Descoperire revoluționară în SUA după decenii de cercetare: metoda ieftină și curată de producere a energiei

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 09:28
13528 citiri
Descoperire revoluționară în SUA după decenii de cercetare: metoda ieftină și curată de producere a energiei
Cercetătorii americani au descoperit o metodă de producere a energiei FOTO Pixabay

Autoritățile americane vor anunța marți că oamenii de știință americani au reușit să obțină energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune, o descoperire care ar putea genera în viitor energie ieftină și curată, replicând de facto procesele fizice care alimentează Soarele, arată Biziday.

Potrivit sursei citate, publicațiile Washington Post și Financial Times au vorbit cu cercetători de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California, care au confirmat descoperirea, dar nu au dorit să dea mai multe detalii înaintea anunțului de marți, 13 decembrie, al Secretarului pentru Energie, Jennifer Granholm.

Potrivit acestora, oamenii de știință au atins o piatră de hotar în încercarea de a crea energie potențial nelimitată, cu zero emisii de carbon și fără riscul unor deșeuri radioactive, prin fuziunea nucleară.

În esență, procesul constă în captarea energiei dezvoltatoare din fuziunea atomică (proces invers fisiunii, pe care se bazează actualele centrale nucleare), dar, deși replicată și până acum în laborator, reacția nu a reușit să producă mai multă energie decât consumă.

Deși realizarea este semnificativă, există încă provocări științifice și inginerești majore, pentru că experimentul a necesitat unul dintre cele mai puternice lasere din lume. Mai important, inginerii nu au dezvoltat încă mașini capabile să transforme acea reacție în energie electrică care să poată fi introdusă în rețeaua electrică.

Construirea de dispozitive care sunt suficient de mari pentru a crea putere de fuziune la scară, spun oamenii de știință, ar necesita materiale care sunt extraordinar de dificil de produs. În același timp, reacția creează neutroni care pun un stres enorm asupra echipamentelor, iar acestea pot fi distruse în acest proces.

Încă nu este clar dacă tehnologia ar putea fi perfecționată la timp pentru a aduce un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice.

În ultimele decenii, Statele Unite, Rusia și diferite națiuni europene au alocat miliarde de dolari încercând să stăpânească fuziunea nucleară, motivul principal fiind impactul pozitiv uriaș pe care l-ar avea asupra planetei.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#energie, #SUA, #productie , #criza energie