O catastrofă naturală poate lovi puternic întreaga lume: Dezastrul global ar costa omenirea 2510 de miliarde de dolari

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 01:14
8732 citiri
O catastrofă naturală poate lovi puternic întreaga lume: Dezastrul global ar costa omenirea 2510 de miliarde de dolari
Erupția vulcanului Marapi poate provoca un dezastru apocaliptic global FOTO: BBC

Catastrofele naturale nu pot fi oprite, iar una dintre ele s-ar putea produce în viitor, declanșând un dezastru apocaliptic.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge atenționează într-un studiu că este posibil ca vulcanul Merapi din Indonezia să declanșeze un haos global. O erupție uriașă a acestuia ar închide Strâmtoarea Malacca, care asigură 40% din comerțul mondial și ar provoca anomalii climatice, care ar costa lumea aproximativ 2510 miliarde de dolari.

Vulcanul Merapi, care se află în largul coastei Indoneziei, ar putea duce la prăbușirea economiei globale, iar experții avertizează că urmează să erupă în viitor. Strâmtoarea Malacca, care se află la doar câțiva kilometri de vulcan, este o cale navigabilă prin care trec anual 90.000 de nave, potrivit Daily Mail.

Vulcanul cu o înălțime de 2.910 metri ar arunca un nor de cenușă la 34 de kilometri deasupra rutei care servește la 40% din comerțul global, împreună cu ”trimiterea” Pământului într-o iarnă vulcanică timp de trei ani.

Cel mai mare avion din lume construit vreodată, testat în SUA: Aeronava a bătut un nou record VIDEO

Scăderea dramatică a temperaturii ar duce la penurie globală de alimente, inflație și anomalii climatice, potrivit unui avertisment dur al cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge. Și aceste dezastre ar costa lumea aproximativ 2,51 trilioane de dolari.

Echipa de experți de la Universitatea din Cambridge a efectuat un raport publicat în revista Nature, care detaliază potențialele scenarii de apocalipsă pentru momentul în care Muntele Merapi se trezește cu furie.

Norul de cenușă va fi transportat la kilometri distanță de vulcan către diferitele aeroporturi din Indonezia, Malaezia și Singapore, oprind toate activitățile aviatice.

Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Ultima erupție majoră a vulcanului a avut loc pe 29 mai 2006, care a declanșat un cutremur dezastruos, care a ucis cel puțin 3.000 de oameni. Pe Java, doi vulcani, Semeru și Merapi, au erupt recent. În strâmtoarea Sunda, care separă Java de Sumatra, se află Krakatoa, iar mai la vest se află Tambora, a cărei erupție din 1815 a cauzat pierderea recoltei în Europa și în estul Statelor Unite.

O nouă erupție a muntelui Merapi, au sugerat experții, ar putea produce nori de cenușă și praf fin - fragmente de rocă aruncate în aer - care ar pluti peste strâmtoarea Malacca spre Singapore și Malaezia.

„Temperaturile medii globale vor scădea cu 1°C timp de până la trei ani, în cazul erupției uriașe a vulcanului Marapi, ceea ce duce la anomalii climatice severe care duc la deficite majore de alimente la nivel mondial”, a spus Lara Mani, vulcanolog de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#eruptie vulcan, #eruptie vulcan Indonezia, #vulcan indonezian Merapi, #eruptii vulcanice catastrofale, #dezastre naturale , #stiri mediu