Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin: Rusia blocată, sub presiunea Statelor Unite

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 02:47
10078 citiri
Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin: Rusia blocată, sub presiunea Statelor Unite
Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin FOTO: Al Monitor

Războiul lui Putin din Ucraina a dus la impunerea de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Unele țări nu au aderat la aceste interdicții, însă acum președintele Turciei, Recep Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin, blocând importurile de petrol ale Rusiei din terminalul Dortyol, pe fondul presiunii intensificate a sancțiunilor Statelor Unite.

Global Terminal Services (GTS), care operează terminalul de dimensiuni medii Dortyol din Turcia, de la Marea Mediterană, a decis să nu mai accepte țiței de origine rusă pentru a evita posibile conexiuni cu petrol Moscovei, potrivit Oil Price.

„GTS a decis să întrerupă toate conexiunile posibile cu petrolul rusesc și a declarat în consecință clienților săi la sfârșitul lunii februarie 2024 că, chiar dacă nu există nicio încălcare a legilor, regulamentelor sau sancțiunilor, nu va accepta niciun produs de origine rusă sau niciun produs încărcat din porturile rusești ca măsură suplimentară la regulile de sancțiuni în vigoare”, a declarat compania pentru Reuters.

NATO a descoperit frica lui Putin: Loviturile care pot lovi intens în inima Rusiei

Toate importurile anterioare de petrol rusesc au fost în conformitate cu sancțiunile aplicabile, inclusiv cu plafonul de preț al G7 pentru țițeiul și produsele petroliere rusești, a adăugat GTS.

După ce anul trecut UE a interzis importurile de țiței și produse rafinate, Turcia a devenit unul dintre cei mai mari importatori de petrol rusesc.

Cu toate acestea, o amenințare recentă a sancțiunilor americane de a impune sancțiuni secundare firmelor financiare și altor intermediari care fac afaceri cu Rusia a dus deja la scăderea comerțului turco-rus, inclusiv cu petrol.

Arma cheie a Ucrainei împotriva lui Putin: Un milion de ”ucigași” vor da lovituri Rusiei

Comerțul dintre Rusia și Turcia a suferit un eșec de la sfârșitul lunii decembrie, unele plăți pentru mărfurile de petrol rusești importate au fost amânate, deoarece băncile intensifică verificările de conformitate în urma amenințării SUA de a sancționa instituțiile financiare pentru facilitarea afacerilor cu Rusia.

În decembrie, președintele american Joe Biden a emis un ordin executiv, care îl autorizează pe secretarul Trezoreriei, în consultare cu secretarul de stat, să impună eventual sancțiuni unei instituții financiare străine dacă se constată că aceasta a „realizat sau facilitat orice tranzacție semnificativă sau tranzacții pentru sau în numele oricărei persoane desemnate” în sancțiunile împotriva Rusiei.

Ca urmare a acestei noi amenințări de sancțiuni, plățile au fost întrerupte cu unele întârzieri observate în plățile pentru mărfurile de petrol pe care Turcia le importă din Rusia, au declarat luna trecută pentru Reuters mai multe surse care cunosc situația. Cu toată prietenia dintre Erdogan și Putin, acum situația se schimbă total în relațiile dintre Turcia și Rusia, sub presiunea Statelor Unite.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Erdogan Putin, #turcia rusia, #importuri petrol, #petrol Rusia, #petrol Turcia, #petrol rusesc, #sanctiuni Rusia SUA , #stiri afaceri