Nicolaescu explica de ce trebuie sa mergem mai des la control

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 19:37
2044 citiri
Nicolaescu explica de ce trebuie sa mergem mai des la control

O afectiune rezolvata in ambulatoriul de specialitate poate costa de aproape 20 de ori mai putin decat daca ar fi tratata in internare continua, a anuntat vineri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, precizand ca si-ar dori ca 70 la suta din cazuri sa fie tratate in acest sistem.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a prezentat, si vineri, intr-o noua videoconferinta, proiectul privind pachetul de baza, referindu-se la ambulatoriul de specialitate.

Ambulatoriile de specialitate pot fi integrate sau nu spitalelor, constand in cabinete ale medicilor specialisti cu diferitele lor forme de organizare - individuale, asociate, grupate, societati civile medicale (fostele policlinici).

Cei care nu se prezinta periodic la medic ar putea fi sanctionati

"Una dintre directiile principale ale reformei, la care ne-am referit permanent, este reechilibrarea componentelor sistemului sanitar, prin cresterea rolului ambulatoriului de specialitate si mutarea accentului dinspre spital inspre partea de prespital - ambulatoriul de specialitate si medicina primara. Din datele pe care le avem, la nivelul anului 2012, aproximativ 1 milion din cazurile de internare continua in sectiile de acuti in spitalele din Romania puteau fi rezolvate in ambulatoriul de specialitate.

Aceasta inseamna peste 1 miliard de lei care puteau fi economisiti sau mai eficient cheltuiti, in conditiile in care subfinantarea a fost constant una dintre problemele sistemului sanitar", a spus ministrul Sanatatii.

Controale programate in functie de nivelul de prioritate: semiurgent, intermediar si de rutina

Nicolaescu a mai spus ca aceeasi afectiune, rezolvata in ambulatoriul de specialitate, ar putea costa aproximativ de 20 de ori mai putin decat daca ar fi tratata in internare continua.

Conform proiectului pachetului de baza, consultatiile in ambulatoriu se fac pe baza trimiterii de la medicul de familie si sunt programabile in functie de nivelul de prioritate pe care il prezinta problema pacientului.

Ce aduce noul pachet de baza: Mai putine internari si vizite numarate la medicul de familie

Astfel, in cazul nivelului de prioritate 1 (semiurgent), al afectiunilor cu impact potential semnificativ al interventiei precoce de a salva viata sau de a preveni complicatii severe, se impune programarea in maxim 7 - 28 de zile, in cazul nivelului de prioritate 2 (intermediar), al situatiilor clinice neamenintatoare de viata, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca interventia sa previna deteriorarea functionala, programarea trebuie sa se faca in maxim una - trei luni, iar la nivelul de prioritate 3 (de rutina) - cazul pacientilor stabili a caror afectiune nu prezinta potential de deteriorare rapida sau afectare usoara sau moderata a statusului functional - se programeaza consultatia in maxim 3 - 6 luni.

Nicolaescu: E nevoie de mai multi bani pentru ambulatoriu

Nicolaescu a mai spus ca este nevoie de o mai buna finantare a ambulatoriului, pentru ca acesta sa fie mai atractiv pentru medici.

"Avem in vedere plata diferentiata a consultatiilor in functie de gradul lor de complexitate. In acest moment analizam impreuna cu casa (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, n.r.) si cu partenerii din sistemul sanitar mai multe variante de crestere a tarifelor", a mai spus Nicolaescu.

In plus, pachetul prevede reconfigurarea ambulatoriului de specialitate, cu posibilitatea de a avea doua ture, astfel incat sa fie acoperita cererea de servicii la acest nivel, acolo unde exista conditiile necesare, cresterea accesului pacientilor la consultatii si investigatii de specialitate si inchiderea cazurilor la nivel de ambulatoriu - medicul specialist sa poata gestiona un caz de la capat la altul.

Nicolaescu a lansat noul pachet medical de baza: Avand resurse limitate, ne bazam pe preventie

"O noutate absoluta pe care o introduce pachetul de baza este consultatia complexa, multidisciplinara, anuala, care se acorda bolnavilor cu anumite boli cronice. Aceasta presupune bilantul starii de sanatate, examen clinic, investigatii, urmarirea planului de management al bolii. Consultatia complexa este efectuata de o echipa multidisciplinara alcatuita din medici specialisti.", a adaugat ministrul Sanatatii.

Reprezentantii Ministerul Sanatatii (MS) vor explica, profesionistilor din sistem si opiniei publice, in sase videoconferinte, noile reglementari ale pachetelor de servicii medicale care ar trebui adoptate in primul trimestru din 2014.

Vineri a avut loc cea de-a doua videoconferinta, urmatoarele urmand sa aiba loc zilnic in perioada 23 - 27 ianuarie.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Eugen Nicolaescu pachet medical romani, #asigurati pachet sanatate drepturi, #ministru Sanatate controale romani, #afectiuni internare ambulatoriu spital , #sanatate