Primul mare examen al UE in 2017: Pericolul Wilders din Olanda

Marti, 07 Martie 2017, ora 08:46
12056 citiri
Primul mare examen al UE in 2017: Pericolul Wilders din Olanda

Primul test electoral important pentru viitorul Uniunii Europene va fi pe 15 martie 2017, atunci cand in Olanda vor avea loc alegeri generale.

Geert Wilders este unul dintre cei mai cunoscuti politicieni populisti din Europa. Iar o victorie a Partidului Libertatii, o formatiune fondata de Wilders, ar insemna o noua lovitura pentru Uniune, dupa referendumul din Marea Britanie de anul trecut care a declansat procesul de parasire a UE de catre Londra.

Vestea buna e ca, pentru prima data in ultimii doi ani, Gert Wilders este cotat cu sansa a doua in alegerile de miercurea viitoare de catre cea mai mare platforma de integrare a sondajelor de opinie din Olanda. Dar predictia sondajelor de opinie a fost infirmata atat la referendumul din Marea Britanie, cat si la alegerile din SUA.

"Partidul pentru Libertate (PVV), condus de politicianul olandez de extrema-dreapta Geert Wilders, a cazut pe locul al doilea in Peilingwijzer, un agregator de sondaje de opinie, pentru prima data din noiembrie 2016.

In cazul in care alegerile ar avea loc acum, PVV va castiga 15,7 la suta din voturi, aproximativ o jumatate de procent mai putin decat Partidul Liberal Popular, condus de actualul prim-ministru Mark Rutte, lider al Partidului Popular pentru Libertate si Democratie (VVD) ", scrie publicatia Politico.

A doua veste buna este aceea ca, si in cazul in care castiga, exista multe sanse sa se realizeze o coalitie a partidelor traditionale care sa poata guverna si sa izoleze Partidul Libertatii condus de Wilders, o formatiune extremista cu care nimeni nu pare a fi dispus sa se alieze.

Dar, cu toate acestea, o victorie a formatiunii conduse de Geert Wilders, chiar daca nu va reusi sa formeze Guvernul, va insemna o veste proasta pentru Europa. Un nou lider extremist, dupa Marine Le Pen, liderul Frontului Popular din Franta, sau Nigel Farage, fondatorul UKIP, cel mai influent sustinator al Brexit, se apropie periculos de guvernare.

Un politician nascut din frica de Islam

Geert Wilders, 54 de ani, este un politician charismatic de extrema dreapta, care si-a construit discursul politic pe o retorica anti-islamica. Ideea principala a doctrinei sale este "stoparea islamizarii Olandei".

Partidul sau a fost pe primul loc in preferintele electoratului in ultimii doi ani. In mai 2016 a inregistrat sustinerea unui sfert din electoratul olandez, dar de atunci a inceput sa scada.

Geert Wilders si-a inceput cariera politica lucrand pentru Partidul Popular, fiind scriitor de discursuri. Este ales consilier local al orasului Utrecht in anul 1996.

Paraseste partidul in anul 2004, din cauza diferentelor de opinie ireconciliabile in privinta minoritatii islamice din Olanda. In 2008, realizeaza un film documentar despre viziunea sa asupra islamului si compara Koranul cu Mein Kampf, celebra lucrare a lui Hitler care a devenit doctrina Partidului National Socialist, partidul nazist.

"Geert Wilders le-a promis alegatorilor ca, in cazul in care va castiga alegerile, va inchide toate moscheile din Olanda, va inchide granitele si va scoate tara din Uniunea Europeana", se scrie intr-un articol publicat de cotidianul britanic Daily Express.

In acest an, stabilitatea si viitorul Uniunii Europene vor fi testate in alegerile din Olanda, in cele din Franta si cele din Germania. In Olanda si Franta, sistemul politicii liberale traditionale este amenintat de populistii ca Wilders si Marine Le Pen, iar un eventual esec a pastrarii pozitiei de cancelar pentru Angela Merkel ar reprezenta sfarsitul Uniunii Europene asa cum o stim.

Intr-o astfel de situatie tragica, din planul Juncker ar putea avea castig de cauza varianta cu o Europa cu mai multe viteze, incercandu-se pastrarea unei comunitati economice, dar mult mai slaba din punct de vedere politic si cu un viitor nesigur.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Geert Wilders extremist, #Geert Wilders alegeri Olanda, #Geert Wilders populism Europa , #Uniunea Europeana