Ea e Cruella din patinaj: antrenoarea rusoaicelor, nemiloasa Eteri Tutberidze, acuzată că își lasă elevele cu sechele pe viață

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 11:25
16974 citiri
Ea e Cruella din patinaj: antrenoarea rusoaicelor, nemiloasa Eteri Tutberidze, acuzată că își lasă elevele cu sechele pe viață
Eteri Tutberidze

Eteri Tutberidze (47 de ani) a fost filmată cum o certa pe Kamila Valieva (15 ani) după eșecul de la Jocurile Olimpice.

Kamila Valieva a încheiat în lacrimi concursul individual de la Jocurile Olimpice. Cu toată presiunea scandalului de dopaj pe umerii ei, Valieva a căzut de două ori, a avut un exercițiu ezitant, și a terminat pe locul patru.

Fără pic de compasiune, Eteri Tutberidze a fost filmată cum se îndreaptă spre o patinatoarea de 15 ani care oricum era devastată și îi spune: “De ce te-ai oprit din luptă? Ai renunțat după axel? De ce?”

Eteri Tutberidze și-a căpătat faima unui antrenor extrem de dur, dar cu rezultate spectaculoase. Ea are darul de a le face pe patinatoarele foarte tinere să facă sărituri imposibile, dar metodele ei țin doar când acestea nu ajung la pubertate, susțin specialiștii.

De aceea, Trusova (17 ani), medaliată cu argint la Beijing, a răbufnit la finalul concursului. Știe că nu va mai avea nici o șansă cu Tutberidze.

„Eteri a fost foarte deșteaptă în abordarea sa: e prima care a găsit o metodă să le învețe pe fetițe să facă sărituri cvadruple, dar metoda ei merge până la 17 ani. Apoi ce ar trebui să facă patinatoarele?", a spus Benoit Richaud, coregraf de top.

Adevărata problemă este că multe dintre elevele lui Eteri Tutberidze s-au “nenorocit” în urma regimului draconic pe care îl impune aceasta la Sambo – 70, clubul din Moscova care naște campioane. Traumele fizice și psihice sunt insuportabile.

Prima a fost Evgenia Medvedeva. Atunci când aceasta abia se putea ține pe picioare, Tutberidze i-a zis să meargă să patineze, altfel “e un nimic”. Apoi, Elizabet Tursynbaeva, care și-a distrus spatele încât abia mai putea să se țină pe picioare. Sau Daria Usacheva, care a ieșit din sport într-un scaun cu rotile.

Este prețul pe care cele mai multe dintre patinatoare îl plătesc atunci când intră pe poarta Sambo-70, fabrica de medalii de la Moscova condusă de nemiloasa Eteri Tutberidze, poreclită de occidentali Cruella de Vil.

"Uneori mă întristează când văd că un sportiv ar fi putut executa un element mai bine sau când nu se poate aduna. Trebuie să-l faci să reacționeze, să întorci lucrurile. Dacă nu-l forțezi, acel sportiv nu o să aibă medalie, bucuria de a fi pe prima treaptă a podiumului, de a i se cânta imnul, toate astea nu i se vor întâmpla. Asta înseamnă că trebuie să investesc toată energia și puterea mea. OK, unii nu mă iubesc pentru asta" - Eteri Tutberidze.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Eteri Tutberidze, #trusova, #valieva, #patinaj, #Jocurile Olimpice de iarna, #JO 2022 , #Jocurile Olimpice de Iarna