Care va fi mesajul liderilor UE la summitul de la Roma - Reuters a intrat in posesia draftului

Sambata, 18 Martie 2017, ora 21:42
12677 citiri
Care va fi mesajul liderilor UE la summitul de la Roma - Reuters a intrat in posesia draftului
Foto: Twitter/Donald Tusk

Dupa sperietura Europei cu mai multe viteze, toata lumea vrea sa stie incotro merge UE.

Mesajul comun al liderilor UE la summitul din 25 martie, de la Roma, e foarte important din acest punct de vedere, pentru ca ar putea arata directia. Reuters a intrat in posesia unui document care rezuma mesajul liderilor UE, ce va fi citit atunci.

Conform acestuia, directia e "Europa este viitorul nostru comun", scrie Reuters. In documentul de o pagina si jumatate, numit "Declaratia de la Roma", se mai arata ca "Suntem hotarati sa facem UE mai puternica, prin mai multa unitate si solidaritate (intre statele membre - n. red.). Unitatea este atat o necesitate, cat si alegerea noastra".

In acelasi document pregatit care va fi citit la summit-ul cand va fi celebrat tratatul fondator al Comunitatii Europene, semnat in urma cu 60 de ani, se mai arata ca "Separati, am fi marginalizati de dinamicile globale. Daca stam impreuna, avem cele mai multe sanse sa le influentam si sa ne aparam interesele si valorile comune. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila".

Actul pregatit de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, este datat 16 martie si ar mai putea suferi modificari pana la 25 martie, cand va fi adoptat. Totusi, e greu de crezut ca ideea de baza ar putea fi modificata.

"In cei 10 ani care vin, vrem o Uniune care sa fie sigura, prospera si durabila, cu o pronuntata dimensiune sociala si cu dorinta si capacitatea de a juca un rol cheie in lume", se mai arata in draft.

Cei 27 de lideri ai statelor UE pledeaza pentru o cooperare mai stransa in domeniul securitatii si industriilor de aparare, pentru un management mai eficient al imigratiei si pentru granite mai sigure.

Textul se incheie sugestiv cu sintagma "Europa reprezinta viitorul nostru comun", concluzie folosita si in textul semnat la Berlin in 2007, care pare sa fi ramas de actualitate.

In documentul pregatit de Donald Tusk (foto) abia daca se pomeneste despre o Europa a mai multor viteze, ipoteza care a dat multor tari, printre care si Romania, fiori, dar care este sprijinita de altele.

Mini-summitul de la Versailles: Germania, Franta, Italia si Spania sustin intr-un glas Europa cu mai multe viteze

Iohannis, la finalul Consiliului European: Am explicat ca o Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna (Video)

Se rupe UE? Europa cu doua viteze trimite acasa romanii? "Se deschide Cutia Pandorei" Interviu

"Vom actiona impreuna ori de cate ori este posibil, cu ritmuri si intensitati diferite cand este necesar, lasand usa deschisa acelora care vor dori sa ni se alature mai tarziu" - este singura referire la Europa cu mai multe viteze si la eventuala extindere a Uniunii.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Declaratie summit Roma draft Reuters, #mesaj comun lideri UE Roma, #summit Roma 25 martie, #Europa viteze summit Roma , #stiri Europa cu doua viteze