Tomac deschide un nou proces la Curtea de Justiție a UE împotriva Austriei pentru companiile românești care se consideră discriminate

Marti, 01 August 2023, ora 13:46
3500 citiri
Tomac deschide un nou proces la Curtea de Justiție a UE împotriva Austriei pentru companiile românești care se consideră discriminate
Europarlamentarul și liderul PMP Eugen Tomac a deschis două procese la CJUE împotriva Austriei pe chestiunea Schengen FOTO Facebook / Eugen Tomac

Preşedintele PMP Eugen Tomac a transmis marţi, 1 august, că a deschis încă un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, reclamând lipsa de acţiune a Consiliului Europei, în chestiunea Schengen.

Tomac afirmă că orice companie românească ce se consideră discriminată pentru că ţara noastră nu a intrat în Spaţiul Schengen se poate alătura procesului şi poate cere despăgubiri Austriei.

Eugen Tomac a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a notificat în luna februarie a acestui an Consiliul Uniunii Europene, în baza articolului 265 din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene şi a menţionat că a deschis poarta pentru o nouă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

“De data aceasta, invocând acest articol 265, prin care cerem ca Consiliul să îşi justifice lipsa hotărârii, lipsa de acţiune, atât timp cât există o comunicare din partea Comisiei Europene şi o aprobare din partea Parlamentului. De ce am formulat această plângere prealabilă? Pentru că lipsa de acţiune este tot un abuz şi pentru a putea deschide o nouă acţiune în justiţie, ai nevoie de această clarificare în relaţia cu Consiliul. Prin urmare, după două luni de aşteptare, Consiliul a venit cu un răspuns destul de evaziv, menţinându-şi poziţia, şi anume că nu poate schimba decizia din 8 decembrie anul trecut”, a afirmat Eugen Tomac.

El a precizat că acest refuz a permis deschiderea unei noi acţiuni la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

“Prin urmare, acest refuz ne-a permis să deschidem o nouă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru lipsa de acţiune a Consiliului în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Practic, în momentul de faţă avem două procese deschisă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Este o premieră, dar de ce am făcut acest lucru? În primul rând pentru că vrem să corectăm o mare nedreptate pe care Guvernul nu a avut curaj s-o facă în numele a 20 de milioane de cetăţeni români şi nu doar în numele cetăţenilor români”, a mai declarat europarlamentarul PMP.

Tomac a explicat că prin această acţiune persoanele juridice din ţara noastră pot interveni în proces şi pot solicita despăgubiri Austriei.

“Această acţiune prin care reclamăm încălcarea în baza articolului 265 din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene, ne permite să deschidem posibilitatea ca şi persoane juridice române să poată interveni în acest proces. Ceea ce înseamnă că orice companie românească care se consideră discriminată pentru că nu are acces pe piaţa unică europeană se poate alătura acestui proces şi poate cere despăgubiri Austriei.

Este extrem de important să sublinieze aspect, şi anume că acest nou proces pe care l-am deschis le permite persoanelor juridice din România să se alăture acestui demers pe care l-am deschis şi, evident, să ceară despăgubiri pentru faptul că le este îngrădit accesul pe piaţa unică europeană”, a mai declarat Eugen Tomac.

Europarlamentarul PMP a mai anunţat că petiţia iniţiată prin care cere Parlamentului Europeană să intervină în proces a fost semnată de peste 50.000 de români.

“De asemenea, vreau să le mulţumesc celor peste 50 000 de cetăţeni români care au semnat petiţia pe care am iniţiat-o cu privire la intrarea noastră în spaţiul Schengen, şi anume petiţia prin care cerem Parlamentului European să intervină în acest proces. Este iarăşi o premieră când un deputat din Parlamentul European solicită instituţiei să i se alăture într-un demers pe care l-a realizat împotriva Consiliului Uniunii Europene. Faptul că în luna iulie, la ultima şedinţă plenară de la Strasbourg, s-a votat o rezoluţie prin care Austria este condamnată pentru comportamentul său antieuropean pentru faptul că discriminează 27 de milioane de cetăţeni europeni, dar mai important pentru noi este că această rezoluţie cere Parlamentului European să intervină în acest proces pe care l-am deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Practic, se deschide o nouă cale care va schimba fundamental cursul acestui proces”, a mai transmis Eugen Tomac.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Eugen Tomac, #Romania aderare Schengen, #proces Romania CJUE, #discriminare Romania Schengen , #stiri Eugen Tomac