ceasul mortii ca ar trebui consultari, ca presedintele nu intreaba, ca voce unica, ca nu accepta Europa cu doua viteze, ca o sa spunem si o sa dregem noi. Da, ar trebui sa spunem, ar trebui sa avem o voce unitara si sa luptam din toate puterile impotriva unui scenariu care pare sumbru.

Sigur ca pentru noi Europa cu doua viteze este o varianta inacceptabila, probabil ceva mai rau ar fi numai disparitia UE insasi. Si ma tem ca eventuala divizare oficiala a UE intre nucleul dur si periferie ar fi, de fapt, doar o faza intermediara pana la disparitia Uniunii.

Dar ca sa avem o pozitie puternica de negociere trebuie sa avem si argumente care sa o sustina, care sa ne dea forta. Si eu nu le prea vad. Dimpotriva.

Din punct de vedere economic nu suntem o forta. Nu suntem Polonia care a reusit absorbtie de peste 100%. Si daca pana acum macar am reusit sa ne pastram in limitele deficitului bugetar, anul acesta Guvernul PSD ameninta sa dea peste cap toate cifrele.

Deja dinspre Comisia Europeana a venit un avertisment destul de apasat. Si pericolul depasirii deficitului nici macar nu vine dintr-o politica agresiva de investitii, ci din majorari de venituri promise in campanie.

Din punctul de vedere al statului de drept, de-abia am trecut din nou printr-un episod extrem de dur, al OUG 13. Faptul ca o parte din societatea romaneasca a reusit sa ofere un model de adeziune la valorile europene, nu schimba faptul ca puterea politica, aleasa, a pus la cale un autentic puci antijusitie. Care nici macar nu pare sa se fi incheiat, cat timp exista acum pe masa amendamentele lui Serban Nicolae.

Conduita politicului in raport cu justitia a facut ca la 10 ani de la aderare sa ramanem cu MCV, un mecansim care se dovedeste in continuare extrem de necesar pentru a mai stavili apetitul insatiabil al politicienilor de a incaleca din nou justitia. Deci suntem un stat de drept numai sub conditia supravegherii si presiunii externe si a strazii.

Din punct de vedere politic suntem o eterna sursa de surprize neplacute. Cate tari europene au trecut prin doua suspendari ale presedintelui in 5 ani? Si nici a treia nu e deloc exclusa avand in vedere declaratia adoptata de Parlament miercuri, act de acuzare care poate fi interpretat drept o pregatire a terenului pentru un asemenea demers. Miza nefiind neaparat demiterea presedintelui, foarte greu de realizat, cat suspendarea acestuia pentru o luna, timp in care, cred eu, sa poate fi facute toate schimbarile in parchete si legislative care sa termine anticoruptia.

Ma uit la principalul partid de guvernamant. Cine se infrunta acolo? Un Dragnea condamnat si din nou inculpat, care lupta cu justitia, si un Ponta, tot inculpat, admirator al lui Erdogan si sustinator al renationalizarii politicilor europene, pe modelul grupului de la Visegrad, ceea ce e tot o premisa a distrugerii UE. Nici nu stii ce e mai rau. Si probabil ca nici europenii nu stiu.

Si, colac peste pupaza, pentru justificarea unor decizii politice aberante, liderii puterii promoveaza un discurs tot mai apasat al urii impotriva elementului strain simbolizat de multinationalele care sug sangele poporului.

"In exterior aceste discursuri sunt luate mai in serios decat le iau cei care le rostesc aici. Cand vom oferi locuri de munca interesante pentru 4 milioane de oameni, cand vom reusi sa ne aparam singuri si vom avea un cuvant greu de spus in privinta pietii comune europene, probabil ca si politici nationaliste ar mai putea fi intelese. Dar cand numai Germania iti asigura 215 mii de certificate de munca /an cred ca ar trebui sa fim ceva mai atenti. Nu umili, ci atenti.", a explicat intr-un interviu pentru Ziare.com fostul minsitru de externe Cristian Diaconescu.

Singurul nostru argument forte cred ca ramane cel pentru care nu avem niciun merit: pozitia geostrategica. Dar peste aceasta premisa, clasa politica nu a construit nimic prin inteligenta, viziune si seriozitate. Dimpotriva.

Si atunci, cum sa ne putem imagina ca vom avea un cuvant greu de spus in configurarea viitorului UE?

Hai sa privim lucrurile in ochi: migratia masiva de forta de munca din Romania, chiar daca ea este valoroasa pentru tarile europene, reprezinta o parte a problemelor unei Europe din ce in ce mai reactive la acest tip de concurenta pentru forta de munca locala.

Si aceasta migratie masiva a romanilor este consecinta incapacitatii guvernantilor Romaniei de a oferi conditii de munca si viata decente celor pusi in situatia sa isi paraseasca tara.

Daca nu ne vom gandi la aceste argumente de politica interna, politica externa si rezultatele ei nu pot fi decat mediocre. Asta e marea noastra problema nu mai stiu eu ce consultari ale presedintelui sau alte chestiuni mai mult sau mai putin formale. La ce aratam Europei, nici Titulescu nu ar putea face minuni.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Europa doua viteze Romania , #Romania