Inflația taie din porția de fasole și cartofi a est-europenilor. Guvernele se străduiesc să găsească soluții la creșterea prețurilor la alimente

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 23:22
2101 citiri
Inflația taie din porția de fasole și cartofi a est-europenilor. Guvernele se străduiesc să găsească soluții la creșterea prețurilor la alimente
Preturile la produsele alimentare au explodat în ultimele luni/ FOTO: Youtube

Guvernele din Europa Centrală și de Est se străduiesc să prevină furia alegătorilor din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la alimente, unii politicieni susținând măsuri pe care criticii le aseamănă cu politicile din epoca comunistă.

Inflația a făcut ca prețurile produselor de bază să crească în Europa și nu numai, dar problema este deosebit de gravă în Europa Centrală și de Est, unde salariile sunt în general mai mici decât în Vest, scrie Politico.eu.

În noiembrie, cea mai recentă lună pentru date comparabile, prețul mediu pentru alimente și băuturi nealcoolice în UE a crescut cu 2,9% de la an la an, potrivit agenției de statistică Eurostat. În multe țări din Europa Cemtrală și de Est, creșterea a fost de aproximativ două ori mai mare decât această rată – 5,4% în Ungaria, 6,1% în Polonia, 6,2% în România și 6,8% în Bulgaria.

Asta se întâmplă într-un moment crucial pentru liderii din regiune, notează Politico.

Premierul ungar Viktor Orbán caută să câștige încă un mandat în aprilie împotriva unei opoziții unite dornice să-l înlăture, în timp ce în Polonia, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) se pregătește pentru un vot potențial greoi anul viitor – dacă alianța sa cu parteneri de coaliție uneori imprevizibili nu se prăbușește mai devreme.

Liderii din aceste state au în vedere acum sau deja impun noi reglementări pentru combaterea scumpirilor, inclusiv controlul prețurilor. Orbán a anunțat miercurea trecută că prețurile zahărului, făinii, laptelui, uleiului de gătit, cărnii de porc și pieptului de pui vor fi reduse la nivelurile din octombrie - o mișcare a spus că va ajuta la protejarea familiilor maghiare.

Serbia și Macedonia de Nord, care doresc să adere la UE, au înghețat deja temporar prețurile la produse precum pâinea, zahărul și uleiul de floarea soarelui.

Dar unii consideră că astfel de controale sunt extreme: în Polonia, un deputat de la PiS a stârnit recent scandal în rândul politicienilor de opoziție pentru că a sugerat că țara ar trebui să reglementeze prețurile la produse de bază precum pâinea, zahărul și făina - o măsură pe care criticii au spus că a fost luată ultima dată în timpul guvernării comuniste.

Ulterior, guvernul s-a distanțat de idee, deputatul Kazimierz Smoliński anunțând că este propria „idee originală”.

În România, secretarul de stat pentru Agricultură, Marius Micu, a declarat anul trecut presei naţionale că guvernul „are în vedere intervenţii”, adăugând însă că „a interveni pe o piaţă liberă este dificil”.

Dar liderii naţionali sunt, de asemenea, limitati în ceea ce priveşte pârghiile avute la dispoziţie pentru a combate scumpirile la alimente, având în vedere reţeaua complexă de factori din spate, de la vreme la problemele create de lanţurile globale de aprovizionare. Iar experţii prevăd că lucrurile s-ar putea înrăutăţi în lunile următoare, notează Politico.

Ce provoacă scumpirile

Creşterea globală a preţurilor la alimente afectează în mod deosebit ţările din Europa Centrală şi de Est . Explicaţia: costurile produselor alimentare din regiune sunt printre cele mai scăzute din UE, conform Eurostat, dar populaţia acestor țări cheltuieşte o proporţie mai mare din salariile pe alimente: mai mult de 16% în Polonia şi Ungaria, 19% în Bulgaria şi 25,1 % în România - cel mai mare procent din UE, unde media a fost de 13,5 la sută în 2020.

„Creşterea costurilor cu alimentele are un impact mai mare în România, unde venitul pe cap de locuitor este mai mic decât în ​​alte ţări europene”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank din România. „Impactul este mai puternic aici, deoarece consumatorul român mediu alocă mai mult din venit pentru a-şi umple coşul la magazinul alimentar”, a explicat el.

În Europa Centrală şi de Est, „în general, mâncarea este mai ieftină, aşa că, dacă costul materiilor prime creşte peste un anumit nivel, atunci automat... creşterea procentuală va fi mai mare”, a spus Jakub Olipra, economist senior la filiala poloneză a Bancii Agricole de Credit.

Situaţia s-a înrăutăţit şi din cauza crizei energetice în curs din Europa, care a determinat creşterea preţului gazului: această creştere a afectat fermierii, deoarece gazul natural, este folosit în fabricile de îngrășăminte pe bază de azot folosit de ei, ceea ce afectează recoltele şi creşte costurile cu alimentele produse. Companiile de prelucrare a alimentelor au trebuit, de asemenea, să facă faţă costurilor mai mari ale energiei, transferându-le adesea consumatorilor.

„Luaţi pâinea, de exemplu”, a spus Dumitru de la Raiffeisen Bank. „Preţurile gazului şi grâului sunt deopotrivă factori care afectează direct cât va costa pâinea. Este imposibil să nu vedem o creştere a preţurilor alimentelor odată ce costurile cu energia cresc.”

Locuitorii spun că se luptă să o scoată la capăt comparativ cu anul trecut.

Pentru a aborda problemele complexe care determină scumpirea alimentelor de bază, ţări precum Polonia, România şi Republica Cehă au căutat să reducă cotele TVA pentru electricitate şi gaze, ceea ce ar putea scădea indirect preţurile în supermarketuri. De asemenea, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki doreşte să elimine taxele TVA pentru produse alimentare şi îngrăşăminte.

Miniştrii de finanţe din UE au decis luna trecută că, în anumite condiţii, guvernele ar trebui să poată reduce taxa pe alimente la zero, iar Morawiecki solicită acum aprobarea de la Bruxelles pentru a implementa această măsură înainte de a intra oficial în vigoare.

Cum poți să păcălești prețurile exorbitante la mâncare de la Otopeni. Pontul din aeroport pe care puțini îl știu FOTO
Cum poți să păcălești prețurile exorbitante la mâncare de la Otopeni. Pontul din aeroport pe care puțini îl știu FOTO
Prețurile din Aeroportul Otopeni sunt o adevărată sperietoare pentru călători, fiind considerate extrem de mari și exagerate în comparație cu puterea financiară medie a românilor....
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Europa Centrala si de Est, #inflatie, #preturi, #alimente masuri, #guverne , #stiri internationale