File din istoria Campionatului European de fotbal: URSS, prima regina a Europei (1960)

Joi, 26 Mai 2016, ora 12:38
3609 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: URSS, prima regina a Europei (1960)
Foto: calciomio.fr

In 1927, Henri Delauny, secretarul Federatiei Franceze de Fotbal, inspirat de Cupa Americii, a avut stralucita idee de a pune pe picioare un campionat la care sa participe selectionatele europene. Dar nasterea acestei competitii a fost amanata peste 30 de ani, din cauza Marii crize economice care a urmat in anii 1929-1933 si a celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Francezul nu a mai apucat sa-si puna in aplicare proiectul. S-a stins din viata la un an dupa ce a fost ales primul secretar general al UEFA in 1954. Cel care a facut insa ca visul acestuia sa devina realitate a fost fiul sau, Pierre Delauny.

In momentul in care competitia a prins radacini, Batranul Continent nu traversa vremurile cele mai prielnice, Europa era divizata de Cortina de Fier si de orientarile politice ale tarilor aflate de o parte si de alta a acesteia.

Sub aceasta atmosfera apasatoare, Cupa Europeana a Natiunilor a debutat cu doar 17 tari inscrise la startul competitiei. Marile forte ale fotbalului ca Italia, Germania Federala sau Anglia nu au vrut sa ia parte, iar turneul a fost salvat de prezenta tarilor din blocul sovietic, opt la numar.

Meciurile din preliminarii urmau sa se dispute in sistem eliminatoriu tur-retur. Balul a fost deschis cu o runda de precalificare intre Irlanda si Cehoslovacia.

Partida inaugurala a optimilor s-a jucat pe Stadionul Lenin din Moscova in fata a peste 100.000 de spectatori, iar URSS a invins cu 3-1 Ungaria. Castigatori si in partida retur, sovieticii s-au calificat in sferturi unde sortii i-au scos in cale Spania.

Ibericii cu Helenio Herrera pe banca si o echipa formata din jucatori de senzatie in frunte cu Alfredo Di Stefano, argentinianul naturalizat spaniol, considerat cel mai bun fotbalist din lume, Ladislau Kubala, Francisco Gento sau Luis Suarez, care va primi la sfarsitul anului Balonul de Aur, erau vazuti ca mari favoriti la castigarea trofeului.

"Sunt antrenorul viitorei campioane a Europei " se falea marele technician al ibericilor.

Spania depasise clar in runda precedenta Polonia, cu victorii in ambele meciuri, 4-2 in deplasare si 3-0 acasa.

Pentru meciul cu URSS totul a fost programat. Dar cu cinci zile inainte de prima mansa, din ordinul dictatorului Franco, nationala iberica nu a mai fost lasata sa joace.

Motivul principal era ca franchisti din conducerea statului "nu erau dispusi ca vreun sovietic sa calce pe pamant spaniol sub nici o forma" deoarece cele doua tari nu mai aveau relatii diplomatice din timpul Razboiului Civil, cand URSS a ajutat Republica, iar o deplasare a acestora la Madrid in retur ar fi adus " o delegatie in care s-ar fi gasit membri ai serviciului de securitate sovietic" care ar fi putut agita spiritele in tara.

"Guvernul fascist spaniol se teme de echipa proletariatului sovietic" scria a doua zi ziarul Pravda, oficiosul Partidului Comunist din URSS.

Profitand de refuzul spaniolilor, URSS a cerut sa se aplice sanctiuni drastice conform regulamentului FIFA.

In Spania nu s-a scris nici un cuvint iar Europa a aflat de ceea ce se intampla printr-o telegrama a agentiei France Press care titra "Fotbalul este victima Razboiului Rece".

Meciurile turneului final in 1960

Dupa ce Spania a fost eliminata de UEFA, fara a fi sanctionata aspru, in faza finala alaturi de URSS s-au mai calificat Iugoslavia, Cehoslovacia si Franta care a fost desemnata tara gazda.

Stadioanele Velodrome din Marsilia si Parc de Princes din Paris au fost alese sa gazduiasca, in perioada 6-10 iulie, meciurile din turneul final.

In prima semifinala, URSS a trecut lejer cu 3-0 de Cehoslovacia lui Masopust, iar in cea de-a doua Iugoslavia lui Galic si Sekularac au invins amfitiroana cu 5-4 dupa ce au intors de la 2-4 in ultimul sfert de ora. Franta insa a fost lipsita de aportul cele doua staruri Raymond Kopa si Just Fontaine, golgeterul Mondialului din 1958.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Finala jucata pe Parc de Princes a avut un interes scazut. Doar 18.000 de spectatori au asistat la victoria URSS cu 2-1 in fata Iugoslaviei. Galici a deschis scorul pentru plavi in min. 41, dar in debutul reprizei a doua, in min. 49, Metreveli a egalat. Meciul a ajuns in prelungiri, iar Ponedelnik cu capul in min. 113 a lovit decisiv pentru sovietici.

Artizanul principal al celebrului succes a fost portarul, Lev Iasin, poreclit si "Paianjenul Negru", omul care cu refelexele si plonjoanele sale a oferit siguranta si incredere unei echipe sovietice disciplinate.

Franta in schimb a dezamgit si a pierdut si finala mica, 2-0 cu Cehoslovacia, viitoarea vicecampioana de la Mondialul din Chile in 1962.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#URSS castigatoare EURO 1960, #File istorie Campionat european , #stiri EURO 2016