Greșelile de comunicare din campania de vaccinare. Medic: ”Au atribuit vaccinului proprietăți despre care se știa că sunt eronate”

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 03:45
9547 citiri
Greșelile de comunicare din campania de vaccinare. Medic: ”Au atribuit vaccinului proprietăți despre care se știa că sunt eronate”
Medicul Adrian Streinu Cercel, vaccinat de șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță FOTO:RoVaccinare

La începutul pandemiei toată lumea aștepta vaccinul anti-COVID pentru a ”reveni la viața normală”. Însă acum, la un an după ce primul român a primit prima doză de Pfizer, oamenii au tot mai multe dubii privind vaccinarea.

Pe măsură ce certificatul verde a fost introdus pentru majoritatea activităților de zi cu zi și se ia în calcul introducerea acestuia la locul de muncă, se adâncește și neîncrederea românilor în serul care ar putea să le salveze viața. Și nu sunt de vină teoriile conspirației și antivaxxeri ci, spun specialiștii, câteva ”erori” de comunicare.

Dr. Marius Geantă: ”În contextul Omicron devine obligatorie recalibrarea campaniei de vaccinare”

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat pentru Ziare.com de ce tot mai puțini români se vaccinează în prezent deși vaccinul este dovedit că oferă cea mai mare protecție față de formele grave de boală și deces.

”În contextul expansiunii variantei Omicron, care pune sub semnul întrebării protecția obținută prin administrarea uneia sau a două doze de vaccin, devine obligatorie recalibrarea campaniei de vaccinare, ținând cont de capacitatea Omicron de a ocoli protecția oferită de orice altă variantă decât vaccinarea cu 3 doze sau trecerea prin boală plus administrarea a trei doze.

În aceste două situații, protecția oferită față de infecție trece de 70%, iar protecția oferită față de apariția formelor grave și a decesului este de așteptat să depășească 80%. Date inferioare (deși comparația comportă unele riscuri) celor pe care le aveam în urmă cu un an, când primele vaccinuri bazate pe ARNm erau autorizate: protecție de peste 95% față de posibilitatea de a face o formă gravă de boală sau de apariție a decesului.

De la aceste date a pornit campania de vaccinare, care însă a condus la câteva erori greu de reparat și care vor atârna greu în deciziile de re-calibrare absolut necesare”, a explicat dr. Marius Geantă.

”Mesajul principal s-a auzit sporadic”

Specialistul mai spune că mesajul principal, și anume “vaccinurile te protejează peste 95% de formele grave de infecție și de deces”, s-a auzit relativ sporadic, deși corespundea temerilor unei mari părți a populației (teamă de internare în spital, de a face forme grave, teamă de a deceda din cauza Covid-19), dar corespundea și realității științifice incontestabile.

”Mesajele dominante au fost însă cele care au atribuit vaccinului proprietăți fie despre care se știa din start că sunt eronate (“umăr la umăr oprim pandemia”), fie despre care se știa sau era relativ ușor de anticipat că nu pot persistă în timp (vaccinul îți readuce viață de altădată, de exemplu poți merge din nou la restaurant dacă te vaccinezi - desigur, nu după ora 21, cum a fost cazul când au apărut restricțiile din valul 4)”, a mai spus expertul.

Informațiile au venit de la politicieni, nu de la medici. Campania de acum, probabil încă un eșec

Se pare însă că nu medicii au fost băgați în față să vorbească despre vaccin și vaccinare ci mulți politicieni și alte persoane care nu au legătură cu medicina și-au dat cu părerea ar fi dus la o neîncredere a populației în vaccin și la alimentarea teoriilor conform cărora se dorește manipularea maselor prin administrarea serului.

Doctorul Marius Geantă mai este de părere că, ”o altă problemă a campaniei a fost bruiajul de la începutul anului, care cerea cu insistență implicarea unor lideri de opinie non-medicali (într-o faza în care oamenii așteptau - și mulți așteaptă și acum) că informațiile despre vaccin să vină de la medici, dar și bruiajul din toamna, când spațiul public a fost invadat de campanii cu influenceri medicali, dar a căror singură contribuție a fost la amplificarea infodemiei, prin recircularea unor teme care aveau relevanță în urmă cu un an. Cifrele, în ambele situații, vorbesc de la sine”.

