Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

5 sfaturi pentru tratamentul și prevenirea escarelor

Advertorial
Joi, 08 Septembrie 2022, ora 18:10
4612 citiri
5 sfaturi pentru tratamentul și prevenirea escarelor
FOTO: pexels.com

Escarele se numără printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă persoanele imobilizate la pat sau în scaun cu rotile. În lipsa unui tratament adecvat, acestea se pot transforma în răni deschise și apoi se pot infecta, punând astfel în pericol viața pacientului.

Aceste leziuni se mai numesc „ulcer de decubit” sau „ulcer de presiune”, pentru că apar mai ales în zone ale corpului unde oasele apasă pe piele o perioadă îndelungată, din cauza lipsei de mișcare. Cel mai des sunt afectate șoldurile, fesele, gambele și umerii.

Printre cauzele escarelor trebuie menționată în special întreruperea fluxului de sânge din zonele care sunt supuse la presiune pentru mult timp, din cauza poziției neschimbate - întins pe spate sau în șezut. Pentru că nu mai primește nutrienții de care are nevoie, pielea începe să cedeze și apar rănile.

Chiar dacă escarele sunt destul de greu de îngrijit, există metode prin care disconfortul pacientului poate fi atenuat, iar complicațiile pot fi prevenite. Prezentăm în acest articol câteva sfaturi utile pentru persoanele care au grijă de vârstnici sau de bolnavi imobilizați.

1. Reducerea presiunii asupra pielii afectate

Cea mai eficientă metodă pentru tratarea, dar și pentru prevenirea escarelor, este reducerea presiunii asupra zonelor afectate. Acest lucru poate fi realizat prin schimbarea regulată a poziției pacientului, cât mai des posibil. Pentru ca bolnavul să poată fi mișcat mai ușor, poate fi folosită o saltea specială, ușor de curățat, care protejează pielea sensibilă.

2. Curățarea rănilor

Dacă au apărut deja răni, este important ca pielea afectată să fie corect îngrijită. Primul pas îl reprezintă menținerea igienei, prin spălarea cu apă și produse dezinfectante speciale pentru escare. Apoi, o asistentă cu experiență sau un medic trebuie să îndepărteze țesutul mort, astfel încât pielea să se poată vindeca mai repede și să fie prevenite infecțiile.

3. Folosirea unor materiale moi

Orice material care intră în contact cu pielea afectată de escare, indiferent dacă este lenjerie de pat sau îmbrăcăminte, trebuie să fie moale și curat. În acest fel pot fi prevenite iritațiile și agravarea rănilor. Evident, hainele și lenjeria trebuie să fie schimbate des, pentru că menținerea igienei este esențială în cazul persoanelor imobilizate.

4. Aplicarea unor pansamente hidroactive

După spălarea și dezinfectarea delicată a zonei afectate, peste escare pot fi aplicate niște pansamente speciale, hidroactive. Acestea au o compoziție deosebită, care ajută la hidratarea pielii și previn formarea de noi leziuni. Un medic dermatolog este cel mai indicat să recomande produsul potrivit în acest sens, în funcție de stadiul în care se află escarele pacientului.

5. Asigurarea unei diete sănătoase

Un bolnav imobilizat are mare nevoie de o dietă corectă și echilibrată, bogată în nutrienți. Vitaminele și mineralele susțin sistemul imunitar, astfel încât vindecarea rănilor poate avea loc mai repede. Sunt recomandate în special alimentele care conțin vitaminele A, E, dar și zinc și seleniu, elemente esențiale pentru o circulație bună a sângelui și pentru hidratarea pielii.

Recomandările menționate mai sus ajută la prevenirea complicațiilor cauzate de escare și pot chiar să încetinească formarea leziunilor de presiune. Este important ca bolnavul să beneficieze de cea mai bună îngrijire posibilă și să fie constant supravegheat, astfel încât orice schimbare a stării sale de sănătate să poată fi observată din timp.

Referințe:

Mayo Clinic Staff, „Bedsores (pressure ulcers)”

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bed-sores/diagnosis-treatment/drc-20355899. Published April 19, 2022. Accessed September 6, 2022

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#escare, #prevenire escare, #cauze escare, #tratare escare , #stiri sanatate