Alimente pe care ar trebui să le consumi dacă suferi de dereglări ale nivelului de estrogen

Marti, 12 Martie 2024, ora 20:00
2720 citiri
Alimente pe care ar trebui să le consumi dacă suferi de dereglări ale nivelului de estrogen
legume FOTO: freepik.com

Un nivel echilibrat al estrogenului este necesar pentru a avea o minte și un corp sănătoase și bine hrănite. Estrogenul este hormonul sexual responsabil cu dezvoltarea și întreținerea caracteristicilor feminine ale corpului. De asemenea, acesta facilitează dezvoltarea unui mediu sănătos pentru embrion după fertilizare și ajută ciclul menstrual feminin. Nivelul de estrogen poate fi reglat și cu ajutorul alimentelor.

Dereglarea nivelului de estrogen poate avea un efect dăunător asupra sănătății femeilor

Potrivit unui studiu, un procent enorm de 80% dintre femeile din toată lumea suferă din cauza dezechilibrului de estrogen. Această dereglare apare când femeile suferă o schimbare (fie creștere, fie scădere) a nivelului normal de estrogen, de poate fi cauzată de mai mulți factori.

Cauze

Stresul, bolile, obiceiurile alimentare nesănătoase, calitatea scăzută a somnului, nivelul crescut de cortizol, fazele pubertății, premenopauza și menopauza sunt câteva dintre cauzele principale ale dereglării nivelului de estrogen la femei.

Efecte

Dezechilibrul de estrogen poate avea efecte extrem de neplăcute precum creșterea în greutate, oboseala, subțierea parului, scăderea fertilității și chiar infertilitate, dacă nu este tratat la momentul oportun.

În plus, femeile pot suferi de migrene, sâni dureroși și apetit sexual scăzut. Acest dezechilibru hormonal poate face ravagii în ciclul menstrual lunar și poate cauza probleme în menopauză, fenomen care are loc natural la femei între vârstă de 45 și 54 de ani.

Controlează nivelul de estrogen prin consumul de alimente sănătoase

Din fericire, pe lângă tratamentele hormonale pe care medicul le poate recomanda în cazul dezechilibrelor grave, există soluții la îndemâna oricui pentru a menține un nivel optim de estrogen. Cele mai multe sunt oferite de natură.

Avocado

Un incredibil super aliment cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, avocado a devenit popular în întreagă lume. Acesta este plin de potasiu, zinc, grăsimi mononesaturate, folati și fibre. De asemenea, fructul de avocado are și o mulțime de vitamine precum B5, B6, C, E și K. O jumătate de avocado pe zi va produce o eliberare de estrogen în organism. Acesta echilibrează nivelul de estrogen din corp, păstrând pielea radiantă și sănătoasă.

Legume cu frunze verzi

Aproape toate problemele de sănătate pot fi rezolvate prin consumul regulat de legume cu frunze verzi, datorită beneficiilor lor. Bogate în antioxidanți, fier, calciu, magneziu și zinc, legumele cu frunze precum spanacul, kale și broccoli au o densitate mare de nutrienți.

Ele inhibă eficient balonarea, crampele dureroase și schimbările de dispoziție. Aceste legume sunt de asemenea foarte bune la metabolizarea estrogenului și ajută echilibrarea hormonală.

Nuci

Consumul de nuci și migdale ajută la echilibrarea hormonală eficientă. Bogate în proteine, antioxidanți și Omega 3, pot fi mâncate pe tot parcursul zilei. Ele echilibrează secrețiile de estrogen din corp și îmbunătățesc menținerea nivelului normal în timp.

Nucile ajuta și la gestionarea efectelor secundare provocate de dezechilibrul hormonal precum acneea, depresia, anxietatea și schimbările de dispoziție.

Ouă

Evitarea gălbenușului de ou este greșită! Acesta crește nivelul de colesterol bun din corp (HDL), în locul colesterolului nociv (LDL). Ouăle nu doar contribuie substanțial la menținerea unui corp sănătos, ci echilibrează și nivelul de estrogen. Ele sunt un super aliment bogat în vitamine și nutrienți, ce păstrează pielea curată atât la interior, cât și la exterior, prin eliminarea toxinelor din organism. Se pot consuma cel mult trei ouă pe zi pentru beneficii maxime.

Legume de primăvara

Legumele care apar primăvara sunt foarte bogate în nutrienți. Printre acestea se numără și anghinarea, sparanghel, fenicul și planta de muștar, care îndepărtează toxinele și elementele cauzatoare de boli din organism. Cunoscute pentru susținerea sistemului imunitar, prin natura lor sunt anti inflamatoare și previn balonarea și acumularea de grăsimi. Datorită proprietăților lor, legumele de primăvară ajută la echilibrarea și menținerea nivelului adecvat de estrogen din corp.

Fructe

O listă cu alimente care mențin controlul asupra nivelului de estrogen este incompletă fără fructe, inclusiv ardeiul gras și roșiile (da, sunt fructe!), bogate în antioxidanți și Vitamina C. Acestea asigură un nivel echilibrat de estrogen, facilitând eliminarea celui în exces sau creșterea nivelului acestuia, după caz. Pot fi consumate alături de legume gătite, salate și sandwichuri în fiecare zi.

Viața de zi cu zi ne face să forțăm limitele și să nu ne mulțumim decât cu succesul. Un program prea încărcat poate sta în calea unei diete corecte, a obiceiurilor sănătoase de somn și a dorinței de a ne ține departe de stres. Toate acestea la un loc pot contribui la un dezechilibru de estrogen în organism. Dar, cu puțină voință și cu ajutorul acestor alimente, putem duce o viață sănătoasă într-un corp hrănit și rezistent.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#estrogen, #nivel estrogen, #legume benefice , #sanatate