Eroul român din al Doilea Război Mondial. Cum s-a sacrificat Eftimie Croitoru pentru salvarea unui pod construit peste râul Tisa

Autor: N.G.
Luni, 11 Aprilie 2022, ora 03:40
6153 citiri
Eroul român din al Doilea Război Mondial. Cum s-a sacrificat Eftimie Croitoru pentru salvarea unui pod construit peste râul Tisa
Eftimie Croitoru a salvat cu prețul vieții podul de pontoane de pe râul Tisa FOTO / arhivă

Unul dintre eroii români din cel de-al Doilea Război Mondial a fost Eftimie Croitoru. Avea doar 30 de ani în ziua în care s-a sacrificat pentru a salva un pod de pontoane construit de militarii români în Ungaria, în noiembrie 1944.

Soldatul Eftimie Croitoru, încadrat în Compania 18 Poduri Râuri din cadrul Armatei a 4-a, a participat la eliberarea nord-vestului României, finalizată la 25 octombrie 1944.

La începutul lunii noiembrie 1944 trupele române au construit un pod de pontoane peste Tisa, în apropierea localității Tiszalök. Condițiile de lucru erau foarte grele: apele erau umflate și creșteau permanent, iar deplasarea militarilor era grea atât din cauza curentului puternic al râului, cât și al malurilor pline de nămol.

Lucrările de construcție au început în ziua de 16 noiembrie 1944 și s-au terminat în dimineața zilei următoare, când podul a fost dat în funcțiune și au început să circule pe el coloane militare ce se îndreptau spre vest. Trupele inamice germane, aflate pe malul drept la câțiva kilometri în amonte, au dezlănțuit un foc de artilerie împotriva podului, dar compania de pontonieri l-a apărat cu dârzenie, iar apoi a lansat pe apă bușteni și plute din rădăcini. O plută mare din bușteni a fost trasă la mal cu greutate prin intervenția câtorva zeci de militari.

În cursul aceleiași zi, inamicul a încercat să arunce podul în aer prin lansarea în apă de mine plutitoare. Ostașii Regimentului 15 infanterie aflați la câteva sute de metri în amonte de pod au pescuit în dimineața zilei de 17 noiembrie 1944 câteva plute ce conțineau mine. Distrugerea podului ar fi creat o situație grea trupelor române care luptau în acea zonă, tăind legătura cu sursele de aprovizionare și cu trupele care putea să le vină în ajutor.

Apropiindu-se seara au fost instalate posturi de observație și protecție pe malurile Tisei, iar pe pod și la capetele acestuia au fost dispuși ostași pontonieri ce aveau misiunea de a dirija cu căngile printre pontoane corpurile plutitoare care veneau pe râu. În noaptea de 17 noiembrie 1944, pe o ploaie deasă, amestecată cu zăpadă, soldații Eftimie Croitoru și Gheorghe Stan se aflau în serviciul de pază. În jurul orei 21 grupele de pontonieri aflate în amonte au observat primele mine, iar ostașii aflați în bărci au prins și adus la mal câteva mine, în timp ce altele au fost purtate de curent la mal.

Una dintre mine a scăpat și a continuat să se îndrepte către pod, în strigătele disperate a câtorva zeci de militari. Atunci când mina s-a apropiat la circa 10 metri de pod, soldații Eftimie Croitoru și Gheorghe Stan au sărit pe pontonul către care se îndrepta mina și, conștienți de pericol, au lovit-o cu cangea și i-au declanșat explozia. Suflul exploziei l-a aruncat pe Eftimie Croitoru pe pod, făcându-l să se lovească puternic în cădere cu capul de parapet, în timp ce Gheorghe Stan a căzut rănit pe fundul pontonului. Podul, care era singura cale de comunicație a Corpului 6 armată, a fost salvat, dar explozia minei a cauzat moartea soldatului Croitoru și rănirea gravă a soldatului Stan.

Explozia a avariat câteva pontoane, care au fost înlocuite cu repeziciune. Trupul soldatului erou Eftimie Croitoru a fost înmormântat în cimitirul din Tiszalök, pontonierii scriindu-i pe mormânt: „Eroul soldat Croitoru Efimie, salvatorul podului de pe Tisa”.

Eftimie Croitoru a fost decorat „post-mortem” cu cea mai înaltă distincţie ostăşească de război „Virtutea militară” clasa I. În prezent, amintesc de jertfa eroului român de la Tiszalok numele unor străzi din mai multe oraşe ale ţării, remorcherul fluvial „Eftimie Croitorul” sau un traseu montan din munţii Bucegi (Traseul Soldat Eftimie Croitoru).

În 1972 a fost dezvelit bustul din marmură al acestui soldat creat de către sculptorul Marius Butunoiu. Bustul a devenit emblemă a unității militare 01750 din Turnu Măgurele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Încă trei aeronave de tip F-16, cumpărate de la Norvegia, au sosit în România. Au aterizat la Baza de la Câmpia Turzii FOTO
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în...
#erou, #razboi, #mondial, #Ungaria, #pod, #salvare, #sacrificiu, #Armata Romana , #armata