Oamenii de știință avertizează: Fenomenul ce a adus noaptea de peste un an pe Pământ, se poate repeta VIDEO

Marti, 22 Martie 2022, ora 02:00
12322 citiri
Oamenii de știință avertizează: Fenomenul ce a adus noaptea de peste un an pe Pământ, se poate repeta VIDEO
Erupția puternică a vulcanului Kilauea din Hawaii FOTO: Science

Un studiu publicat pe 15 martie 2022 de către oamenii de știință din Danemarca, Elveția, Italia, Marea Britanie și Canada în revista Climate of The Past trage un semnal de alarmă omenirii. Experții au dezvăluit că cercetările din straturile geologice de la poli au demonstrat faptul că au existat 25 de erupții vulcanice uriașe în ultimii 2.500 de ani, iar un nou cataclism similar celui de la Tambora din 1815 s-ar putea repeta în 100-300 de ani.

Experții de la Universitățile din Copenhaga, Berna, Florența, Cambridge și Manitoba au studiat formarea nucleelor de gheață în aproximativ 60.000 de ani de istorie, din apropierea ambilor poli ai Pământului (în Antarctica și Groenlanda), descoperind semnele a mii de erupții vulcanice din această perioadă, potrivit Science Alert.

Cercetătorii au descoperit că în Antarctica au fost înregistrate 737 de erupții vulcanice, iar în Groenlanda 1.113. Un total de 85 de erupții au fost suficient de mari pentru a lăsa dovezi adânci în urmă, în istorie, la ambii poli ai planetei noastre.

”Pentru a reconstrui erupțiile vulcanice antice, nucleele de gheață oferă câteva avantaje față de alte metode. Ori de câte ori are loc o erupție vulcanică cu adevărat mare, acidul sulfuric este aruncat în atmosfera superioară, care apoi este distribuit la nivel global, inclusiv în Groenlanda și Antarctica.

Astfel, putem evalua dimensiunea unei erupții analizând cantitatea de acid sulfuric care a căzut”, a spus fizicianul Anders Svensson de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, unul dintre autorii principali ai studiului.

Folosind indicele de explozie vulcanică (VEI – Volcanic Explosivity Index), care variază de la un minim de 1 și până la un maximum de 8, echipa a găsit 69 de erupții vulcanice care au depășit-o pe cea de la muntele Tambora din 1815 (VEI 7), un eveniment care a fost unul cataclismic și care a blocat razele Soarelui mai mult de un de zile, aducând noaptea pe tot Pământul și o perioadă de răcire globală.

Din cele 69 de erupții gigantice include și una din Lacul Taupo, Noua Zeelandă, acum 26.500 de ani (VEI 8) și una în Toba, Indonezia din urmă cu 74.000 de ani.

Fenomen șocant anunțat de fizicieni renumiți: Există un alt univers, care merge înapoi în timp VIDEO

În comparație, erupția vulcanului Eyjafjallajokull din 2010 din Islanda a fost încadrată la nivelul 4 VEI, în timp ce erupția Puyene-Cordon Caulle din Chile din 2011-2012 a ajuns la categoria 5 VEI.

Experții au constatat că erupțiile de la nivelul 7 VEI au loc la aproximativ o dată sau de două ori în fiecare o mie de ani, astfel că s-ar putea să nu mai avem mult de așteptat pănă la o nouă erupție VEI 7, la fel ca la Tambora în 1815.

NASA a desigilat o capsulă a timpului de pe Lună din 1972: ”Au stat cuibăriți împreună, ca niște păpuși rusești” VIDEO

În ceea ce privește următoarea erupție monstruoasă, la cel mai ridicat nivel 8 (VEI 8), ea ar putea avea loc pe Pământ peste o sută de ani sau câteva mii de ani.

Cercetarea este mai mult decât o lecție de istorie. Miezurile de gheață analizate au captat și temperaturile de dinainte și de după erupțiile vulcanice, oferindu-ne o imagine asupra efectului lor asupra climei globale. Cele mai mari evenimente pot provoca răcirea climei timp de 5-10 ani, după erupția propriu-zisă.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#eruptii vulcanice catastrofale, #eruptie vulcanica, #Tambora, #vulcanul Tambora, #cataclisme, #catastrofe globale , #fenomen