File din istoria Campionatului European de fotbal: Romania a ajuns pentru prima data la EURO (1984)

Duminica, 05 Iunie 2016, ora 21:28
4906 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: Romania a ajuns pentru prima data la EURO (1984)
Foto: captura L\'Equipe

Romania a urcat in elita europeana pentru prima data la Euro 84. Tricolori au obtinut poate cea mai iubita calificare din istorie, la un turneu final, dupa un parcurs de poveste in preliminarii.

Cazuta intr-o grupa infernala, selectionata tarii nostre, cu Mircea Lucescu pe banca, a obtinut cateva victorii care au facut inconjurul lumii.

2-0 acasa cu Suedia, goluri Andone si Klein. 1-0, la Bucuresti cu Italia, campioana mondiala, intr-o partida in care legendarul Zoff a fost ingenuncheat cu un trasor de Boloni, o victorie primita pe vechiul 23 August de 80.000 de spectatori cu torte.

1-0 cu Suedia in deplasare pe Rasunda Stadion din Stockholm cu un gol de "generic de televiziune", opera lui Camataru.

Dar au fost si doua egaluri cat doua victorii. Un 0-0, incredibil, in deplasare la Florenta cu Italia strategului Enzo Bearzot. Ziarul Sportul cita a doua zi dupa meci in cronica partidei un monolog al unui spectator mai varstnic "Fantastic! S-a terminat meciul. Aceasta echipa a Romaniei a luptat peste inchipuirile mele, a luptat cum nu mi-am putut imagina ca poate vreodata sa lupte vreo echipa. Erau vreo 10 oameni, dar se bateau de parca aveau 20 de inimi!"

Apoi un 1-1 la Bratislava, cu Cehoslovacia in meciul decisiv de "a fi sau a nu fi" la Paris. Remiza a fost perfecta, iar Revista Fotbal inchina la sfarsitul anului o oda in care sunt pomeniti toti artizanii calificarii intre care Lung, Rednic, Stefanescu, Iorgulescu, Ungureanu, Ticleanu, Boloni, Geolgau, Camataru si altii.

Nu lipsea din elogiu nici Balaci, "Minunea Blonda" care insa nu va mai prinde lotul pentru Euro din cauza unei accidentari in campionat. Si oare cum ar fi fost Europeanul cu el in echipa, daca avea sansa sa joace asa cum o facea in primavara lui '83?

Din pacate, un an mai tarziu in Hexagon, tricolorii au parasit competitia in grupe, dar au facut-o cu fruntea sus. Romanii au reusit un egal cu Spania, 1-1, gol Boloni si doua infrangeri la limita, 1-2, cu RFG, gol Coras si 0-1 cu Portugalia. Atat s-a putut.

Euro 84 a avut un erou, Michel Platini. Franta, ticsita de vedete ca Tigana, Giresse sau Fenandez, ii datoreaza totul pentru cucerirea trofeului pentru prima data in istorie.

A fost golgeterul turneului cu noua goluri, performanta care nu a mai putut fi egalata pana in prezent.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

A marcat in victoria, cu 1-0, din meciul de deschidere cu Danemarca. Apoi si-a trecut in cont doua hat-trickuri, primul cu Belgia, in succesul zdrobitor cu 5-0, dupa care a batut de unul singur, scor 3-2, Iugoslavia.

In semifinale, Portugalia s-a inclinat in fata celor porecliti de fani "Les Bleus", scor 3-2, gratie reusitei lui in ultimul minut al prelungirilor.

Finala cu Spania a confirmat de ce este Balonul de Aur la zi. A marcat primul gol iar francezii erau pregtiti deja sa mangaie trofeul. S-a terminat 2-0. Ce mai era de spus? Platini in stare pura cucerise Europa.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Romania EURO 84, #istorie Campionat European , #stiri EURO 2016