Iohannis, discutii pe votul prin corespondenta si numarul de parlamentari: "Speram sa puna presiune"

Joi, 21 Mai 2015, ora 15:20
3240 citiri
Iohannis, discutii pe votul prin corespondenta si numarul de parlamentari: "Speram sa puna presiune"
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, cu parlamentarii care reprezinta circumscriptia electorala Diaspora pe teme precum legiferarea votului prin corespondenta sau norma de reprezentare in Parlament.

Intalnirea a avut loc la solicitarea celor 6 parlamentari ai Diasporei: senatorii Viorel Riceard Badea si Adrian Anghel, si deputatii Aurelian Mihai, Eugen Tomac, Mircea Lubanovici si Ovidiu Alexandru Raetchi.

La iesirea de la consultari, presedintele PMP Eugen Tomac a declarat ca unul dintre subiectele discutate a fost dreptul de vot al romanilor de peste hotare, atat la alegerile parlamentare, cat si la cele prezidentiale.

"Mi-am prezentat punctul de vedere in ce priveste legea votului prin corespondenta, proiect elaborat si depus de PMP. Sper ca se va tine cont de opiniile noastre. E important ca presedintele simte ca exista o retincenta, asa a si afirmat, din partea partidelor privind introducerea votului prin corespondenta. Nu crede ca votul electronic este o solutie astazi", a declarat Tomac.

Iohannis a chemat partidele la raport, la Cotroceni: Divergente pe votul in diaspora

Pe de alta parte, liderul PMP si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca presedintele Iohannis nu sustine modificarea legii cetateniei astfel incat de ea sa beneficieze si cetatenii din Serbia si Republica Moldova care nu sunt romani.

"A fost o intalnire utila, speram ca presedintele sa puna presiune pe partide si acestea sa sustina votul prin corespondenta. In caz contrar ar fi o lovitura data romanilor de peste hotare", a mai spus deputatul.

Tariceanu, despre "votul diasporei vandut pe mici": Nu inteleg de ce atata ipocrizie, de ce au sarit unii (Video)

Totodata, Eugen Tomac a sustinut marirea numarului de parlamentari pentru Diaspora, in contextul in care se lucreaza intens la codul electoral, subiect fiind discutat astazi cu presedintele Iohannis.

Eugen Tomac a reamintit ca doar 4 deputati si 2 senatori ii reprezinta pe toti romanii de peste hotare, dand ca exemplu faptul ca numarul romanilor din Chisinau este aproape identic cu cel al romanilor care traiesc in judetul Sibiu si care sunt reprezentati de 7 deputati si 4 senatori.

"Sau in Italia nu mai vorbesc, ca sunt peste 1 milion de romani", a mai spus el, adaugand ca sunt si alte state unde traiesc peste 1 milion de cetateni romani.

"Statul roman trebuie sa isi schimbe fundamental abordarea" fata de Diaspoa, a mai adaugat Eugen Tomac.

De asemenea, deputatul PMP si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca Parlamentul refuza sa puna in aplicare rezultatele referendumului din 2007, cand romanii au votat pentru parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari.

Intrebat cand se va lua o decizie cu privire la votul prin corespondenta, Eugen Tomac a raspuns: "Daca partidele politice ajung la un consens saptamana viitoare, anul viitor romanii vor vota prin corespondenta".

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Iohannis consultari parlamentari diaspora, #parlamentari diaspora consultari presedinte , #partidul Miscarea Populara