Patriotism de parada: Ungurii sustin secuimea, noi ii refuzam pe romanii din Ungaria

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 17:23
4627 citiri
Patriotism de parada: Ungurii sustin secuimea, noi ii refuzam pe romanii din Ungaria

Tensiunile diplomatice dintre Romania si Ungaria, iscate de la afisarea drapelului secuiesc de catre autoritatile locale din zona maghiara, in care guvernul maghiar a afisat o sustinere fatisa pentru revendicarile celei mai importante minoritati din tara noastra, au si o latura care nu ne face cinste - Puterea de la Bucuresti a refuzat sa includa in buget un amendament care prevedea bani pentru Foaia Romaneasca, publicatie a romanilor din Ungaria.

Autorul amendamentului, deputatul de diaspora Eugen Tomac (PDL), a explicat pentru Ziare.com cum majoritatea USL a refuzat acest punct.

"Comisiile pentru romanii din diaspora au avizat favorabil acel amendament cu Foaia Romaneasca, insa plenul l-a respins", spune presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor.

"Au fost dezbateri aprinse despre comunitatea romaneasca din Ungaria, e singura minoritate de acolo care nu are o revista ce isi poate desfasura activitatea in conditii normale. E vitala sustinerea comunitatilor romanesti din imediata noastra vecinatate, altfel isi pierd identitatea. Aici a fost batalia mea, ca o comunitate, oricat de mica, are importanta", a adaugat el.

Suma ceruta era de 100.000 de RON, adica 1 miliard de lei vechi.

Intrebat cum vede asta in contextul scandalului diplomatic romano-maghiar, in care secretarul de stat din MAE ungar Nemeth Zsolt a cerut arborarea steagului Tinutului Secuiesc pe primariile din Ungaria, iar ambasadorul Ungariei in Romania, Fuzes Oskar, a cerut ca Romania sa scoata din Constitutie sintagma de stat national, Tomac considera ca nu ne face cinste comparatia, din cauza faptului ca noi nu sustinem deloc minoritatea romaneasca din Ungaria.

"Sunt patrioti mai mult la televizor, prin fapte mai putin".

Cate 1 leu pentru fiecare roman

Eugen Tomac a mai avut si alte amendamente pentru pastrarea identitatii romanesti in diaspora, toate respinse, ca de altfel orice amendament referitor la romanii de peste granite.

"Toate amendamentele au fost realiste. Spre exemplu, am cerut sa se includa in bugetul Ministerului Culturii achizitii de carte de limba romana pentru bibliotecile romanilor de peste hotare.

In al doilea rand, am cerut o suma ridicola, de 20.000 de euro, pentru ca Agerpres (agentia nationala de stiri-n.red) sa-si extinda reteaua de corespondenti in comunitatile mari de romani - nu avem nici in SUA, Germania, Marea Britanie, nici in Ucraina, unde traiesc 500.000 de romani", a mai comentat Tomac amendamentele respinse.

Singurii bani regasiti in buget pentru romanii din Diaspora sunt cei de la bugetul Ministerului Afacerilor Externe, aproximativ 10 milioane de RON. In conditiile in care in afara granitelor Romaniei traiesc aproximativ 10 milioane de romani, fiecaruia ii este alocat...1 RON.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Foaia Romaneasca Ungaria bani, #amendament bani publicatie Ungaria , #stiri Eugen Tomac