Erdogan refuză să rupă legăturile cu Hamas. „Este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo”

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 16:13
1898 citiri
Erdogan refuză să rupă legăturile cu Hamas. „Este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo”
Președintele Turciei FOTO / Hepta

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins sâmbătă, 2 decembrie, apelurile administraţiei americane ca țara sa să rupă legăturile cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Brian Nelson, subsecretar al Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare, a exprimat îngrijorarea "profundă" a Washingtonului cu privire la legăturile Ankarei cu Hamas în timpul unei vizite în Turcia în această săptămână.

Nelson a declarat că Statele Unite nu au detectat niciun flux financiar către Hamas prin intermediul Turciei de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de un atac fără precedent al Hamas în Israel la 7 octombrie, care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Dar a subliniat că Ankara a ajutat Hamas să acceseze fonduri în trecut şi a cerut Turciei să ia măsuri drastice împotriva unor potenţiale transferuri de fonduri viitoare.

Sâmbătă, preşedintele Erdogan a subliniat că Washingtonul era conştient de faptul că Turcia, spre deosebire de Statele Unite, nu consideră că Hamas este o organizaţie teroristă.

"În primul rând, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care a participat la alegeri ca partid politic şi le-a câştigat", a declarat el într-un text publicat de biroul său.

"Noi formulăm şi proiectăm politica noastră externă la Ankara doar pe baza intereselor Turciei şi a aşteptărilor poporului nostru", a continuat el.

"Sunt sigur că interlocutorii noştri recunosc eforturile constante şi echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize şi conflicte umanitare", a adăugat el.

Sâmbătă, armata israeliană a bombardat Fâşia Gaza pentru a doua zi consecutiv de la expirarea armistiţiului cu Hamas, care a dus la eliberarea a aproximativ o sută de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni şi la accelerarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

Ca represalii la atacul din 7 octombrie, Israelul a efectuat bombardamente devastatoare împotriva teritoriului palestinian şi a lansat o ofensivă terestră la 27 octombrie. Potrivit guvernului Hamas, peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu vârste sub 18 ani, au murit în loviturile israeliene începând cu 7 octombrie.

Un susţinător fervent al cauzei palestiniene, preşedintele turc a îmbrăţişat cauza Hamas pe măsură ce numărul victimelor palestiniene din Fâşia Gaza a crescut.

Şeful statului turc a calificat în mai multe rânduri Israelul drept un "stat terorist", descriind Hamas drept un "grup de eliberatori care îşi protejează pământul".

Israelul şi-a retras toţi diplomaţii din Turcia la sfârşitul lunii octombrie, în urma unei diatribe a lui Erdogan, care a acuzat Israelul de comiterea de "crime de război".

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Erdogan, #Turcia, #Hamas, #razboi Gaza , #Turcia