Eroii, precum cicatricile, arată de câte ori liderii au fost incompetenți

Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 12:392900 citiri
Eroii, precum cicatricile, arată de câte ori liderii au fost incompetenți

Nassim Nicholas Taleb, în "Lebăda neagră", demonstrează că marii eroi/salvatori/învingători sunt o consecință a îndepărtării/ignorării micilor specialiști/pricepuți/experți: odată ce lucrurile (lipsite de funcționarea normală) o iau razna, apare necesitatea redresării și rolul salvatorului poate să fie ocupat de... erou!

Paradoxal, o societate în care TOȚI sunt oameni la locul lor (competenți, onești, cumpătați...) NU are crize, deci NU are eroi.

Eroii sunt o consecință a funcționării defecte... în amonte: cineva a furat armamentul, deci altcineva trebuie să lupte cu mâinile goale... cineva a stricat frânele și altcineva trebuie să oprească cu forța propriului corp răsturnarea vehiculului... cineva a trădat și altcineva a trebuit să își sacrifice familia ca să îi salveze pe ceilalți oameni... etc

Cu cât slăvim mai mulți eroi, cu atât avem mai mulți vinovați/incompetenți/hoți care au generat crize care i-au făcut pe necunoscuți... eroi.

PS. "Eroul este ciorapul de mătase pus în locul curelei de transmisie: în loc să ai piesa de rezervă în portbagaj, preferi să dai jos ciorapii doamnei de lângă tine."

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News