Apocalipsa prețurilor la energie și combustibili. Expert: ”Suntem exact în momentul de dinaintea crizei”

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 21:50
12575 citiri
Apocalipsa prețurilor la energie și combustibili. Expert: ”Suntem exact în momentul de dinaintea crizei”
Banii vor fi tot mai puțini, cheltuielile tot mai mari FOTO: Pixabay.com

Prețurile la combustibili par să scape de sub control iar acestea aduc un alt val de scumpiri la toate produsele și serviciile. În acest timp, guvernul mărește salariile bugetarilor din administrația locală.

Peste toate, experții spun că ne apropiem de momentul în care vom intra în criza economică iar vremurile ”de tristă amintire” în care ni se oprea lumina și căldura iarna vor veni din propria noastră inițiativă pentru că nu vom mai ține pasul cu scumpirile.

Vom face autostopul și vom stinge becurile

Sancțiunile impuse Rusiei cresc prețul petrolului iar odată cu acesta cresc și cele ale serviciilor și produselor. Românii vor face față din ce în ce mai puțin valurilor de scumpiri, iar acum vom trăi sau retrăi vremea comunismului în care se oprea curentul foarte des sau se lua căldura și apa caldă pentru a face economie. De această dată noi vom fi cei care vom decide să consumăm mai puțin.

”Pe măsură ce prețul petrolului continuă să crească din cauza acestui război economic dintre țările occidentale și Rusia în aceeași măsură, noi vom plăti din păcate factura acestui conflict. Prețul motorinei ar putea ajunge la 10 lei pe litru în condițiile în care toate țările exportatoare de petrol nu vor crește producția în perioada următoare.

Cu cât ne vom adânci în acest conflict economic, iar sancțiunile occidentale la adresa Rusiei se vor extinde în ceea ce privește embargoul impus petrolului importat din această țară, în aceeași măsură și prețurile carburanților vor crește”, a explicat consultantul economic Adrian Negrescu într-un interviu acordat Ziare.com.

Expertul este de părere că vom merge tot mai mult cu transportul în comun sau să folosim alte mijloace tradiționale de transport pentru a merge la serviciu sau în vacanțe sau oriunde avem nevoie

”Va scădea foarte mult consumul pentru că lumea nu își va mai permite să cumpere, ”să facă plinul” de motorină și benzină. În acest context este probabil ca românii să se întoarcă la transportul în comun, la autostop și la alte metode ”tradiționale” de a se deplasa la serviciu.

În ceea ce privește încălzirea, ar trebui să ne pregătim de acum pentru la iarnă, pentru facturile uriașe pe care le vom înregistra în sezonul rece, cum spune românul, să ne facem iarna car și vara sanie. Ar trebui să ne construim acea sanie de pe acum în condițiile în care prețurile vor continua să crească la nivel internațional pe măsură ce războiul din Ucraina va continua.

Cum putem să ne reducem consumul? Oprind robinetul. Din păcate, în iarna 2022-2023 va fi iarna în care ne vom aminti cu nostalgie de vremurile comuniste. Dacă atunci ni se oprea curentul și energia termică, acum, din păcate, va trebui să le oprim noi pentru a face economie, în contextul scumpirilor celorlalte produse”, a explicat Adrian Negrescu.

De ce nu a scăzut guvernul accizele la combustibili

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, spune că soluțiile pentru scăderea prețurilor la carburanți sunt în mâna guvernului.

”Trendul prețurilor carburanților este de creștere. Cresc de două ori, scad o dată. Iar acest lucru nu se întâmplă din motive imputabile guvernului ci din motive internaționale. Ceea ce îi este imputabil guvernului, este că la începutul războiului ni se spune că nu va fi nicio problemă, că toate lucrurile sunt sub control, dar iată că nu sunt pentru simplul motiv că producția Rusiei de petrol nu poate fi înlocuită imediat de celelalte țări care ar mai putea produce. La nivel planetar noi nu avem o soluție pentru această problemă.

Ce ar fi putut să facă guvernul, pentru a scădea prețul la motorină și benzină este să diminueze acciza și TVA-ul. Noi, când am propus scăderea accizei de la 19% la 5%, măsură perfect compatibilă cu normele europene, domnul Ciolacu a spus că va înjumătăți acciza. Domnul Câciu, ministrul Finanțelor a spus că sunt bani la buget pentru acest lucru dar apoi nu s-a mai întâmplat nimic”, a spus Claudiu Năsui într-un interviu acordat Ziare.com.

Politicianul spune că coaliția de guvernare nu își permite să scadă prețurile pentru că are nevoie de bani pentru alte cheltuieli care ar fi putut fi amânate pentru moment.

”Soluțiile sunt acolo. Din prețul unui litru de benzină și motorină plătim acum 60% la stat. Statul ar putea să scadă din ponderea de taxe, să nu se mai îmbogățească din ele în perioada aceasta, să își mențină veniturile pe care se aștepta să le obțină în momentul în care a făcut bugetul și să ajute și populația. Motivul pentru care nu s-a făcut lucrul acesta este pentru că guvernul are nevoie de tot mai mulți bani și preferă să îi primească de la populație.

Ieri au crescut salariile primarilor și de acolo toate salariile din administrația publică locală cu 25%, practic. Tocmai în perioada în care noi ar fi trebuit să nu mai cheltuim așa mult, să strângem puțin cureaua, ei dau tare înainte”, a explicat Năsui.

