Rolul lui Traian Basescu in PMP si relatia cu Elena Udrea Interviu cu Eugen Tomac

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 08:09
10157 citiri
Rolul lui Traian Basescu in PMP si relatia cu Elena Udrea Interviu cu Eugen Tomac
Foto: Site oficial PMP

Legatura dintre PMP si Traian Basescu nu trebuie oficializata printr-o adeziune. Fostul presedinte nu se vede un lider de partid mic, sustine presedintele PMP Eugen Tomac.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Eugen Tomac a explicat cum va functiona concret parteneriatul partidului cu Traian Basescu: "Vom tine cont de recomandarile presedintelui in privinta constructiei partidului, in privinta temelor mari, dar asta nu inseamna ca presedintele va participa la toate sedintele noastre sau ca va intra in chestiuni de organizare interna. Este suficient de puternic pentru a face mult mai multe lucruri pentru tara decat sa stea la masa unui partid pe care il construim".

Eugen Tomac a vorbit si despre situatia Elenei Udrea si a explicat votul parlamentarilor PMP in privinta cererilor de avizare a urmaririi penale si arestarii acesteia.

Eugen Tomac a precizat ca PMP va vota pentru caderea Guvernului Ponta in ipoteza unei motiuni de cenzura, dar si de ce ar depinde sustinerea unui guvern PNL.

Ce partid ati predat anul trecut, ce partid ati primit inapoi anul acesta?

E foarte greu sa evaluez ce a fost la congresul de anul trecut si ce avem acum.

PMP avea in primavara trecuta 10% in sondaje acum e in marja de eroare, pe la 2%.

Cunoastem realitatea si nu ne ascundem. Dar cunosc partidul caruia i-am pus temelia si ma bucur ca avem peste 60 de mii de membri care se regasesc in continuare in acest proiect. De aceea, mi-am si asumat intr-un moment atat de dificil misiunea, care pare imposibila, de relansare a acestui proiect.

Nu ati regasit chiar toti membrii. Alaturi de dvs au fost fondatori ai PMP si dl Papahagi, si dl Baconschi, de exemplu. Nu mai sunt in PMP. Sunt pierderi?

Orice membru valoros retras din proiect e o pierdere.

Au plecat in urma unor conflicte cu dna Udrea. Veti incerca sa-i recuperati?

Obiectivul meu e sa incerc sa consolidez partidul si sa pregatim alegerile locale si parlamentare de anul viitor. Nu am avut inca discutii cu fostii colegi. Voi lansa la un moment potrivit, impreuna cu Fundatia Miscarea Populara, o invitatie catre toti cei care cred in principiile promovate de Traian Basescu timp de 10 ani. Si cei care cred ca Traian Basescu reprezinta un garant sunt bineveniti inapoi.

La congres, Traian Basescu v-a oferit un parteneriat. Cum va functiona el concret?

E un avantaj imens pentru un partid nou sa aiba in preajma sa o personalitate asa cum e presedintele Traian Basescu. Partidul isi construieste structurile, isi traseaza politicile, insa pe temele mari e un privilegiu sa-l poti implica si pe Traian Basescu in proiectele partidului.

Va fi Traian Basescu un consultant de elita sau va fi parte la luarea deciziei?

Vom tine cont de recomandarile presedintelui in privinta constructiei partidului, in privinta temelor mari, dar asta nu inseamna ca presedintele va participa la toate sedintele noastre sau ca va intra in chestiuni de organizare interna. Asta tine strict de noi.

Si totusi Traian Basescu nu s-a inscris in partid, desi anunta acest lucru inainte de terminarea mandatului si l-ati asteptat cu covor rosu in prima zi dupa plecarea de la Cotroceni. Pastreaza o anumita distanta?

Nu e distanta. Parteneriatul e strans. Legatura dintre PMP si presedinte nu cred ca trebuie oficializata printr-o adeziune. Pentru noi e suficient faptul ca presedintele si-a asumat acest parteneriat solid. Eu am inteles ca presedintele nu se vede un lider de partid mic care nu are decat un an si ceva, deci se afla in plina constructie.

Imi sugerati ca e prea mare pentru un partid prea mic?

Este suficient de puternic pentru a face mult mai multe lucruri pentru tara decat sa stea la masa unui partid pe care il construim impreuna. Ne-am bucura sa fie cat mai des in preajma noastra, in biroul de la partid.

Cum vreti sa construiti acest partid, care e proiectul dvs?

In primul rand, imi doresc sa deschidem acest partid catre cetateni. Scena arata clar, pe stanga avem PSD - un partid mare nereformat, pe dreapta PNL tinde sa devina altceva decat era in USL, dar nu e suficient. In clipa de fata, societatea se afla intr-un moment de cotitura. Cetatenii sunt dezgustati de clasa politica si asteapta fapte concrete.

E momentul potrivit sa iesim cu partidul in strada printre oameni, sa organizam evenimente, sa supunem dezbaterii publice probleme care framanta societatea. Sa-i invitam pe oameni sa ne cunoasca si sa stie ce vrem sa promovam.

