Fenomenul ce a adus noaptea pe Pământ: Omenirea poate fi salvată de o invenție revoluționară VIDEO

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 05:04
10090 citiri
Fenomenul ce a adus noaptea pe Pământ: Omenirea poate fi salvată de o invenție revoluționară VIDEO
Erupțiile vulcanice pot fi prezise cu ajutorul unor spectometre FOTO: IE

Un studiu publicat în martie 2022 de către oamenii de știință în revista Climate of The Past trăgea un semnal de alarmă omenirii: fenomenul ce a adus noaptea pe Pământ se poate repeta. Însă acum, o nouă cercetare anunță o invenție revoluționară, o metodă care poate prezice erupțiile vulcanice, realizată de către experții de la Universitatea din Tokyo, Japonia.

Un nou studiu de șapte ani al cercetătorilor japonezi, publicat pe 21 noiembrie 2022 în revista Nature Scientific Reports, dezvăluie că variațiile ale izotopilor specifici legați de zgura magmatică pot fi folosite pentru a prezice erupțiile vulcanice, potrivit Interesting Engineering.

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a folosi raportul de atomi din gazele specifice create de craterele vulcanice pentru a detecta ce se întâmplă cu magma adâncă de dedesubt.

NASA confirmă o descoperire neașteptată din ultimii 20 de ani: În Triunghiul Bermudelor, epava unei navete spațiale VIDEO

Erupțiile vulcanice sunt periculoase și dificil de prezis. Astfel, erupția de pe muntele Tambora din 1815, un eveniment care a fost unul cataclismic, a blocat razele Soarelui mai mult de un de zile, aducând noaptea pe tot Pământul și o perioadă de răcire globală.

Oamenii de știință arată acum că pot determina cât de fluentă este o magmă observând schimbări în raportul dintre argon-40 și heliu-3. Astfel se poate prezice probabilitatea unei erupții vulcanice catastrofale.

Profesorul Hirochika Sumino de la Universitatea Tokyo din Japonia și coautor al studiului a explicat într-un comunicat de presă: „Știam că raportul izotopului de heliu se schimbă ocazional de la o valoare scăzută, similară cu heliul găsit în scoarța terestră, la o valoare mare, ca cea din mantaua Pământului, când activitatea magmei crește”.

Dar nu știam de ce aveam mai mult heliu derivat din manta în timpul tulburărilor magmatice”, a adăugat el. Echipa a monitorizat gazele din șase cratere din jurul vulcanului activ Kusatsu-Shirane timp de 7 ani. Aici au luat probe din 2014 până în 2021 la intervale de câteva luni.

Descoperire neobișnuită la 2 kilometri adâncime sub Antarctica: Corpuri extraterestre găsite ascunse în gheață VIDEO

După colectarea probelor, s-au întors la laborator și au folosit instrumente de ultimă oră numite spectrometre de masă de gaz nobil pentru a le evalua. Datorită acestui fapt, ei au putut determina cu precizie compozițiile izotopice, inclusiv izotopi precum heliul-3, care se găsesc de obicei în abundență mai mare în mantie decât în crustă sau în aer.

„Am reușit să detectăm modificări ale raportului argon-40/heliu-3 derivat din magmă, legate de schimbările magmatice. Folosind modele computerizate, am dezvăluit că raportul reflectă cât de mult se precipită magma subterană, formând bule de gaze vulcanice care se separă de magma lichidă”, a spus Sumino.

„Acum dezvoltăm un spectrometru de masă portabil pentru monitorizarea la fața locului, în timp real, a raporturilor izotopilor gazelor nobile”, a explicat expertul japonez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#eruptii vulcanice catastrofale, #eruptii vulcanice, #eruptii vulcanice majore, #eruptii vulcanice puternice, #supervulcani periculosi , #fenomen