Oferta primită de un român pentru a instala o eoliană pe terenul său timp de 35 de ani. "Norocul a dat peste tine"

Sambata, 11 Februarie 2023, ora 04:00
212921 citiri
Oferta primită de un român pentru a instala o eoliană pe terenul său timp de 35 de ani. "Norocul a dat peste tine"
Eoliene pe un câmp FOTO Pixabay

Cele mai mari parcuri eoliene din România se regăsesc în zona de est a țării, în Dobrogea. La ora actuală, România are puțin peste 3.000 de megawați instalați în capacitatea de producție a energiei eoliene.

Acești 3.000 de MW reprezintă 16,5% din puterea totală instalată în România în capacitățile de producție de energie electrică, potrivit datelor ANRE.

În România s-au identificat cinci zone eoliene, în funcție de condițiile de mediu și topogeografice, luând în considerare nivelul potențialului energetic al resurselor de acest tip la înălțimea medie de 50 metri și peste.

Din rezultatele măsurătorilor înregistrate reiese că România se încadrează într-un climat continental temperat, cu un potenaial energetic ridicat, în special în zona litoralului și de coasta (climat blând), precum și în zone alpine eu platouri și văi montane (climat sever).

Contract pe 35 de ani, oferta primită de un român pentru instalarea unei eoliene

Un român a primit o ofertă de la o companie din domeniu pentru a monta pe terenul pe care îl deține o eoliană, timp de 35 de ani, după cum a scris într-o postare pe Facebook

"Astăzi m-a sunat cineva de la o companie de eoliene in legătură cu un teren ce-mi apartine si pe care vor să instaleze o eoliană precizând că s-au făcut masurători si ar fi interesat de parcela mea.

Ei mi-au oferit un preț în euro pe an, timp de contract 35 de ani!

Care ar fi prețul corect pentru a accepta? Și care ar fi dezavantajele pe care le-ar putea crea acest contract?", a întrebat acesta pe grupul Sfaturi de la avocați.

"Nu m-aş expune radiațiilor pentru niciun preț"

În comentarii, unii îi sugerează cum să negocieze contractul, alții îl invidiază sau își fac griji pentru sănătatea sa.

"Nu m-aş expune radiațiilor pentru niciun preț."

"Te asigur eu, eolienele nu au treabă cu 5G, Bill Gates, microcip, vaccin, George Soros și alții, sunt chiar utile și prietenoase cu mediul, personal prefer ca România să fie plină de eoliene, decât de termocentrale și centrale nucleare etc".

"Eolienele din România produc, în medie 150 - 200 de megawați-oră. Costul energiei eoliene este de 170 de euro pe megawatt/ oră, de aproape trei ori mai mult față de energia produsă de hidrocentrale. De aici ar trebui să începeți să calculați. Dacă este intravilan nu se merită. Dar să luați în calcul că din cauza acestor eoline multe păsări sunt omorâte și după 35 de ani va fi greu să îl folosiți în alte scopuri."

"500 euro pe lună. Așa plătesc cei cu antenele."

"În zona Dobrogea se plătesc cam 3000-3500 euro/ an + impozitul anual. Dacă se montează eoliene se scoate din circuitul agricol și e posibil să se încadreze la alt regim de impozitare. Vedeți la Dvs în zona care sunt tarifele / eoliene.

"Să nu fie chiria fixă pe mulți ani"

"Chiria să fie variată adică să nu fie chiria fixă pe mulți ani după 2-3 ani de contract mai adăugi două sute de euro la contract."

"Ei o vor fixă timp de 35 de ani", a precizat autorul postării.

"Dacă nu vor chirie variabilă trebuie cerut mai mult. De văzut și cum se va încadra terenul și ce impozit are cu eoliană. Trebuie avocat care să știe despre ce e vorba. Nu toți sunt documentați în astfel de probleme."

"Dacă e teren agricol, vedeți cât e arenda în zona maxim, și cereți un pic mai mult. Plus scrieți în contract să vă dea și ceva impozitului pe teren în plus, separat."

"Nu acceptați să vă dea suma fixă pentru 35 de ani! Spuneți măcar să vă indexeze anual cu indicele inflației! Și separat să vă plătească impozitul pe teren la primărie! Vă dați seama că din cauza inflației peste 10- 15ani suma primită drept chirie va fi derizorie!"

"Norocul a dat peste tine, lasă invidioșii să vorbească. Interesează-te să faceți o înțelegere amiabilă între ambele părți”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#eoliene, #teren, #oferta, #roman, #contract, #35 de ani, #pret, #dezavantaje , #energie eoliana