Eu sunt un om care crede in ceea ce spune si asta ma face liber in deciziile pe care le iau. Imi doresc in PMP cat mai multi oameni curajosi si determinati care sa creada in ceea ce promoveaza.

Care este electoratul tinta al PMP?

Imi propun un partid dinamic si deschis, focalizat catre clasa de mijloc, categorie care priveste cu neincredere clasa politica, pentru ca toti politicienii i-au promis scaderea fiscalitatii, dar mai toate guvernele au incercat sa consolideze bugetul si au acordat bani mai putini pentru investitii decat pentru protectie sociala.

Dar mai e o cauza a neincrederii. Coruptia si aici cu dna Udrea aveti o problema. Sunteti dispusi la o ruptura totala de ceea ce a reprezentat perioada Udrea pentru PMP astfel incat sa aveti un nou start?

Eu voi avea o abordare corecta legata de perioada in care dna Udrea a condus partidul. Colegii stiu exact ce efort a facut Elena Udrea pentru a dezvolta PMP. Eu voi incerca sa-i conving pe cetateni ca PMP e un proiect de viitor, pe cei dezamagiti de noi ca merita sa ne acorde increderea indiferent de ce nu ne-au mai fost alaturi. Si voi face asta in primul rand prin puterea exemplului.

In ceea ce priveste anticoruptia, nu vom abdica de la principiile statului de drept pe care le-am evocat de cand ne-am infiintat. In instanta se va sti adevarul in privinta dnei Udrea.

PMP a votat pentru inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea, dar impotriva cererilor de arestare. De ce aceasta diferenta?

Am votat la vedere pentru inceperea urmaririi penale. In privinta arestarii, am discutat cu colegii, am avut un vot si decizia a fost sa fim impotriva cererii de retinere si arestare. Colegii au considerat ca e prea mult in timp prea scurt.

Asta nu trebuia sa decida ICCJ? Elena Udrea nu pleca direct in arest.

Nu am incercat sa obtructionam actul de justitie si am fost pentru inceperea urmaririi penale.

Cati parlamantari mai aveti?

6 parlamentari. Cativa colegi s-au retras in ultimele zile.

Se mai pregatesc si altii?

Nu am nicio emotie. Un partid e un organism viu. Daca oamenii au incredere in proiect sunt aici, daca au alte evaluari pleaca. Nu trebuie sa ramai intr-un proiect in care nu crezi. De aceea e frumoasa democratia.

Ati pierdut si unul dintre europarlamentari. Dl Preda a fost exclus.

Domnia sa a depus o contestatie la excludere si exista o comisie care o analizeaza. Eu l-am sustinut pe dl Preda sa vina in PMP si sa fie cap de lista la europarlamentare. Mi-as fi dorit sa fie si dl Baconschi in PE pentru ca a muncit mult.

Dar nu sunt de acord cu acei colegi care cand nu le convine ceva nu discuta in interior. Si eu am avut nemultumiri, am spus in interior si uneori am avut castig de cauza. Deciziile se iau prin vot si iti exprimi punctul de vedere prin propriul vot. Dar daca decizia e luata de majoritate, ti-o asumi.

E simplu sa spui - multumesc ca m-ati facut europarlamentar, dar eu am drumul meu. Ne-a marcat faptul ca dl Preda a remarcat public ca a utilizat un mecanism de a ajunge in PE, si-a atins obiectivul, la revedere! Nu se face asa ceva.

Nu exclud un dialog cu nimeni, dar abordarea aceasta nu e corecta in raport cu miile de oameni care au muncit pentru un obiectiv comun.

Spuneti ca avem un PSD nereformat si un PNL insuficent reformat. Unde e PMP?

Suntem de centru dreapta, clar anti-PSD. Nu inseamna ca atunci cand vom constata ca si PNL incalca angajamntele asumate nu il vom sanctiona.

Va dau un exemplu, desi in campanie si dl Ponta si dl Iohannis sustineau votul prin corespndenta, la o luna de zile proiectul de lege elaborat de MAE si promovat de mine a fost respins in Parlament inclusiv cu voturile PNL. Au fost doar 8 voturi pentru. Nimeni nu poate explica acest semnal. Eu am cerut ca, daca se doresc amendamente, proiectul sa fie trimis inapoi la Comisia Juridica, dar sa nu fie respins.

Daca PNL va depune motiune de cenzura, cum veti vota?

Pentru caderea Guvernului Ponta.

Ati sustine apoi un guvern PNL?

Depinde cum se va aseza noua coalitie. Pe noi nu ne intereseaza sa intram la guvernare. Depinde cine va face parte din ea, cine va fi propunerea de premier, ce program vor avea.

Dl Iohannis l-a anuntat premier pe dl Predoiu. L-ati sustine?

Cred ca dl Predoiu e mai bun ca Victor Ponta din multe puncte de vedere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Eugen Tomac PMP, #Basescu PMP , #partidul Miscarea Populara