”Am eu omul meu care mă ajută, e oky”, formula cu care un țepar din Cluj a luat banii unor oameni ce se visau secretari de stat, cu mașină la scară

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 22:10
5882 citiri
”Am eu omul meu care mă ajută, e oky”, formula cu care un țepar din Cluj a luat banii unor oameni ce se visau secretari de stat, cu mașină la scară
Lăcătuș, bărbatul din Cluj care promitea joburi în minister contra unor sume de bani FOTO captură video/youtube

Un absolvent al Facultății de Studii Politice și Administrație Publică, consilier umanitar în cadrul unei fundaţii, mare ”țepar” în realitate, a fost condamnat la 4 ani și 5 luni de închisoare în regim de detenție, fiind găsit vinovat de trafic de influență printr-o decizie a Tribunalului Cluj.

Bărbatul, recidivist, fusese eliberat condiționat din închisoare de nu mai puțin de patru ori.

Deși este cunoscut în Cluj drept mare escroc, Daniel Gavril Lăcătuș tot a mai reușit să-și găsească mușterii pe care să-i ducă de nas, să le ia toți banii în schimbul unor promisiuni de angajare prin cine știe ce funcții înalte, la București.

17.500 de lei a reușit să câștige escrocul clujean doar din făgăduieli care nu s-au concretizat niciodată.

Lăcătuș are un talent de necontestat. Prinde oarecum din zbor discuțiile între diverși amici, apoi se bagă în vorbă promițându-le, atunci unde era cazul, că datorită anturajului în care se învârte poate rezolva orice problemă, evident în schimbul unor sume de bani deloc mici.

Unui amic pe care îl cunoscuse întâmplător la o petrecere i-a promis că-i poate obține licențe de taximetrie de la Primăria Cluj. Inițial i-a cerut pentru acest serviciu 3000 de lei, apoi o taxă de 450 de lei, apoi alți 3000 de lei, pentru că omul avea nevoie de două licențe și tot așa. L-a dus de nas luni de zile, până ce bărbatul a intrat la bănuieli și și-a cerut banii înapoi. Lăcătuș a contracarat cu o altă ofertă.

Un post călduț la Direcția de Drumuri și Poduri din Cluj. Individul prins în mreje s-a arătat interesat așa că i-a mai dat o altă sumă de bani, de data aceasta pentru a unge pe doamna de la Resurse Umane care făcea angajările. Mai mult decât atât, prietenul a acceptat să-i dea escrocului câteva zeci de mii de lei cu titlu de împrumut.

Lăcătuș avea tactică. Câștiga încrederea oamenilor prin atitudine. Intra în instituțiile statului fără să stea de vorbă cu portarul așa cum face un cetățean de rând, purta discuții ”importante” la telefon cu șefi din consiliile județene din Cluj, Constanța sau mai sus, cu șefi de cabinet ai unor secretari de stat cu care se lăuda că este prieten. Unui bărbat i-a cerut 2000 de lei ca să-l ajute să viziteze Senatul, atât de multă putere de convingere avea.

”Când ne întâlneam, obişnuia să vorbească la telefon şi ne lăsa impresia că vorbeşte cu primari, poliţişti sau alţi funcţionari, faţă de care ar avea influenţă”, a mărturisit una dintre victime. Se lăuda „că lucrează în PNL şi că este şi reprezentantul comunităţii rromilor din România şi din Europa de Est”, au explicat oamenii care în cele din urmă au realizat că au fost păcăliți.

Clienții, odată câștigați, erau studiați asiduu pe Facebook. Dacă cineva îi cerea ajutorul pentru o anumită problemă, Lăcătuș plusa. De exemplu, în cazul unui profesor de religie cu care intrase în vorbă, i-a promis că îi poate asigura un post de șef în Ministerul Educației cu mașină la scară.

Omul a crezut și a dat bani să obțină serviciul, mii de lei. Ca să-i câștige și mai mult încrederea, Lăcătuș se lăuda că a fost premiat chiar de șefii Bisericii Ortodoxe Române și chiar că ar fi primit medalie şi de la Patriarh. Ca să arate că nu minte, le trimitea oamenilor fotografii cu el vizitând cimitire și biserici, iar mulți îl credeau, acceptând să-i dea bani pentru a-și rezolva necazurile cu intervenții ”de sus”.

„Am eu omul meu care mă ajută, e oky”. Când cei cu care intra în ”afaceri” îi spuneau că sunt dispuși să meargă pe mâna lui, replica era „multi au mers și au ajuns bine”. În realitate, cei care au dat bani să ajungă bine au rămas și fără loc de muncă și fără bani.

Tribunalul Cluj este instanța care a dat ultima condamnare în cazul acestui individ, închis anterior pentru înșelăciuni și chiar tâlhărie. Pedeapsa de 4 ani și 5 luni dată de judecătorii clujeni nu este definitivă.

"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
Mihai Tatulici (75 ani), unul dintre cei mai influenți oameni de televiziune după 1990, s-a retras definitiv acum 11 ani. El a refuzat să revină, în ciuda propunerilor pe care le-a avut,...
Reducerea cheltuielilor în timpul pensionării: la ce trebuie sa renunți
Reducerea cheltuielilor în timpul pensionării: la ce trebuie sa renunți
Pensionarea este momentul în care poți să te bucuri de roadele muncii tale, dar în multe cazuri este o provocare pentru a găsi modalități să faci economii. O modalitate eficientă de...
#escroci, #escroc, #Cluj, #tepar, #bani, #Ministerul Educatiei, #secretar de stat , #coruptie