Planul "pompelor de căldură" livrate de SUA în Europa. Dispozitivele ar urma să compenseze lipsa gazului rusesc

Marti, 08 Martie 2022, ora 20:05
21429 citiri
Planul "pompelor de căldură" livrate de SUA în Europa. Dispozitivele ar urma să compenseze lipsa gazului rusesc
Energia și gazele s-au scumpit în întreaga lume. FOTO www.pexels.com

SUA are în plan să trimită în Europa, în perioada imediat următoare, un număr uriaș de pompe de căldură eficiente din punct de vedere energetic. Soluția se dorește a fi o variantă la gazul Rusiei, de care depind țările Europei în prezent în proporții mai mici sau mai mari.

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden a anunțat marți, 8 martie, interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Anunțul vine după ce Statele Unite au implementat deja o serie de măsuri economice pentru a sancționa Rusia, inclusiv prin impunerea de sancțiuni băncii sale centrale și oligarhilor apropiați de Putin.

”Interzicem toate importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. Gazele ruseşti nu vor mai fi acceptate în porturile SUA. SUA au decis să sprijine poporul ucrainean şi am clarificat faptul că nu vom susţine invazia rusă asupra Ucrainei. Am luat această decizie împreună cu partenerii noştri din întreaga lume, în special cu statele europene”, a spus Biden.

La rândul său, Marea Britanie va interzice importul de petrol din Rusia în semn de protest faţă de invazia asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, anunţul UE cu privire la o interdicţie similară pare să fie tot mai puţin probabil, din cauza temerilor legate de creşterea inflaţiei şi de eventuale represalii din partea Rusiei.

Embargoul petrolului reprezintă una dintre cele mai dure acțiuni de penalizare a Rusiei de către America de la începutul războiului. Și ar putea avea consecințe geopolitice enorme, deoarece prețul petrolului a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina, generând costuri uriașe pentru companii și consumatori.

Mișcarea făcută de SUA îl va priva pe președintele rus Vladimir Putin de una dintre principalele surse de venituri ale guvernului său. Însă riscă în același timp și un șoc pentru sistemul economic global, iar numeroase economii ar putea fi grav afectate.

Petrolul rusesc reprezintă aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Uniunii Europene, dar doar 3% din importurile Statelor Unite, notează The Washington Post.

În același timp, energia și gazele naturale continuă să se scumpească. Prețurile mai mari ale gazelor au impact în mai multe sectoare ale economiei. Companiile aeriene cresc și ele prețurile, transferând costurile mai mari către consumatori. Șoferii își schimbă comportamentul, reducând călătoriile, pentru a face economii. Și prețurile la produsele care sunt livrate cu camioane pot crește, de asemenea, creând un nou val de presiuni inflaționiste. În prezent, Rusia produce aproximativ 11% din petrolul mondial, sau aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi.

Bob McNally, consultant și președinte al Rapidan Energy Group, o firmă de cercetare a pieței energetice și fost oficial în administrația George W. Bush, spune că dacă SUA și Europa ar interzice importurile de energie rusă, va fi o recesiune globală.

„Este aproape stingher pentru economia globală dacă interzicem exporturile rusești de petrol... Singurul lucru ar fi distrugerea cererii, ceea ce ar însemna creșterea prețurilor zdrobitoare. Nu văd nicio ieșire”, afirmă el.

Oficialii europeni au anunțat marți că intenționează să reducă importurile de gaz rusesc, dar nu au ajuns la o interdicție completă.

Pe de altă parte, Casa Albă explorează opțiuni de a-și convinge partenerii din Europa să impună rapid și total embargoul asupra gazului și petrolului rusesc.

Înalți oficiali de la Casa Albă, arată Washington Post, au analizat în ultimele zile o serie de măsuri menite să umple golul lăsat în țările Europei de o potențială sancțiune radicală decisă de UE împotriva Rusiei.

Aceste măsuri prevăd, printre altele, extinderea masivă în SUA a producției de „pompe de căldură”, care să fie livrate urgent în Europa. În același timp, SUA ar urma să pună la dispoziția Europei rezervele sale de petrol, până la depășirea șocului inițial.

Piața europeană a pompelor de căldură, în creștere

De altfel, în ultimul deceniu, piața europeană a pompelor de căldură a crescut într-un ritm constant, în tentativa de a reduce dependența de gazul rusesc.

Rată anuală de creștere a fost de 10% din 2011 până în 2020, rezultând instalarea în Europa a un milion de pompe de căldură anual până în 2021, indicând o creștere a pieței de 39% față de 2020.

În următorul deceniu, până în 2030, jucătorii din domeniu estimează o accelerare reală a instalării anuale a pompelor de căldură care va ajunge până la 4 milioane, reprezentând o rată anuală de creștere de 20%. Cu alte cuvinte, 1 din 3 sisteme de încălzire instalate va fi o pompă de căldură, față de 1 din 10 în 2020.

Perspectivele pieței pentru pompele de căldură vor fi determinate de eforturile de decarbonizare a sectorului de încălzire, ceea ce va duce la o trecere către încălzirea din surse regenerabile și o creștere mai rapidă decât se aștepta a utilizării pompelor de căldură, apreciază companiile din domeniu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#energie, #gaze, #Biden, #Rusia, #pompa caldura , #criza energie