Mai mult, potrivit specialistului, este posibil ca nici campania din prezent să nu aibă succes.

”Campania în derulare acum, finanțată de Comisia Europeană, va fi probabil încă un eșec previzibil (dar merită o discuție separată, anul viitor)”, a mai precizat medicul.

200.000 de oameni s-au retras de pe platforma de vaccinare

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină mai spune că sute de mii de oameni s-au retras de pe platforma de vaccinare unde se programaseră pentru serul de la AstraZeneca tot din cauza lipsei informațiilor corecte.

”Probabil momentul cheie al pierderii încrederii în campanie a fost perioada de câteva zile în care peste 200.000 de oameni s-au retras din platforma, unde erau înscriși pentru vaccinarea cu produsul AstraZeneca, din cauza că prea puțini am explicat limpede ceea ce era de explicat: că acele efecte adverse, trombozele rare și grave, existau cu adevărat, dar apăreau la puțini oameni, și în niciun caz toți cei cu risc în general pentru boli trombotice ar fi fi făcut acele tromboze totuși rare și grave (după cum arată, de altfel, și datele colectată de atunci și până acum).

Poate că, dacă s-ar fi auzit un astfel de mesaj, în acel moment critic, numărul celor care urmau să renunțe ar fi fost mai mic și, în general, încrederea în campania de comunicare s-ar fi conservat”, a explicat specialistul.

Marea provocare: Vaccinarea completă înseamnă trei doze

Iar situația nu este încurajatoare pentru că în curând, schema completă de vaccinare COVID va însemna trei doze.

”Ce urmează însă va reprezenta o provocare și mai mare, pentru că datele de acum (și primele indicii oferite de Comisia Europeană) ne arată că, în curând, vaccinare completă va însemna vaccinare cu 3 doze, iar riscul de a te infectă cu Omicron este mai mare decât era riscul de a fi vaccinat cu două doze și de a te infectă cu Alfa sau Delta. În acest moment, România are doar aproximativ 1,9 milioane de persoane vaccinate cu 3 doze, din totalul de 7,9 milioane persoane care au primit măcar o doză.

Mesajul rămâne clar în continuare: trebuie să te vaccinezi pentru că astfel te pui la adăpost, cu mare probabilitate, de formele grave de boală și de deces. Restul (parte din “revenim la viață normală”) realmente sunt chiar niște detalii, într-o situație epidemiologică atât de complexă și în continuă transformare cum este pandemia”, a mai explicat medicul Marius Geantă.

Proteste anti-certificat verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că decizia în privinţa introducerii certificatului verde COVID va fi una politică, după un consens în cadrul coaliţiei de guvernare.

"Oamenii sunt incitaţi, nu sunt informaţi absolut deloc şi ei au protestat împotriva a ceva despre care cred că nu aveau prea multe informaţii. Eu cred că trebuie să fim echilibraţi, dar trebuie să fim şi responsabili pentru sănătatea publică.

Ideea este următoarea: decizia va fi politică. Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliţiei. Eu, ca ministru al Sănătăţii şi ca profesionist în sănătate, ca şi colegi mei din PSD, sprijin această iniţiativă. Rămâne ca ceilalţi parteneri ai noştri din coaliţie să accepte această soluţie sau să o îmbunătăţească, dar trebuie să găsim o soluţie, astfel încât noi să fim pregătiţi înainte de valul pandemic", a afirmat Rafila, la Parlament.

Marți, sute de oameni au rupt porțile Palatului Parlamentului și au intrat în curtea instituției protestând față de propunerea introducerii certificatului verde la locul de muncă.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#erori de comunicare, #greseli informare vaccin, #campanie de vaccinare romania, #vaccin COVID , #vaccinare covid Romania