PMP acuza Guvernul ca a interzis prin OUG prezenta partidului in sectiile de vot la referendum. Tomac: Comisia de la Venetia analizeaza sesizarea noastra

Sambata, 22 Septembrie 2018, ora 18:08 2746 citiri
Foto: Arhiva Facebook/Eugen Tomac

Eugen Tomac a anuntat ca doar Comisia de la Venetia analizeaza OUG privind organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit careia doar partidele care au grupuri in ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanti in sectiile de votare, desi PMP a sesizat si Avocatul Poporului.

"Guvernul a modificat un articol pe care nu avea voie sa il modifice, redefinind astfel statutul partidului parlamentar si scotand in mod flagrant in afara legii PMP. Faptul ca PMP a fost scos din toate sectiile de votare de la referendum arata cat de debusolate si speriate sunt nulitatile care au acaparat institutiile statului si care elimina, cu o brutalitate neimaintalnita, orice forma de opozitie. Sper ca Biroul Electoral Central va analiza cu obiectivitate tot ansamblul de legi care definesc statutul unui partid parlamentar. Avocatul Poporului inca nu a raspuns la solicitarea noastra. Doar Comisia de la Venetia analizeaza sesizarea PMP, pentru acesta institutie starea democratiei chiar conteaza", a declarat presedintele PMP, Eugen Tomac, intr-o postare publicata sambata pe Facebook.

Acesta a mai spus ca premierul Viorica Dancila va raspunde penal pentru aceasta ilegalitate, care a folosit aceasta OUG ca "o forma de sanctionare a unui partid politic de opozitie".

"VVD va raspunde penal pentru aceasta ilegalitate, Marioneta lui Dragnea a ingradit activitatea unui partid politic printr-o ordonanta data noaptea ca hotii. Doamna Dancila, nu puteti modifica legea doar ca o forma de sanctionare a unui partid politic de opozitie! Folositi pentru razbunare un referendum pe care tineti cu dintii sa il compromiteti. Prin Ordonanta de urgenta pentru organizarea referendumului, doamna > a schimbat prevederea care permitea PMP sa aiba membri in birourile electorale ale sectiilor de votare", a completat liderul deputatilor PMP.

Tomac a explicat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului intra in contradictie cu o lege din anul 2015.

"Mai exact, a schimbat definitia partidului parlamentar, prin introducerea obligativitatii de a avea grup parlamentar in ambele Camere! Desigur, a fost o miscare cu destinatie precisa, dat fiind ca tot actuala putere ne-a desfiintat grupul de la Senat. Inteleg rolul unei Ordonante de urgenta (in vigoare cu mai putin de o luna inainte de data referendumului!!!!) pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de catre cetateni, dar nu vad URGENTA schimbarii unor prevederi doar pentru a restrange dreptul de reprezentare in sectii a unui partid parlamentar!! Acesta este regimul iliberal care ne guverneaza azi de la Victoria! Mai mult, Ordonanta de urgenta intra in contradictie cu legea 208/2015, care defineste un partid parlamentar ca avand cel putin un grup, nu doua, asa cum s-a gandit VVD sa adauge", a conchis Tomac.

Potrivit Legii 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, partidele politice care au reprezentare in cel putin una dintre Camerele Legislativului pot avea reprezentanti in sectiile de votare.

"Art. 118, alin. (2) In sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se intelege partidele si alte formatiuni politice care au grup parlamentar propriu in cel putin una din Camerele Parlamentului si care au obtinut in urma ultimelor alegeri pentru Parlamentul Romaniei mandate de deputati sau senatori pentru candidatii inscrisi pe listele acestora ori pe listele unei aliante politice sau electorale din care au facut parte partidele ori formatiunile politice respective, precum si aliantele politice sau electorale care au in componenta astfel de partide ori formatiuni politice", se arata in actul normativ.

PMP s-a adresat Comisiei de la Venetia, privind OUG adoptata marti, privind organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit careia doar partidele care au grupuri in ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanti in sectiile de votare, a anuntat Eugen Tomac.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News