Cât de aproape este momentul intrării în criză

Fostul ministru preconizează că leul se va devaloriza tot mai mult și tot ceea ce putem face în acest moment este să nu ne hazardăm la cheltuieli inutile și să ne gândim bine înainte să facem investiții.

”Lipsurile vor exista. Nu mai avem cum să le evităm. Ce se va întâmpla? Va fi și o fugă de pe leu. Toate aceste măsuri se vor vedea asupra puterii de cumpărare a leului. Ele sunt finanțate din bani tipăriți iar banii tipăriți care intră în economie înseamnă devalorizarea monedei.

Ce poate face populația este să nu-și țină banii în lei. Nimeni nu vrea să stea cu economiile în moneda care va fi expropriată. De asemenea, nu este momentul de investiții acum. Nu se fac investiții în vreme de criză, nu te îndatorezi. Trebuie să economisim, să avem niște bani puși deoparte pentru că vom avea niște zile grele în față.

Cineva care se va îndatora și va face ce zice guvernul, se va îndatora, își va cumpăra un apartament, o casă, o va face la un preț mai mare, iar dacă face o investiție s-ar putea să nu o poată termina. Suntem exact în momentul de dinainte de criză.

Nimeni nu poate să spună exact când va veni criza. Dar cu cât cresc dobânzile mai mult și deja vedem și pe piața interbancară și BNR care crește dobânda cheie cu atât acel punct se apropie.

Când statul crește cheltuielile se îndatorează, atunci îndatorarea de pe piața interbancară (unde băncile se împrumută între ele) crește, BNR-ul încearcă să o țină la nivelul dobânzii cheie și atunci tipărește bani care intră în economie. Cu cât cresc mai mult cheltuielile din banul public, cu atât se precipită momentul crizei”, a explicat expertul.

Claudiu Năsui este de părere că nu vom ajunge până într-acolo încât să nu avem produse de bază pe rafturile magazinelor însă nici nu poate fi exclusă această ipoteză în totalitate.

”Am putea asista la situația în care nu vom mai găsi anumite produse pe raft în supermarket?

Nu cred că vor lipsi produse de pe raft în afara cazului în care ar fi folosită demența aceasta numită legea speculei. În care spun că nu ai voie să vinzi ulei mai scump de prețul ”x”. Atunci vor apărea lipsuri.

Dacă într-adevăr uleiul va fi mai scump față de acel preț ”X” făcut de un ministru din pix, atunci nu se va mai găsi acest produs la vânzare oficial. Vom cumpăra ca pe vremea comunismului, vinde cineva la portbagaj, mergi la o rudă la țară care are ulei. Atunci da, va dispărea de pe raft. Altfel, vor fi produse pe raft dar la prețuri din ce în ce mai mari pe care și le vor permite din ce în ce mai puțini oameni”, a mai spus specialistul.

Ce se va întâmpla după încetarea schemelor de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică

Senatorul Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale explică, într-un interviu acordat Ziare.com, de ce au explodat prețurile la pompă.

”În ceea ce privește benzina și motorina, după cum se știe prețurile acestora sunt determinate de prețul petrolului pe piețele internaționale. Al șaselea pachet de sancțiuni contra Rusiei decis ieri de UE presupune reducerea masivă a importului de petrol rusesc care va trebui înlocuit cu petrol din surse alternative.

Deocamdată piețele deja au reacționat prin creșterea cotațiilor ceea ce înseamnă creșteri de prețuri la pompă pe termen scurt, mai ales în condițiile în care guvernul refuză reducerea TVA și a accizelor așa cum a propus USR. Pe termen mediu și lung rămâne de văzut cum se va echilibra cererea și oferta globală, dacă țările OPEC vor fi convinse de SUA să mărească producția și în ce măsură petrolul rusesc își va putea găsi cumpărători alternativi”, a precizat Cristian Bordei.

În ceea ce privește prețurile la energie electrică și gaze, senatorul a explicat că diferențele dintre prețul plafonat și costul real de achiziție va fi suportat tot prin prețuri după 1 aprilie anul viitor.

”Referitor la gaze și energia electrică, acestea sunt piețe legate între ele. Deocamdată achizițiile de gaze rusești nu sunt afectate și suntem și la debutul sezonului cald dar depinde cum va evolua situația și în ce măsură și în ce condiții furnizorii de gaze vor găsi pe piață volume disponibile pentru a-și umple depozitele pentru la iarnă. Va conta și cât de frig va fi la toamnă/iarnă și implicit cât de mult va crește cererea.

România într-adevăr nu este atât de dependentă de importul de gaz sau energie electrică și avem deocamdată măsura plafonării prețurilor care presupune stabilitatea prețurilor din în facturile clienților finali însă cu prețul unor cheltuieli foarte mari în sarcina statului.

În plus, statul are întârzieri foarte mari la plata compensării diferenței dintre prețurile plafonate la clienții finali și prețurile reale de achiziție către furnizorii de energie electrică și gaze ceea ce le produce acestora mari probleme de lichiditate și acumulare de datorii și pierderi care vor trebui recuperate, de furnizorii care vor supraviețui, tot prin prețuri, după încetarea schemelor de plafonare/compensare la 1 Aprilie 2023”, a spus Cristian Bordei.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#energie, #pret motorina Romania, #combustibil, #factura gaze, #factura curent, #razboi Ucraina, #criza economica , #criza energie
Comentarii