Cine a fost prima mare dragoste a lui Mihai Eminescu: “O! Eufrosina! Eufrosina! Am fost amorezat cuc de dânsa. I-am făcut și poezii”

Marti, 25 Aprilie 2023, ora 07:20
14402 citiri
Cine a fost prima mare dragoste a lui Mihai Eminescu: “O! Eufrosina! Eufrosina! Am fost amorezat cuc de dânsa. I-am făcut și poezii”
Eufrosina Popescu, în preajma vârstei de 50 de ani

O actriță superbă din trupa Pascaly a fost prima mare dragoste a lui Mihai Eminescu.

După ce a abandonat definitiv școala din Cernăuți (1866) și a stat o perioadă la Blaj și Sibiu, Mihai Eminescu a mers prin țară alături de trupa Pascaly.

Din mai până în septembrie 1868, pe vremea când avea 18 ani, el a cutreierat Ardealul și Banatul cu această trupă, fiind sufleor, dar jucând și un mic rol în Răzvan și Vidra. În această perioadă, el s-a îndrăgostit de actriță Eufrosina Popescu. Poetul și prozatorul Teodor V. Ștefanelli (1849-1920), fostul coleg al lui Mihai Eminescu, a scris despre legătura pe care a avut-o poetul cu această femeie, prezentată ca o adolescentă de 17 ani. Realitatea era însă alta.

“În această trupă se afla o tânără artistă, Eufrosina Popescu, o copilă de o frumusețe rară, care fără voie atrăgea atențiunea publicului asupra ei. Această copilă, care putea să aibă atuncea vreo 17 ani, deși nu era artistă de mâna întâia, devenise, în urma frumuseții și a gingășiei mișcărilor, favorita publicului din Cernăuți și mai cu seamă a studenților. Studenți care-mi spuseră că și Eminescu se află în această trupă susțineau cu toată tăria că Eminescu este amorezat de dânsa și că din cauza ei s-a lăsat de școală și s-a angajat la teatru, însoțind trupa prin Transilvania și Banat”.

După o seară în oraș, la Viena, Eminescu mărturisește

Teodor V. Ștefanelli nu a dat însemnătate acestor cuvinte, însă povestea avea să îi fie confirmată chiar de Eminescu, cu ocazia unei întâlniri pe care au avut-o la Viena în 1870.

După ce au petrecut o seară întreagă, alături și de alți studenți, aceștia au constatat că nu mai au bani suficienți pentru a plăti taxa de portar – ca acesta să vină să le deschidă ușa. Așa că au mai cutreierat străzile până în zorii zilei.

“Eminescu devenii sentimental și-l auzii "O! Eufrosina! Eufrosina!”. Teodor a crezut că Mihai vorbește despre o figură din mitologie. “Vezi că n-a fost figură mitologică, ci chip aieve Eufrosina mea, Eufrosina Popescu”, i-a răspuns Eminescu. Apoi, a continuat: “Da, era foarte frumușel acest drăcușor împelițat. Am fost amorezat cuc de dânsa și nu o pot uita. I-am făcut și poezii”.

Teodor Ștefanelli spune că Eminescu n-a mai dorit apoi să detalieze povestea dintre el și Eufrosina. “Adesea m-am întrebat care pot fi poeziile lui Eminescu dedicate acestei iubite, și mi-am zis că, dacă le-a publicat, nu pot fi altele decât cele ce sunt publicate în anul 1868 în Familia: La o artistă și Amorul unei marmore”.

Într-adevăr, povestea dintre Eminescu și Eufrosina a fost confirmată ulterior și de alți apropiați ai poetului. Actrița era însă mult mai în vârstă decât poetul, iar în anii 60 ea era deja trecută de 40 de ani. Reușise însă să rămână o prezență fizică remarcabilă.

George Călinescu, în Viața lui Mihai Eminescu: ”Această Eufrosina era de o rară frumuseţe şi, mai mult graţie atracţiilor fizice, izbutise să se facă iubită de public. Actriţă de mâna a doua, ea nu e o vestală, are amanţi care o întreţin şi nu respinge nici dragostea romantică a lui Eminescu”.

Tatăl lui Mihai Eminescu, gest extrem

În 1869, când trupa a ajuns la Botoșani, tatăl lui Mihai Eminescu ar fi făcut un gest extrem: supărat că acesta umblă cu o trupă de actori și că se iubește cu o actriță, l-ar fi dezbrăcat de tot. ”Eminescu era proaspăt întors cu trupa Pascaly la Botoşani. Tatăl său, Gheorghe Eminovici, aflase. Atunci, Eminescu ar fi rămas fără haine. Tatăl său voia să îl facă să renunţe la trupa de teatru. Văzând că nu merge în felul acesta, Eminovici i-ar fi propus fiului său să studieze la Viena. Condiţia era aceasta: să renunţe la actriţă şi la teatru şi primea bursă la Viena să studieze filosofia şi dreptul”, spune scriitorul botoşănean Gellu Dorian. Poetul a acceptat pe loc înțelegerea.

Eufrosina Popescu, la începuturile carierei

Eufrosina Popescu, descrisă de Dimitrie C. Ollănescu în cartea Teatrul la români

Înaltă, frumoasă la chip, bine făcută la trup, cu ochi vioi şi vorbitori, cu gura mică, şăgalnică şi plăcut zâmbitoare, cu vocea melodioasă ca un cântec, sprintenă, veselă, graţioasă şi mai cu seamă pătrunsă de farmecul ce răspândea în jurul său pretutindenea, era uşor să izbutească pe scenă şi să cucerească dragostea celor care o priveau şi o ascultau. De aceea i se şi făceau necontenite observări în criticile de pe atunci că […] “se arăta pe scenă ca o d-şoară plină de cochetărie: o rochie de mătăsarie, cordoane şi catarămi ce întuneca ochii mahalalelor, coafura grămădită şi întindicheată (?), în locul unor rochii curate şi bine făcute, unui şorţ elegant şi al unei cosiţe pline de nevinovăţie” […] Copil zburdalnic, alintat şi capricios! Aceasta n-o împiedica să placă de cum se ivea pe scenă şi să pironească asupra-i ochii celor mai puţin pretenţioşi şi scrupuloşi decât criticii săi.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#eufrosina poepscu, #miahi eminescu, #eminescu dragoste, #teatrul pascaly, #teodor stefanelli , #stiri cultura