Hibele ordinului semnat de Eugen Teodorovici prin care statul cere daune magistratilor in cazul erorilor judiciare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 06 August 2019, ora 07:24
11423 citiri
Hibele ordinului semnat de Eugen Teodorovici prin care statul cere daune magistratilor in cazul erorilor judiciare
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Unul dintre proiectele de suflet ale fostului lider PSD, Liviu Dragnea, tragerea la raspundere a magistratilor in cazurile de erori judiciare/raspundere civila delictuala, a fost completat in aceasta primavara cu un ordin semnat de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit legii, in aceasta procedura, Inspectia Judiciara are un cuvant decisiv.

Prin ordin, insa, "in anumite situatii" stabilite de conducerea Directiei Generale Juridice din Ministerul Finantelor, chiar daca Inspectia Judiciara nu gaseste vreo culpa magistratului, se poate solicita secretarului general/ministrului Finantelor Publice semnarea actiunii in regres.

Documentul stabileste modalitatea prin care Ministerul Finantelor ii poate chema in judecata pe magistrati pentru a plati despagubirile din procesele avand ca obiect erori judiciare/raspundere civila delictuala, deschise de persoane care au fost judecate si achitate definitiv.

Prevederea, introdusa anul trecut

Prevederea a fost introdusa la finalul anului trecut, prin modificarile legislative facute la Legile Justitiei de coalitia PSD-ALDE.

Magistratii pot raspunde pentru deciziile lor, "daca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta".

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune doar impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.

In cazul in care castiga procesul, statul plateste in prima faza aceste despagubiri.

In termen de doua luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate, Finantele sesizeaza Inspectia Judiciara pentru a verifica daca eroarea judiciara a fost cauzata de judecator sau procuror.

Statul, prin MFP, exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului "daca, in urma raportului consultativ al Inspectiei Judiciare, apreciaza ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de magistrat a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta".

Sursa: Ordinul MFP

Ordinul ministerial

In martie 2019, sefa Biroului contencios, metodologie si afaceri penale din Ministerul Finantelor Publice finaliza redactarea procedurii operationale PO - 05.03 "privind modul de instrumentare a cauzelor avand ca obiect erori judiciare/ raspundere civila delictuala, a etapelor premergatoare declansarii actiunii in regres impotriva judecatorilor sau procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta si a instrumentarii actiunilor in regres."

Aceasta procedura sta la baza ordinului semnat de Teodorovici.

Cand se poate intoarce statul roman impotriva magistratilor?

"In cazul in care raportul Inspectiei Judiciare este clar si lipsit de echivoc, iar din concluziile acestuia rezulta ca sunt indeplinite conditiile exercitarii in regres," arata documentul MF.

Ministrul, informat de procese

Consilierul juridic din cadrul Directiei Generale Juridice (DGJ) din MF, desemnat sa urmareasca cazul, sub semnatura conducerii DGJ, este cel care initiaza procesul de atragere a raspunderii magistratului.

"Demersul litigios va fi precedat de o nota de informare a ministrului finantelor publice, cu avizul secretarului general, prin care se aduce la cunostinta initierea procedurilor de atragere a raspunderii judecatorului sau procurorului identificat in raportul Inspectiei Judiciare si care a actionat cu rea-credinta sau grava negljenta/vinovatie in instrumentarea cauzei ce a generat eroarea judiciara," arata ordinul MF.

In cazul in care Inspectia Judiciara concluzioneaza ca, desi s-a produs o eroare judiciara, aceasta nu a fost rezultatul exercitarii functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta/vinovatie de catre magistrat, consilierul juridic intocmeste un referat de clasare, cu propunere de neexercitare a actiunii de regres, aprobat de conducerea DGJ.

"In anumite situatii stabilite de conducerea DGJ, se poate solicita, secretarului general/ ministrului finanntelor publice, semnarea actiunii in regres," se arata in ordin.

Nu se precizeaza despre ce "anumite situatii" este vorba.

Sursa: Ordinul ministerial

"Problemele" procedurii

Despre modificarile legislative in acest caz, Tribunalul Bucuresti a sesizat Curtea de Justitie a UE.

Tribunalul motiveaza ca, prin modalitatea de reglementare a procedurii acordarii despagubirilor pentru prejudiciile produse prin erorile judiciare, concretizata intr-o prima etapa ce se poarta exclusiv intre partea vatamata si stat, magistratul este exclus de la procedura de judecata.

Acest lucru ar fi de natura sa afecteze intr-un mod inadmisibil principiul contradictorialitatii si principiul asigurarii dreptului la aparare al magistratului.

Asta in conditiile in care in aceasta procedura se transeaza chestiunea juridica a existentei erorii de judecata.

In cea de-a doua etapa a procedurii erorii materiale, cea in care Inspectia Judiciara trebuie sa determine daca eroarea materiala a fost facuta cu rea credinta sau grava neglijenta, ar lasa la libera apreciere acest lucru, intervenind arbitrariul.

In plus, magistratul are posibilitatea limitata de a combate constatarile IJ ori ale inspectorului juridic, aspect de natura nu numai sa afecteze independenta magistratilor, "dar chiar sa transgreseze marele principiu al securitatii raporturilor juridice, ca un pilon de baza al suprematiei legi, care constituie fundamentul si premisa statului de drept."

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ordin Orlando Teodorovici magistrati, #actiuni regres magistrati , #ministrul Finantelor