Cu ce viteza circula Romania in Uniunea Europeana?

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 19:07
6989 citiri
Cu ce viteza circula Romania in Uniunea Europeana?
Foto: Ziare.com

Se discuta mult in aceste zile despre Europa cu mai multe viteze. Dezbaterea a pornit de la Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, care a prezentat o Carte Alba in care propunea mai multe de cai de urmat in ce priveste viitorul Uniunii Europene pe termen mediu.

Aceste intrebari sunt provocate de nelinistea generata de Brexit, de provocarile electorale din acest an, alegeri generale in Olanda, alegeri prezidentiale in Franta si scrutinul din toamna din Germania in care se va decide viitorul politic al Angelei Merkel.

"Uniunea Europeana trebuie schimbata, dar nu slabita", a declarat miercuri Antonio Tajani, liderul Partidului Popular European, in deschiderea reuniunii de la Strasbourg.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a fost chemat sa prezinte in fata parlamentului concluziile intalnirii celor 28 de sefi de stat, membre UE, intalnire care a avut loc saptamana trecuta cu ocazia alegerii unui nou presedinte, de fapt realegerea domnului Tusk.

"Exista progrese importante in ce priveste rezolvarea crizei imigrantilor din Europa. Desi urmeaza o perioada de provocari politice, lucrurile incep sa se imbunatateasca in fiecare stat membru. Somajul in Uniunea Europeana se afla la cel mai scazut nivel inregistrat din 2009, dar cel mai important castig al nostru este unitatea celor 27 de membri", a declarat Donald Tusk, facand referire la faptul ca sefii de stat ai tarilor membre din Europa centrala si de est, prezenti la reuniunea Consiliului European, au transmis un mesaj clar impotriva "Europei cu mai multe viteze".

Mici diferente in ce priveste politicile europene

"Am explicat colegilor si colegelor de ce o Europa cu mai multe viteze nu este o solutie buna, dimpotriva, este o solutie care, in extremis, ar putea chiar sa duca la scindarea Uniunii Europene", a declarat Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, la Bruxelles, in data de 9 martie.

Dar, in ciuda unei dezbateri aprinse, a impotrivirii liderilor politici din statele care au devenit membre ale uniunii dupa anul 2000, aceasta functioneaza deja pe paliere diferite in unele domenii.

Avem 19 state din 28 (inclusiv Marea Britanie) care au moneda unica. O alta diferentiere se observa in ce priveste Schengen, unde doar Romania si Bulgaria nu fac parte din spatiul unic de libera circulatie a persoanelor si bunurilor, o alta se refera la problema Tratului Fiscal, cel care a impus, printre altele, respectarea de catre guvernele nationale a unui deficit de maximum 3 procente din PIB, tratat semnat de 25 din 28 de state.

La acestea se poate aminti legea divortului, 17 state semnatare din 28, institutia Procurorului European, 17 state din 28, etc.

Jean Claude Juncker spune ca prin Cartea Alba a lansat o dezbatere despre viitorul Europei si nu va ridica ziduri in interiorul uniunii

"Cartea Alba propusa de Comisia Europeana se refera la declansarea unei dezbateri privind viitorul Europei pentru o perioada mai lunga, pana in 2025, dar nu lasa pe dinafara discutia despre politica sociala a uniunii", a declarat Jean-Claude Juncker in sedinta plenara a Parlamentului European.

Siegfried Muresan, europarlamentar roman, a precizat la o intalnire cu jurnalistii romani prezenti la Strasbourg ca aceasta dezbatere cu privire la viitorul UE "ofera Romaniei oportunitatea de a cere acceptarea in spatiul Schengen pentru ca indeplineste toate criteriile. Pentru ca sa nu ne mai fie teama de Europa cu mai multe viteze, un element esential ar fi acceptarea in Schengen, iar noi, romanii, n-am mai avea acel sentiment de excludere", a declarat eurodeputatul.

Nu vom ridica o Cortina de Fier in Europa

"Romania trebuie sa creada ca va intra in Schengen. Noi, cei de la Comisia Europeana, impreuna cu reprezentantii Romaniei trebuie sa-i convingem pe ceilalti. Romania nu trebuie sa se teama ca aceasta dezbatere pe tema viitorului UE este o forma de excluziune. Nu vom ridica ziduri, nu vom crea o Cortina de Fier in interiorul uniunii", a declarat Margaritis Schinas, purtator de cuvant al Comisiei Europene, jurnalistilor romani prezenti la sedinta Parlamentului European.

In acest moment, dupa declansarea Brexitului, e greu de spus cum va arata Uniunea Europeana in anul 2025, dar, oficial, se vorbeste mai mult despre unitate, decat despre state mai importante si mai putin importante.

"Uniunea Europeana si-a castigat renumele de supraputerea linistita care a asigurat 60 de ani de pace si prosperitate pe continent", a declarat Paolo Gentiloni, primul ministru al Italiei, in primul sau discurs prezentat in fata parlamentarilor europeni.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Europa multe viteze, #Romania Europa viteze , #Romania