Erupțiile solare pot afecta grav viața pe Pământ: Catastrofă la nivel mondial VIDEO

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 02:00
5898 citiri
Erupțiile solare pot afecta grav viața pe Pământ: Catastrofă la nivel mondial VIDEO
Bezna totală se va instaura în orașele lumii la o erupție solară majoră FOTO: NASA

Mai mulți oameni de știință de la Laboratorul Rutherford Appleton, Marea Britanie și Universitatea Beihang din Beijing, China au realizat un studiu bazat pe observațiile misiunilor spațiale ale ESA, în care au constatat că furtunile geomagnetice solare pot amenința grav viața de pe Pământ.

Fluxurile vântului solar produc schimbări bruște ale câmpului magnetic din apropierea planetei noastre și pot provoca deteriorarea gravă a rețelelor electrice, de comunicații prin satelit și de internet din întreaga lume, potrivit Sci Tech Daily.

Magnetosfera este o regiune sub formă de lacrimă din spațiu, care începe la aproximativ 65.000 de kilometri de Pământ și se întinde până la peste 6 milioane de kilometri.

Aceasta se formează prin interacțiunile dintre câmpul magnetic al Pământului și vântul solar care vine de la astrul nostru. Ele sunt extrem de dinamice și cuprind configurații complicate de câmp magnetic și sisteme de curent electric.

Anumite condiții solare, precum furtunile și erupțiile, pot face ravagii magnetosferei Pământului, perturbând hardware-ul spațial (sateliți), rețelele de comunicații de la sol, dar și rețelele electrice.

Cercetătorii s-au folosit de datele obținute de misiunea Cluster a Agenției Spațiale Europene (ESA), formată din patru sonde, care au dezvăluit din cosmos secretele mediului nostru magnetic din 2000 și până astăzi.

Extincția în masă a început pe Pământ, anunță savanții din America. Când au avut loc celelalte cinci VIDEO

Ulterior, o altă misiune Esa, denumită Swarm, a utilizat alți trei sateliți de cercetare pentru a înțelege cum este generat câmpul magnetic al Pământului prin măsurarea semnalelor magnetice care provin din nucleu, manta, crustă și oceanele planetei, precum și din ionosferă și magnetosferă.

Cercetările, care au fost publicate în revista Geophysical Research Letters, au stabilit legătura dintre furtunile solare și perturbațiile magnetice de la nivelul solului, care conduc ”curenții geomagnetici induși” pe și sub suprafața Pământului.

Don’t Look Up! NASA avertizează că 5 asteorizi se îndreaptă în direcția Pământului în ianuarie 2022 VIDEO

S-a observat că fenomenul determină explozii rapide de ioni care călătoresc cu viteze de peste 150 de kilometri pe secundă. ”Am putut să confirmăm că perturbațiile intense ale câmpului magnetic din apropierea Pământului sunt legate de sosirea fluxurilor masive ale erupțiilor solare venite din spațiu”, a spus Malcom Dunlop de la Rutherford Appleton Laboratory din Marea Britanie.

Aceste particule încărcate pot deteriora grav rețelele de comunicații, de internet și sistemele de navigație, cum ar fi GPS-ul și sateliții, dar și rețelele electrice, așa cum s-a întâmplat la Quebec, în 1989, când în întreaga provincie din Canada s-a produs ”o pană de curent majoră” și milioane de oameni au stat în beznă, 12 ore, conform NASA.

În asemenea situație, toate instituțiile care depind de tehnologie și energie electrică, precum bănci, spitale, telecomunicații, centrale nucleare și multe altele, vor fi grav afectate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#eruptii solare, #furtuni solare, #eruptii solare efecte Terra, #retele electrice, #Internet, #retele comunicatii, #catastrofa naturala , #fenomen