Tomac trage un semnal de alarma legat de maghiarii din Romania care pot vota de doua ori la europarlamentare

Vineri, 10 Mai 2019, ora 12:15 4250 citiri
Foto: Arhiva Facebook/ Eugen Tomac

Liderul PMP Eugen Tomac sustine ca Biroul Electoral Central nu vrea sa rezolve problema posibilului vot multiplu al celor care detin dubla cetatenie.

El se refera la etnicii maghiari care detin dubla cetatenie si care sunt in situatia de a vota atat in Romania, cat si in Ungaria, la europarlamentare.

"BEC - simpla incompetenta sau intelegere vinovata intre Guvernele de la Bucuresti si Budapesta? Nu vor sa rezolve problema posibilului vot multiplu al celor care detin dubla cetatenie

Printr-o scrisoare deschisa, in calitate de presedinte al PMP, am semnalat faptul ca sunt peste 500.000 de etnici maghiari care detin dubla cetatenie si care sunt in situatia de a vota atat in Romania, cat si in Ungaria la alegerile europarlamentare. Viktor Orban, presedinte FIDESZ si Premier al Ungariei, chiar a intreprins o actiune electorala in Transilvania si a trimis scrisori tuturor celor care au dubla cetatenie sa-i indemne sa mearga la urne, cu mesajul subliminal ca pot vota in ambele parti", a scris Tomac, vineri, pe Facebook.

El mai noteaza ca BEC "s-a spalat pe maini" si a generat mai multe probleme, intrucat a emis o informare potrivit careia romanii cu dubla cetatenie trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere inainte de a vota.

"In fata acestei situatii, BEC a emis o informare cum ca toti romanii cu dubla cetatenie trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere inainte de a vota. Precum Pilat din Pont, nu au facut altceva decat sa se spele pe maini, pentru ca nu au gasit o solutie efectiva. Decizia BEC genereaza mai multe probleme/intrebari decat solutii/raspunsuri:

1. BEC nu vorbeste despre niciun mecanism de verificare a exercitarii votului multiplu. Se presupune ca BEC ar avea acces la toate listele electorale din Europa pentru a face comparatia acestui vot. Nu exista un sistem unic de identificare (asa cum este CNP-ul la noi) . Foarte probabil, se vor preface ca problema nu exista.

2. Cu siguranta, comisia din sectia de votare nu-i va intreba pe oameni daca au dubla cetatenie cand voteaza.

3. Din informarea de la BEC, se intelege ca oamenii isi vor putea exercita dreptul la vot doar daca vin cu declaratia completata de acasa. Aceasta nu va fi gasita in sectiile de votare. Deci, e posibila restrangerea dreptului la vot.

4. BEC nu vorbeste despre niciun fel de sanctiune care ar urma sa fie aplicata. Atentie, nu se aplica actuala legislatie referitoare la votul multiplu, pentru ca, in teorie, cetatenii respectivi vor vota in alta tara", adauga seful PMP.

Astfel, Tomac sustine ca fie este vorba de un "caz rar de incompetenta (ceea ce nu este deloc exclus), fie institutiile statului roman nu vor sa impiedice posibilul vot multiplu al etnicilor maghiari incercand astfel sa-i dea o mana de ajutor lui Viktor Orban".

Alegerile europarlamentare se desfasoara pe 26 mai.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News