File din istoria Campionatului European de fotbal: Olanda, urcata pe piscuri de un trio de asi

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 14:30
3691 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: Olanda, urcata pe piscuri de un trio de asi
Foto: Facebook/ The Netherlands football team

EURO 88 a fost marcat de un trio magnific care s-a asezat la catedra pentru a preda o lectie unica de fotbal care va ramane scrisa cu litere de aur in istoria competitiei.

Ruud Gullit "Laleaua neagra", Marco Van Basten "Atacantul total" si Frank Rijkaard "Cometa" si-au unit maiestria pe iarba din arenele teutone pentru a incanta intreaga lume cu magia lor.

Editia a opta a Europenelor s-a tinut in perioada 10-25 iunie in Germania Federala, in formatul bine cunoscut cu doua grupe de patru echipe, si cu o mare absenta la start, Franta, detinatoarea titlului, eliminata in calificari.

Tara gazda, cu Franz Beckenbauer pe banca, imbina noua generatie al lui Klinsmman, Berthold, Kohler cu experinta lui Brehme, Matthaus, Littbarski si Voller si pornea ca favorita alaturi de Italia in care incepusera sa straluceasca nume ca Maldini, Vialli si Mancini langa legendarii Baresi, Ancelotti sau Altobelli.

Cele doua nationale au dominat grupa in care erau si s-au calificat la brat mai departe. Spania si Danemarca au fost de decor.

In celalta grupa, URSS-ul, cu Valery Lobanovski la timona, a fost marea revelatie. Sub bocancul rus a cazut strivita Anglia, care a parasit turneul cu trei infangeri si Olanda invinsa la limita.

Portocala mecanica a uitat insa repede de esec si a inceput sa revina la starea normala. Primul pas l-a facut cu Anglia, unde Van Basten a fost crucial, cu un hat-trick senzational inscris in poarta aparata de celebrul Shilton.

In semifinale, Olanda a reusit sa invinga pentru prima data in 32 de ani tara gazda. In duelul de pe Volkspark din Hamburg, Matthaus a deschis scorul pentru Mannschaft, dar Ronald Koeman a egalat din penalty. Van Basten a dat lovitura de gratie cand toata lumea se pregatea de prelungiri.

Italia a calcat pe urmele amfitrionilor. Squadra Azzurra a sucombat in penultimul act cu URSS, pierzand cu 2-0. Lytovchenko si Protasov au marcat pentru o echipa in care jucau nume cu rezonanta pe continent - portarul Dasaev, fundasul Rats, mijlocasul Zavarov sau atacantul Belanov.

Titlul s-a decis intre batavi si selectionata defunctului imperiu care juca pentru ultima data o finala sub acesta denumire.

Ruud Gullit, cel care primise cu un an in urma Balonul de Aur din mainile lui Nelson Mandela in semn de solidaritate pentru lupta contra rasismului si a politicii de apartheid, a deschis scorul in prima parte cu o superba lovitura de cap.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

In repriza secunda, Olympiastadion din Munchen a fost martorul unuia dintre cele mai spectaculoase goluri din istoria fotbalului, autor Van Basten. Atacantul olandez a trimis un voleu dintr-un unghi dificil din afara careului mare care s-a dus glont in poarta aparata de cel mai bun portar din lume in acel moment, Rinat Dasaev.

Trofeul lua calea Amsterdamului iar penaltyul provocat de portarul Van Broykelen si aparat apoi nu a mai creat nicio emotie. Povestea turneului final era deja scrisa.

Mostenitorii generatiei lui Kruyff si Neeskens au reinviat fotbalul total si au luat ochii Europei cu cei trei magnifici, sub bagheta lui Rinus Michels.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Olanda EURO 1988, #file din istoria Campionatului European , #stiri EURO 2016