Decizia Japoniei privind aprovizionarea cu energie: "În urma situației din Ucraina, ne confruntăm cu o nevoie urgentă"

Luni, 21 Martie 2022, ora 23:12
4809 citiri
Decizia Japoniei privind aprovizionarea cu energie: "În urma situației din Ucraina, ne confruntăm cu o nevoie urgentă"
Energia și gazele s-au scumpit în întreaga lume. FOTO www.pexels.com

Japonia va încerca să accelereze începerea operațiunilor unor noi centrale eoliene offshore, deoarece invazia Ucrainei de către Rusia a determinat națiunea săracă în resurse să-și revizuiască dependența ridicată de energie de importuri, a anunțat guvernul, citat de publicația Japan Today.

Potrivit Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei, criteriile de autorizare ale guvernului pentru întreprinderile care licitează să folosească zonele marine pentru a genera energie eoliană offshore vor fi revizuite, astfel încât companiile care pot începe mai devreme vor fi evaluate mai bine.

"În urma situației din Ucraina, ne confruntăm cu o nevoie urgentă de a accelera introducerea energiei regenerabile ca sursă de energie autohtonă către decarbonizare. Acest lucru este vital și în ceea ce privește asigurarea securității energetice", a declarat ministrul industriei Koichi Hagiuda, într-o conferință de presă.

În decembrie, un grup condus de Mitsubishi Corp a câștigat dreptul de a folosi trei zone marine, în apropiere de Tokyo și în nord-estul Japoniei, cu planul său de furnizare a energiei la prețuri mici. Grupul își propune să înceapă afacerea în 2028.

Cu toate acestea, unele dintre companiile care au pierdut procesul de licitație s-au plâns că aceste criterii sunt prea orientate către costuri.

Un consiliu din cadrul ministerului va începe săptămâna viitoare discuții specifice cu privire la modul de revizuire a criteriilor de screening, a adăugat Hagiuda.

Invazia Ucrainei de către Moscova, care a început pe 24 februarie, a determinat națiunile occidentale să interzică sau să reducă importurile de țiței rusesc și alți combustibili fosili, ca parte a sancțiunilor economice împotriva Rusiei. Aceste mișcări au provocat o creștere a prețurilor la energie.

Japonia, totuși, a rămas precaută cu privire la aderarea la Occident, deoarece a promovat importurile de energie din Rusia, având în vedere vecinătatea sa geografică și necesitatea descentralizării surselor de aprovizionare. Prim-ministrul Fumio Kishida a spus că asigurarea unei aprovizionări stabile cu energie reprezintă un „interes național”.

Rusia a reprezentat 3,6% din importurile japoneze de țiței și 8,8% din importurile sale de gaze naturale lichefiate în 2021, potrivit datelor Organizației Comerțului Extern din Japonia.

Legislația din Japonia privind utilizarea oceanelor pentru energie regenerabilă în 2019 permite operatorilor de energie eoliană să folosească zonele marine desemnate timp de până la 30 de ani.

În octombrie anul trecut, guvernul și-a aprobat planul energetic, o foaie de parcurs către un obiectiv de neutralitate carbon până în 2050, poziționând energia eoliană offshore ca forță motrice a energiei regenerabile.

Conform planului energetic, Japonia și-a stabilit obiectivul ca sursele regenerabile să reprezinte 36 până la 38% din capacitatea totală de producere a energiei interne în anul fiscal 2030, de peste două ori mai mult decât cele 18% înregistrate în anul fiscal 2019, încheiat în martie 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#energie, #razboi Ucraina, #dependenta Rusia, #Japonia, #energie offshore , #criza energie