File din istoria Campionatului European de fotbal: Spania triumfa sub ochii lui Franco (1964)

Luni, 30 Mai 2016, ora 22:16
4118 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: Spania triumfa sub ochii lui Franco (1964)
Foto: Wikimedia

In vara lui 1964, microbistii de pe "Batranul Continent" isi indreptau atentia in perioada 17-21 iulie spre Spania, unde se disputa editia a doua a turneului final al Europenelor de fotbal.

Privita cu scepticism in urma cu patru ani, competitia a cunoscut un avant neasteptat, iar numarul participantelor inscrise in faza eliminatorie a crescut de la 17 la 29.

Italia, Anglia, Olanda si Suedia, care refuzasera prezenta la editia precedenta, s-au aliniat la startul noi editii, in timp ce echipe ca Germania Federala, o forta in fotbalul de pe mapamond ramane absenta de la acest eveniment, iar Grecia refuza sa joace contra Albaniei cu care oficial se afla in razboi.

Luxemburgul a fost protagonista fazelor eliminatorii, oferind o mare surpriza. In primul tur, selectionata din Marele Ducat a scos din competitie Olanda, invingand la Rotterdam cu 2-1 dupa ce in primul joc disputat tot in deplasare terminase la egalitate, 1-1.

In sferturi, surprinzatoarea formatie luxemburgheza a cedat dupa trei meciuri (2-2, 3-3, 0-1) in fata Danemarcei, care s-a calificat la turneul final. Capitanul Ole Madsen a fost jucatorul care a inscris toate cele sase goluri pentru nordici.

La turneul final a ajuns si Ungaria, care traversa o a doua perioada de aur cu jucatori de mare clasa ca Florian Albert sau Ferenc Bene. Maghiarii au doborat in sferturi Franta, care strivise in faza anterioara Anglia, cu 5-2 la Paris.

URSS-ul, detinatoarea titlului, a obtinut biletele pentru faza finala eliminand puternicele selectionate din Italia si Suedia.

Spania a lasat, in faza preliminara, pe dinafara Romania dupa ce a invins la Madrid cu 6-0, o nationala tricolora in teren cu Nelu Nunweiller, Ozon sau Ivansuc. In retur, cu o echipa cu multe nume noi, ca portarul Voinescu sau jucatorii Parcalab, Tataru sau Gh. Constantin, romanii au obtinut doar o victorie stralucita, 3-1, prea putin pentru calificare.

Ibericii, care au eliminat apoi Irlanda si Irlanda de Nord, au fost alesi sa organizaze turneul final, cu conditia sa accepte participarea echipei sovietice. Generalul Franco a lasat deoparte cei patru ani de discordie cu Imperiul Rosu de la Rasarit, iar intelepciunea a triumfat in final.

In prima semifinala, Spania, echipa schimbata din temelii fata de editia precedenta, din care a supravietuit doar miticul mijlocas Luis Suarez, veteran la 29 de ani intr-o formatie cu multi juni, a invins cu 2-1 Ungaria cu un gol marcat in prelungiri de Amancio, iar in celalat meci din acesta faza URSS s-a impus usor, scor 3-0 cu Danemarca.

Finala mult asteptata s-a jucat sub privirile Generalului Franco, pe Santiago Bernabeu, in fata a 80.000 de spectatori care l-au ovationat indelung la inceputul meciului: Franco! Franco! Franco!

Spania a deschis scorul prin Pereda in minutul 5, dar Khuisanov a egalat repede pentru cea mai buna echipa din lume in acea perioada.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Spre finalul partidei, Marcelino a trimis insa cu capul in plasa o minge centrata de Pereda, iar detinatorul Balonului de Aur la aceea vreme, legendarul portar Lev Iasin, nu a mai putut face nimic pentru a evita victoria Spaniei.

Era minutul 84, iar Franco putea respira usurat, dusmanul era rapus. "Aceasta victorie o oferim Generalului Franco, care a venit in aceasta dupa masa sa ne onoreze cu prezenta si sa motiveze jucatorii, care au facut tot posibilul sa ofere Conducatorului si Spaniei acest triumf senzational", a spus capitanul Olivella.

"Nu am avut atunci cea mai buna generatie de jucatori pe care a dat-o tara, dar a fost cea mai buna echipa", concluziona dupa multi ani faimosul Luis Suarez.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#istorie Campionat European, #Campionat European 1964 , #stiri EURO 2016