Tomac: Alegerile parlamentare ar putea fi anulate, daca CCR admite sesizarea PMP

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 13:22
10939 citiri
Tomac: Alegerile parlamentare ar putea fi anulate, daca CCR admite sesizarea PMP
Foto: PMP

Alegerile parlamentare din 11 decembrie ar putea fi anulate, daca CCR admite o sesizare facuta de PMP in instanta, sustine Eugen Tomac.

PMP a contestat in instanta modul in care a fost stabilit numarul de mandate atribuite reprezentantilor romanilor din diaspora, iar Curtea de Apel a trimis exceptia de neconstitutionalitate la CCR.

Eugen Tomac, presedintele executiv al PMP, a cerut CCR sa se pronunte urgent.

"Am sesizat neconstitutionalitatea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si Camerei Deputatilor si cerem ca CCR sa decida cat mai rapid cu privire la neconstitutionalitatea mai multor articole.

Legea 208/2015 trebuie urgent judecata de CCR, pentru ca, in cazul in care exceptia de neconstitutionalitate ridicata de mine imi va da castig de cauza, alegerile trebuie anulate si modificata legea astfel incat articolele pe care le sesizam noi sa fie in conformitate cu aspectele care tin de legalitate", a declarat Eugen Tomac, intr-o conferinta de presa.

El a explicat ca Institutul "Fratii Golescu" a atacat in instanta hotararea data de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) cu privire la Registrul electoral al cetatenilor romani de peste hotare.

"La solicitarea acestei organizatii, am intervenit si eu in proces si, in calitate de deputat care ii reprezinta pe cetatenii romani din strainatate, am ridicat si exceptia de neconstitutionalitate la norma de reprezentare a cetatenilor romani care locuiesc peste hotare", a precizat Tomac, el sustinand ca numarul de mandate atribuit acestora este mult prea mic.

"Nu a existat niciun fel de fundamentare cu privire la mandatele pe care legiuitorul, respectiv Comisia de cod electoral patronata de PNL si PSD, a stabilit numarul de mandate pentru cetatenii romani din strainatate, in conditiile in care peste hotare, conform statisticilor oficiale ale statului roman, in urma recensamantului, aveam in evidenta peste 727.540 de cetateni romani.

Daca s-ar fi tinut cont de art. 5 alin 1 si 2 cu privire la norma de reprezentare - pentru alegerea Camerei Deputatilor, aceasta este de 73.000 de locuitori pentru un deputat si 168.000 pentru un senator - la aceasta cifra pe care o avem in evidentele statului roman, in urma recensamantului din 2011, in mod clar numarul parlamentarilor trebuia sa fie mult mai mare", a afirmat presedintele executiv al PMP.

Tomac a spus ca procesul in instanta a inceput de cateva luni, iar joi Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea sa de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate si a sesizat Curtea Constitutionala.

Pe legea actuala, romanii din diaspora ar urma sa fie reprezentanti in viitorul Parlament de patru deputati si doi senatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#PMP contestat legea alegerilor parlamentare, #contestatie CCR lege alegeri parlamentare , #partidul Miscarea Populara