File din istoria Campionatului European de fotbal: Germania Federala deschide o noua epoca in fotbal

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:13
2765 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: Germania Federala deschide o noua epoca in fotbal
uefa.com

Euro 1972 a fost inceputul unei epoci in care figura indiscutabila va fi Germania de Vest, o echipa care a ajuns la perfectiune.

"Manschaftul" a combinat constelatia de jucatori de la Bayern Munchen, formata din portarul Sepp Maier, liberoul Franz Beckenbauer, mijlocasii Paul Breitner si Hans Gregor Schwarzenbeck, atacantii Uli Hoeness si Gerd Muller, cu cea mai buna generatie din istoria echipei Borussia Monchengladbach, compusa din Berti Vogts, Rainer Bonhof, Jupp Heynckes, Horst Koopel, Herbert Wimmer si Gunter Netzer.

La debutul preliminariilor, Italia pornea ca mare favorita, din postura de campioana europeana si vicecampioana mondiala. Insa formatia lui Ferruccio Valcareggi a ramas impotmolita pe pamanturile flamande, pierzand in sferturi, scor 2-1 cu Belgia, tara care va primi dreptul de a organiza turneul final.

Fara insa ca cineva sa se poata gandi unde va ajunge, Germania isi incepea calatoria spre culmile fotbalului castigand la pas o grupa cu Polonia, Turcia si Albania.

Liderul incontestabil al acestei echipe a fost nimeni altul decat varful de atac Gerd Muller. Cunoscut ca si "Der Bomber", ultimul golgeter al Mondialelor a fost la inaltime si a inscris sase din cele zece goluri in preliminarii.

In sferturile de finala panzerele au trebuit sa joace cu vechiul rival, Anglia. Un examen dur trecut cu brio, victorie 3-1, tocmai pe Wembley in Templul Fotbalului. Scorul alb din mansa retur, de pe Olympiastdion din Berlinul de Vest, nu a stirbit cu nimic din stralucitorul succes obtinut la Londra.

La turneul final Germania Federala aflata la prima participare, a fost incantatoare. Formatia aflata sub bagheta celebrului Helmut Schon s-a impus in semifinale 2-1 in fata tarii gazda, Muller reusind ambele goluri.

In ultimul act, "tavalugul german" s-a intalnit cu URSS, care a eliminat la Bruxelles, in cealata semifinala, Ungaria, cu un gol al lui Konkov.

Finala avut o singura echipa in teren, RFG, care si-a desfintat adversarul. Cu Muller in postura de solist, marcand o dubla, meciul a fost castigat cu 3-0.

Cu acest triumf, Germania isi incepea suprematia in panorama fotbalului mondial.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Romania a facut o figura frumoasa in acesta editie. La doi ani dupa ce impresionasera la Mondialul din Mexic, Rica Raducanu, Dumitru, Dinu, Dobrin, Dumitrache si Lucescu au castigat grupa cu Cehoslovacia, Tara Galilor si Finlanda.

Sferturile de finala au scos in calea "tricolorilor" un adversar de temut, Ungaria. In duelurile considerate de soc, a fost nevoie de trei meciuri pentru a se desemna echipa calificata. S-a terminat 1-1 la Budapesta si 2-2 la Bucuresti si cum regula mondei a fost abolita s-a disputat un al treilea meci, la Belgrad.

Maghiarii s-au impus in decisiv cu 2-1, cu golul victoriei inscris minutul 89.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#istorie Campionat European, #Euro 1972 istorie , #stiri EURO 2016