PMP si UNPR au anuntat ca fuzioneaza. Ce se intampla cu majoritatea din CGMB si care sunt pasii urmatori

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 17:54
8098 citiri
PMP si UNPR au anuntat ca fuzioneaza. Ce se intampla cu majoritatea din CGMB si care sunt pasii urmatori
Foto: Facebook / Partidul Miscarea Populara

PMP si UNPR au decis sa fuzioneze prin absorbtie, dar lucrurile nu sunt deocamdata foarte bine puse la punct. Singura certitudine este faptul ca Traian Basescu va fi presedintele viitorului PMP si il va reprezenta peste tot, inclusiv la eventualele consultari de la Cotroceni.

Un prim semn de intrebare este legat de majoritatea din Consiliul General al Capitalei. La alegerile din 5 iunie, PSD si UNPR au candidat in Capitala pe lista comuna, obtinand 24 de locuri si avand impreuna cu ALDE o majoritate fragila in consiliu, de doar 1 vot in plus. Ce se intampla dupa fuziunea dintre UNPR si PMP, anuntata marti? Trece UNPR in opozitie sau PMP se alatura majoritatii?

Presedintele UNPR, Valeriu Steriu, secretarul general adjunct Ion Toma si vicepresedintele Ion Raducanu, care au participat la negocierile cu PMP, nu au putut fi contactati.

In schimb, deputatul Eugen Tomac, presedintele executiv al PMP, a declarat pentru Ziare.com ca subiectul urmeaza sa fie discutat dupa ce se va definitiva fuziunea anuntata marti de presedintii Traian Basescu si Valeriu Steriu.

"Toate aspectele legate de majoritatile pe care le-am facut, noi sau UNPR, in perioada post-electorala vor fi analizate in cadrul partidului. Deocamdata nu s-a luat nicio decizie, nici in ceea ce priveste Capitala, nici in legatura cu orasele resedinta de judet sau cu consiliile judetene. Vom analiza de la caz la caz si vom lua decizii prin vot acolo unde va fi cazul.

Noi nu am stabilit decat drept obiectiv politic ca pe 20 iulie sa avem un congres in care vom face fuziunea dintre cele doua partide. Conform procedurii, intai fiecare partid isi valideaza protocolul de fuziune semnat intre dl presedinte Basescu si dl presedinte Steriu, iar dupa cele doua congrese va avea loc un congres comun in care va fi validata noua conducere a PMP", ne-a explicat Eugen Tomac.

Cum va fi aleasa conducerea noului PMP si ce se intampla in Parlament

Intrebat daca functiile de conducere au fost deja negociate, presedintele executiv al PMP a negat.

"Toate functiile la nivel de conducere si la nivel judetean vor fi impartite in mod egal intre reprezentantii celor doua partide. Va fi paritate si in ceea ce priveste prim-vicepresedintii. Avem 2 acum, vom exista 4, la fel si in ceeea ce priveste vicepresedintii si secretarii executivi", a precizat acesta.

Deocamdata nu se stie cine va fi presedintele executiv al viitorului PMP, rezultat dupa absorbtia UNPR, a mai explicat acesta.

"Eu sunt presedintele executiv al PMP acum. Vom analiza si chestiunea aceasta in urmatoarele zile", a punctat Eugen Tomac.

In ceea ce priveste activitatea parlamentara, acesta a precizat ca e exclusa colaborare cu PNL si PSD.

"Este foarte important ca va exista grupul nostru de la Camera Deputatilor. Se va pastra acest grup. In mod sigur vom avea foarte multi parlamentari. Insa, obiectivul nostru este sa consolidam partidul in intreaga tara in urmatoarea perioada si sa fim pregatiti pentru competitia din toamna.

Sigur ca linia politica a partidului ramane cea pe care o cunoasteti in ceea ce priveste toate temele pe care le abordam. Nu avem nicio intelegere cu cele doua partide mari cu privire la temele legate de agenda parlamentara de toamna", a declarat presedintele executiv al PMP.

Noul PMP vrea sa devina al treilea pol politic al Romaniei

Intrebat ce le raspunde celor care au criticat fuziunea dintre PMP, un partid care a sustinut ca face o politica "altfel", si UNPR, Eugen Tomac a declarat ca fuziunea este "o decizie inteleapta", adoptata din "doua ratiuni".

"In primul rand, peste 80% dintre membrii PMP sunt oameni care nu au mai facut politica si ne-am confruntat cu urmatoarea realitate: la alegerile locale, din lipsa de experienta, foarte multi colegi n-au reusit sa isi inregistreze candidaturile pentru consiliile judetene sau pentru consiliile locale, nu am avut candidati la primarii importante.

In al doilea rand, in UNPR nu mai exista aripa-PSD-ista, pentru ca au plecat la PSD. Cei care au ramas in UNPR au luat aceasta decizie de a se alatura proiectului nostru, condus de dl presedinte Traian Basescu. Nu putem decat sa ne bucuram pentru ca va exista acest mix, intre oameni care nu au mai facut politica si oameni care au experienta.

Nu e nimic nefiresc in acest proces, atat timp cat linia politica ramane cea pe care o cunoasteti: partid de centru-dreapta, care promoveaza valorile romanesti si euro-atlantice, consolidarea in continuare a independentei justitiei, transparenta in administratie si depolitizarea administratiei publice. Obiectivele noastre raman aceleasi. Esential pentru noi este ca, incepand imediat dupa congres, in mod sigur PMP va deveni cel de-al treilea pol politic din Romania, iar obiectivul nostru este sa cream un partid de centru-dreapta puternic", a declarat Eugen Tomac.

Fuziune rapida, fara probleme. Traian Basescu, reprezentantul partidului

Deputatul s-a aratat convins si ca fuziunea se va incheia "foarte rapid".

"Procedurile prevazute de lege sunt foarte clare si eu sunt convins ca nu avem nicio problema in ceea ce priveste acest proces de fuziune. Pana vom intra in campania electorala (pentru alegerile parlamentare, n.red.) toate aceste proceduri se vor incheia si vom fi pregatiti", s-a aratat acesta convins.

Intrebat ce se intampla cu criteriile de integritate ale PMP, Eugen Tomac a declarat ca ele "raman valabile".

Pe de alta parte, intrebat daca Traian Basescu va reprezenta partidul rezultat din fuziunea cu UNPR la eventualele consultari convocate de acum inainte la Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, Eugen Tomac a raspuns: "Presedintele partidului va fi dl Traian Basescu si va reprezenta partidul nostru la toate actiunile importante la care vom fi invitati".

De la preluarea mandatului de sef al statului, Klaus Iohannis a invitat la consultari doar partidele cu grup parlamentar: PSD, PNL, UDMR, UNPR, ALDE si grupul minoritatilor.

Pana in prezent UNPR a fost reprezentat la Cotroceni de presedintii Gabriel Oprea si Valeriu Steriu.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Tomac fuziune PMP UNPR, #Basescu fuziune PMP UNPR , #partidul Miscarea Populara