Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cea mai mare erupție vulcanică înregistrată în istorie. La câți zeci de kilometri s-a ridicat colosala coloană record VIDEO

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 02:22
10804 citiri
Cea mai mare erupție vulcanică înregistrată în istorie. La câți zeci de kilometri s-a ridicat colosala coloană record VIDEO
Erupția vulcanului din Tonga s-a ridicat până la cea mai mare înățime din istorie FOTO: NPR

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Oxford din Marea Britanie a identificat cea mai mare erupție vulcanică pe înălțime din istorie, publicând rezultatele măsurătorilor de precizie, într-un studiu din revista Science, pe 3 noiembrie 2022.

Aceasta s-a înregistrat cu ocazia erupției vulcanului submarin din Tonga, care a aruncat o cantitate uriașă de lava, cenușă și rocă în atmosferă.

Gigantica erupție vulcanică subacvatică din Tonga a scos la iveală cea mai înaltă coloană de acest gen înregistrată vreodată în istorie, potrivit Live Science.

Turnul de cenușă, praf și vapori de apă care s-a format a atins 35,4 mile (57 de kilometri) deasupra nivelului mării și a fost prima coloană care a ajuns în mezosferă, al treilea strat al atmosferei Pământului, undeva până la ”Dumnezeu”, făcând o comparație literară.

Experții au făcut o descoperire neobișnuită: O altă modalitate de a măsura timpul, fără ceasuri

Pe 15 ianuarie 2022, vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, un con submarin aflat la 40 de mile (64 km) nord de insula principală Tongatapu din Tonga, a erupt brusc. Explozia a fost cea mai puternică explozie de pe Pământ din ultimii peste 30 de ani, cu o forță echivalentă cu 100 de bombe de la Hiroshima, Japonia, din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe 6 august 1945.

Evenimentul energetic a declanșat un tsunami care a ajuns până în Japonia și a generat unde de șoc atmosferice care au făcut ca atmosfera să sune ca un clopoțel.

Erupția colosală a doborât deja o serie de recorduri: explozia cutremurătoare a Pământului a generat cele mai rapide valuri atmosferice înregistrate vreodată, în plus a declanșat un record de 590.000 de fulgere.

Descoperirea ce înfierbântă mințile oamenilor: NASA vânează o comoară spațială mai valoroasă decât economia globală VIDEO

De asemenea, vulcanul a scos mai mulți vapori de apă decât orice altă erupție înregistrată, ceea ce ar putea slăbi stratul de ozon și încălzi planeta ani de zile.

Acum, noul studiu al Universității Oxford, publicat pe 3 noiembrie 2022 în revista Science, a descoperit că, coloana vulcanului a fost cea mai înaltă înregistrată vreodată, atingând un vârf de 57 de kilometri înălțime. Deținătorul recordului anterior a fost erupția din 1991 a Muntelui Pinatubo din Filipine, care s-a extins la 40 km deasupra nivelului mării la cel mai înalt punct.

„Este un rezultat extraordinar, deoarece nu am văzut niciodată un nor de un tip atât de înalt până acum”, a declarat autorul principal al studiului Simon Proud, un om de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#eruptie vulcanica, #eruptie vulcanica tonga, #vulcanul tonga, #Tonga, #cea mai mare eruptie vulcanica, #vulcan submarin , #fenomen